Wpis z mikrobloga

Ktoś mi wytłumaczy jak to jest, że cały tag zasrany jest od góry do dołu tematem stópek i że tym tematem stópek jarają się wyłącznie liczący na spadki cen? Teoretycznie to kredyciarze powinni się chyba ekscytować, bać, patrzeć w napięciu co się stanie? A tu wszyscy na wyjebce, tylko w 99% te same golce co zwykle (sorry chłopaki, no ale stwierdzam fakt) się dość histerycznie produkują xD To jakiś błysk nadziei w szarzyźnie codzienności, czy coś? :)

#nieruchomosci #finanse #pieniadze #kredythipoteczny #mieszkaniedeweloperskie #ekonomia
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kiedysniebylembordo I kredyciarze i oszczędzający to taki tam detal, problemem jest że coraz droższy kapitał dla firm hamuje rozwój, ale właściciele firm (a nie etatowcy udający że są firmami) zapieprzają żeby biznes utrzymać a nie wrzucają zdjęcia stópek.
  • Odpowiedz
i że tym tematem stópek jarają się wyłącznie liczący na spadki cen?

@kiedysniebylembordo: Ja się interesuję (nie jaram), bo zarabiam jeszcze w PLN i chciałbym, żeby te pieniądze były coś warte. Tak samo jak aktywa i oszczędności denominowane w tej walucie, które tracą na inflacji. Wyjątkiem są obligacje indeksowane wskaźnikiem inflacji. Ale z drugiej strony mam też produkty depozytowe bazujące na WIBOR, a jako że ten jest skorelowany z wysokością
  • Odpowiedz
@kiedysniebylembordo:

Ktoś mi wytłumaczy jak to jest, że cały tag zasrany jest od góry do dołu tematem stópek i że tym tematem stópek jarają się wyłącznie liczący na spadki cen? Teoretycznie to kredyciarze powinni się chyba ekscytować, bać, patrzeć w napięciu co się stanie?

Przecież stopy nie dotyczą tylko kredyciarzy czy chętnych na kupno mieszkanie xD każdy kto ma jakieś oszczędności i inflacja mu je zjada powinien być zainteresowany stopami
  • Odpowiedz
Aha, jeszcze wyznaję zasadę, że tani pieniądz psuje gospodarkę. Także jako patriota zainteresowany dobrostanem polskiej ekonomii bardzo kibicuję temu, żeby takie anomalie jak przez ostatnie prawie dwa lata więcej nie wróciły.

@konsument: A jeżeli kosztem tego "uzdrowienia" gospodarki poprzez "oczyszczenie" jej z żyjących poza stan byłyby bankructwa, bezrobocie i wyhuśtanie się tysięcy ludzi, to byłoby to patriotyczne poświęcenie na które byłbyś gotów, co? :) Mnie to nie dotyczy, bo kredytu
  • Odpowiedz
@kiedysniebylembordo: A co Cię tak boli, że chłopaki czekają na spadki. Jak ceny maja rosnąć, to chyba lepiej, bo więcej nieruchomości dla Ciebie i Twoich znajomych. I to po niższej ceny, bo spadkowicze wypadają z wolumenu popytowego czekając na zjazd. Ja tam bym się cieszył, jakby aktywo, które chciałbym kupić było negowane i wróżono mu spadki. Sam bym jeszcze wmawiał ludziom, że nie warto, żeby kupić taniej. Szczególnie, jeśli dobro
  • Odpowiedz
że tym tematem stópek jarają się wyłącznie liczący na spadki cen?

@kiedysniebylembordo: Kredyciarze mają się jarać? W dzisiejszych czasach ludzie są sztuczni do porzygu. Na fejsie masz ludzi sukcesu którzy prowadzą idealne życie, a ty chcesz żeby oni wchodzili tutaj i pod swoim imieniem i nazwiskiem pisali, że się boją i przyznali się do tego, że z-----i sprawę? Ode mnie gościu z pracy na niskich stopach wziął z żoną prawie
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kiedysniebylembordo: bardziej obchodzi to spadkowiczow, bo kazda podwyzka scina zdolnosc wiec daje potencjalne oczekiwania na nizszy popyt na nieruchomosci, co przelozyc powinno sie na spadek ich cen zgodnie z prawami ekonomii. Kredyciarze do pociagu juz wsiedli, wiec dla nich wazniejszy jest WIBOR, ktory juz ma zdyskontowana dzisiejsza podwyzke stopek.
  • Odpowiedz
@kiedysniebylembordo: Jesteś niepoważny. Gwarantuję, że jest tu sporo osób, którzy mają na własność przynajmniej jedną nieruchomość a bacznie obserwują sytuację, która od października zmienia rynek #nieruchomosci
I nie są to nieudacznicy. Sporo osób ma dobrą lub bardzo dobrą pracę, rodzinę i np. chce zmienić miejsce w którym mieszka np. z małego mieszkania na większe lub na dom.
  • Odpowiedz
Nie boli mnie tylko stwierdzam fakt, że tag jest tym z------y.

@kiedysniebylembordo: Aha, a może jest z------y nagabywaniem na nieruchomości? Czemu ma być z------y nagabywaniem na spadki, a na wzrosty już nie? To jest publiczne forum i każdy ma prawo pisać o tym o czym chce.
  • Odpowiedz
a ty chcesz żeby oni wchodzili tutaj i pod swoim imieniem i nazwiskiem pisali, że się boją i przyznali się do tego, że z-----i sprawę?

@Mazowia: Na wypoku "pod imieniem i nazwiskiem"? Przecież to idealne miejsce do gorzkich żalów przymierających głodem kredyciarzy. Tylko ich nie widać, za to pełno postów tasujących się do nadziei, żeby ci kredyciarze upadli i sobie głupi ryj rozwalili.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@kiedysniebylembordo: no wtedy byl spadek kredytow chwilowy, styczen 2019 dal nawet dynamike ujemna zapytan BIK. Ale wtedy tez nie bylo podwyzek stop, ktore byly na rekordowo niskim poziomie (realnie ujemne) i RPP zapowiadala, ze jak ruch, to tylko w dol. Teraz ida w gore. No a prawa ekonomii nieruchomosci juz dotknely w marcu 2020 r, kiedy odplyw popytu na najem spowodowal spadki czynszy najmu.
  • Odpowiedz