Wpis z mikrobloga

to wszystko zależy od firmy i stanowiska, ale generalnie, jeśli ktoś zmienia pracę częściej niż co dwa lata to znaczy, że albo nie ogarnia tego co robi, albo się nudzi, albo nie chce się angażować albo wybiera byle co, i w każdym przypadku jest ryzykiem dla pracodawcy; miałem w poprzedniej firmie kilka osób, które nigdy w żadnej pracy nie spędziły więcej, niż około roku i nie dziwię się dlaczego: bo się do
  • Odpowiedz
Skacząc co 2 lata nie będziesz kimś więcej niż klepaczem w korpo. 90% managementu górnego szczebla jakich poznałem to ludzie po 15+ lat w danej firmie. Pozostałe 10% to osoby pozyskane po kupieniu konkurencji

@xqwzyts: Częste zmiany projektów to jest właśnie droga do uniknięcia losu klepacza w korpo. Wyższego menedżmentu jest jakieś 100 razy mniej niż zwykłych pracowników, więc szansa na tego typu stanowisko jest mizerna. W dodatku trzeba się
  • Odpowiedz
@kilemile to zależy od branży. Brzmisz jak być pisał o IT i zapewne masz rację. Ja pracuje w TSL i tam na skoczków patrzy się jak na osoby które chcą zbudować sobie portfolio klientów
  • Odpowiedz
@piwoholik: ale p--------z. Pracuje w IT i nie mam nic przeciwko zmianie pracy, ale jak chodzę na rozmowy o pracę, t o jak powiem kwotę większą niż obecnie mam to rekruterzy robią oczy jak 5 złotych. Jeszcze nikt nie zaoferował mnie pracy z wypłatą większą niż 500 pln. Nie wiem, może taka rotacja jest u programistów, ale nie wyrzucają całego IT do jednego wora. Poza tym już kilkukrotnie wyszło na
  • Odpowiedz
Poza tym już kilkukrotnie wyszło na rozmowach, iż firmy szukają ludzi na dłużej a nie na 2-3 lata.

@gasu_kurobikari: Każdego specjalistę da się zastąpić skończoną liczbą stażystów. xD
  • Odpowiedz
@inny_89: zgadzam się, zmiana pracy to różne doświadczenia i to jest mega ważne, pisałem o osobach, które zmieniają pracę częściej niż co dwa lata bo mam z nimi złe doświadczenia

"dostałeś najprawdopodobniej wyrównanie do rynkowej wartości, a nie za to, że siedziałeś w jednej firmie."
nawet sporo powyżej rynkowej bo firma jest zagraniczna i ma większe budżety; wydaje mi się, że mój staż pracy miał znaczenie dla nowego pracodawcy, osoba,
  • Odpowiedz