Wpis z mikrobloga

Jak czytam subreddita r/russia to sie czuję jak w innym świecie, ich to jara że za tą g---o wojnę będą umierać ludzie?

Młodzi, starzy, mezczyzni, kobiety dzieci. Zginie jakis zagubiony anon taki jak ja, urocza dziewczyna taka jak moja, matka która cieszy sie na kazde odwiedziny dzieci i robi jedzonko wtedy tak jak moja. Oni wszyscy umrą(wszyscy w kontekście rozni ludzie z roznych grup społecznych, nie ze 40 mln ukraincow)

Piszę ten post bo ostatnio zaczalem co wieczór tego suba czytać, i nie dowierzam, kpią tam sobie z sankcji a oznaczanie posta to np "ból d--y Niemców", "
płacz gownozachodu", i wszystko pisane takim tonem jakby czuli satysfakcję ze w------i cywilizowany świat. Na dodatek są przeokrutnie zdziwieni że ludzie(w internecie) coraz bardziej zmierzają w kierunku rusofobii, a sami pod postem że Putin uznał te dwie republiki dali flaira "RU RU RU (3 emotki ognia)" co niewątpliwie wiedzą do czego prowadzi, plus porównywanie Ukraińców do nazistow (wtf), i narracja w stylu że NATO "trying to put a gun to our head"

Co to ma k---a byc? Oplacona propaganda? Moze, ale te ich niezdrowe podniecenie wydaje sie być autentyczne i straszne, wręcz obrzydliwe. Gdyby Polska miała ambicje, i srodki zeby zaatakować nie wiem Lwów(strzelam losowo) , zeby go zaanektować to mi by było wstyd że mieszkam w kraju który poprowadził do agresji na niezagrazajacym sąsiedzie w XXI a Ci na pełnej p-----e ubrani w dumę z narodu, serio wtf.

Nie twierdze oczywiscie ze kazdy rosjanin taki jest, moze 5% krzyczy za resztę ale to i 170 pozytywnych komentarzy na takie wysrywy są cholernie przerażające.

#ukraina #wojna #rosja
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PoProstuChristian propaganda i ludzie po prostu sa idiotami. Ogólnie takie jechanie po nato, usa itp. zauwazylem ze czesto wystepuje u ludzi z zachodu, u ludzi ze wschodu (np. Polska, czechy, ukraina) zdecydowanie rzadziej. Ja to sobie tlunacze tak ze europa wschodnia po dekadach komunizmu swietnie sobie zdaje sprawe z tego jak wyglada wspolpraca z rosja a przecietny czlowiek z zachodu jednak patrzy na rosje zdecydowanie łagodniej. Plus historia wschodu w ostatnim
  • Odpowiedz
@PoProstuChristian: ja też właśnie dzisiaj zaglądałem to jedyne co mi na myśl przyszło po czytaniu tego to Orwell xD
jakiś gość chwalił że rosja jest top100 gospodarką pkb per capita czy coś tam, porównywanie się do Niemców na zasadzie "u was się więcej zarabia, ale też wszystko bardzo drogie a u nas tanie" to jakaś kpina xD
@RobieZdrowaZupke: chan to inna bańka, chany z reguły są "podziemiem" internetu,
  • Odpowiedz
@PoProstuChristian:

ich to jara że za tą g---o wojnę będą umierać ludzie?

Tak, i oficjalnie się z tym nie kryją. Ostatnio była przecież akcja by rodziny dostały worek owoców czy tam warzyw w zamian za zmarłych.
Jak spojrzysz na to z drugiej strony, to nie ma kraju który w razie wojny nie posługiwałby się
  • Odpowiedz
Każdy kraj stosuje propagandę pod siebie. Nie ma powodów by sądzić że akurat my (świat Zachodu) żyje w jakiejś obiektywnej prawdzie pozbawionej manipulacji.

@Xing77: my raczej mamy szersze spektrum informacji i więcej mediów o różnych poglądach. Nie da się tego porównać do świata, w którym za użycie słowa "wojna" grozi (groziło?) 15 lat.
  • Odpowiedz
@tomtom666: Co to ma do tematu? I co chcesz przez to osiągnąć?
@lort:

my raczej mamy szersze spektrum informacji i więcej mediów o różnych poglądach.

A wraz z tym więcej dezinformacji i chaosu. Na Zachodzie też masz propagandę która wmawia Ci co masz myśleć, choć wydaje Ci się, że masz
  • Odpowiedz
A wraz z tym więcej dezinformacji i chaosu. Na Zachodzie też masz propagandę która wmawia Ci co masz myśleć, choć wydaje Ci się, że masz dzięki temu wolność wyboru.

@Xing77: Czy Ty sugerujesz, że ograniczenie mediów tak, aby przedstawiać jeden słuszny światopogląd jest dobre bo jest mniej "dezinformacji i chaosu"? Ale jednocześnie wybór jest iluzoryczny? To nawet trochę sobie zaprzecza.

Tutaj można polemizować. Wystarczy że do władzy dojdzie skrajna prawica/lewica
  • Odpowiedz