Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 122
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukasus: Nie wiem. Mam nadzieję, że wytrzymają i większość ludzi będzie mogła wrócić do swojego kraju, odbudowywać go i w nim mieszkać. Póki co młodzi mężczyźni prędzej jechali z Polski na Ukrainę, niż w drugą stronę. Na chwilę obecną nic nie wskazuje, żebyś miał jakąkolwiek rację, a pomoc jest potrzebna tu i teraz.
  • Odpowiedz
@Paula_pi: uchodźcy z definicji szukają tymczasowego schronienia w najbliższym bezpiecznym kraju.
Dla uchodźców z Syrii Polska nie była najbliższym krajem. W przypadku kryzysu białoruskiego podobnie - według oficjalnych informacji dominowali tam uchodźcy z Iraku (wyjątek od sytuacji kraju najbliższego - sprawdzono ich samolotami na wyraźne życzenie białoruskich władz), czyli byli już w bezpiecznym kraju nie ogarniętym wojną - na Białorusi.
  • Odpowiedz
Bo ludzie bez problemu się będą jednoczyć jeśli mają ku temu wspólny cel. Stąd istnienie samorządów ma bardzo dużo sensu, w przeciwieństwie do władzy centralnej.

Może Polacy to w końcu zrozumieją i pogonią komuchów wpizdu, żeby nie powtórzyć losów Rosjan z putinowskiego zaścianka.
  • Odpowiedz
@robertx Bez nawoływań polityków, celebrytów czy innych takich .

@robertx jak to się skończy to zobaczysz ilu tych cweli (polityków, celebrytów) będą sobie mówili, że to dzięki im Polacy tak się zjednoczyli do pomocy. Smutne, ale tak będzie.
  • Odpowiedz
Koców. Z całą resztą się zgadzam.

@power_bank: Prawda. Na swoją obronę mam to, że kończyłem podstawówkę, nie polonistykę ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@Paula_pi: Pomijając powody dla których ktoś emigruje, porownaj jaki procent ukraińskich, a jaki ciapatych imigrantów w Europie nie pracuje i żyje z socjalu oraz popełnia przestępstwa. Czy jest to krzywdzące dla pojedynczych uczciwych jednostek? Jest. Czy jest jakaś metoda sprawdzani jakie kto ma intencje poza uogólnieniami? Nie ma. Pora dojrzeć i zacząć myśleć rozumiem a nie emocjami
  • Odpowiedz
@Paula_pi: Krótka piłka - Ukraina graniczy z Polską, Somalia, Kuba, Kongo, Afganistan, Irak i inne - nie. Tamci mają pierdyliard miejsc gdzie mogą się schronić, w tym w np. w bogatych krajach arabskich.
  • Odpowiedz
@Paula_pi a to nie chodziło o to że ci faktycznie są dotknięci wojną i grzecznie czekają na przejściu granicznym a tamci rzucali kamieniami obrażali i byli z miejsca gdzie nie ma wojny? Albo trollujesz albo nie wiem jak można nie widzieć różnicy

@szarley niektórzy nie widzą :/
  • Odpowiedz