Wpis z mikrobloga

Jak czytam subreddita r/russia to sie czuję jak w innym świecie, ich to jara że za tą gówno wojnę będą umierać ludzie?

Młodzi, starzy, mezczyzni, kobiety dzieci. Zginie jakis zagubiony anon taki jak ja, urocza dziewczyna taka jak moja, matka która cieszy sie na kazde odwiedziny dzieci i robi jedzonko wtedy tak jak moja. Oni wszyscy umrą(wszyscy w kontekście rozni ludzie z roznych grup społecznych, nie ze 40 mln ukraincow)

Piszę ten post bo ostatnio zaczalem co wieczór tego suba czytać, i nie dowierzam, kpią tam sobie z sankcji a oznaczanie posta to np "ból dupy Niemców", "
płacz gownozachodu", i wszystko pisane takim tonem jakby czuli satysfakcję ze #!$%@? cywilizowany świat. Na dodatek są przeokrutnie zdziwieni że ludzie(w internecie) coraz bardziej zmierzają w kierunku rusofobii, a sami pod postem że Putin uznał te dwie republiki dali flaira "RU RU RU (3 emotki ognia)" co niewątpliwie wiedzą do czego prowadzi, plus porównywanie Ukraińców do nazistow (wtf), i narracja w stylu że NATO "trying to put a gun to our head"

Co to ma #!$%@? byc? Oplacona propaganda? Moze, ale te ich niezdrowe podniecenie wydaje sie być autentyczne i straszne, wręcz obrzydliwe. Gdyby Polska miała ambicje, i srodki zeby zaatakować nie wiem Lwów(strzelam losowo) , zeby go zaanektować to mi by było wstyd że mieszkam w kraju który poprowadził do agresji na niezagrazajacym sąsiedzie w XXI a Ci na pełnej piździe ubrani w dumę z narodu, serio wtf.

Nie twierdze oczywiscie ze kazdy rosjanin taki jest, moze 5% krzyczy za resztę ale to i 170 pozytywnych komentarzy na takie wysrywy są cholernie przerażające.

#ukraina #wojna #rosja
  • 56
  • Odpowiedz
@PoProstuChristian: część to boty a część to po prostu niziny intelektualne zwane nacjonalistami, które się zgromadziły w jednym miejscu i tyle.
Tak ci ludzie są naprawdę tacy głupi. W polsce nacjonalizm jednak spadł na totalne niziny społeczeństwa i 100% nacjonalistę widzisz rzadko ale są kraje gdzie to nadal w miarę popularny pogląd i tak to właśnie wygląda. #!$%@?ć życia innych i nawet własne ważne żeby kraj rósł w siłę.

Rośnięcie w
  • Odpowiedz
@PoProstuChristian: W sumie to dość ciekawe. Zastanawiam się czy na r/russia siedzą rzeczywiście Rosjanie mieszkający w Rosji czy na emigracji, ewentualnie rusofile. Wczoraj wlazłem poczytać 2ch żeby zobaczyć co rosyjskojęzyczni ludzie piszą na temat "interwencji" i 90-95% postów było negatywnie nastawionych do Putina i jego polityki. Oczywiście wchodzą tam też Ukraińcy i Białorusini, ale nie stanowią nawet połowy użytkowników. Śmieszy mnie to, że na wykopie jest więcej prorosyjskich treści niż na
  • Odpowiedz
@Kantar:

Dodatkowo to nawet bym się nie zdziwił jakby większość tych ludzi nie mieszkała obecnie w Rosji xD To popularne wśród polskich ultra prawaków że piszą z Londynu czy Amsterdamu więc u Rosjan pewnie podobnie

A weź takich ludzi się powinno deportować.
  • Odpowiedz
@PoProstuChristian: przestań tam zaglądać, tam same ruskie trolle siedzą. Plus jest to bańka informacyjna, bo każdy post czy komentarz krytykujący wielki onucostan spada z rowerka w trybie natychmiastowym, a użytkownik dostaje perma z bomby XD ja dostałem po 3 min od komentarza XD
  • Odpowiedz
@PoProstuChristian: grałem kiedyś w wielonarodowym teamie w pewną grę przez neta w okolicach 2014. Każdy bekę z ruskich cisnął bo ciągle się podniecali że zajęli teren, walili konia do zdjęć T-90 i suchojewów. Ten element ma po prostu nasrane we łbie.
  • Odpowiedz
@PoProstuChristian: Jeden Rosjanin z którym mam kontakt zapytał mnie kilka dni temu jak sądzę kiedy NATO, USA i Ukraina zaatakują Krym i Rosję. Oni naprawdę w to wierzą. Mają po prostu wyprane propagandą łby. Syndrom oblężonej twierdzy.
  • Odpowiedz
@PoProstuChristian: Ludzie w Rosji, podobnie jak w Izraelu, wychowywani są w poczuciu syndromu oblężonej twierdzy. Wpaja się im określoną wizję świata i roli Rosji/Rosjan, więc obawiam się że spora część tych wpisów jest realna ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz