Wpis z mikrobloga

Przeciwnik wymyślił sobie taką pułapkę:

1. e4 e5 2. Nf3 d5 3. exd5 Qxd5 4. Nc3 Qd8 5. Nxe5 Qe7 6. d4 f6 7. Nd5 Qd6 8. Bc4 fxe5 9. O-O Be6

Okazuje się, że do 7 ruchu grałem dobrze, Od 8 ruchu pokazałem co proponował stockfish. I teraz pytanie dlaczego wg stocfisha tutaj jest ponad +2, jeśli czarny ma przewagę skoczka? Jakie mogą być plany na realizację tej rzekomej przewagi?

#szachy #szachowepodziemie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@r4do5: Tak jak @maslan63 wspomniał - w dalszej kontynuacji zwyczajnie odzyskujesz materiał : 10. dxe5 Qd7 11. Nxc7 Qxc7 12. Bxe7 (pic rel).

Wyrównujesz materiał i zostajesz z parą gońców w otwartej pozycji, dodatkowo masz bezpiecznego króla, a król czarnego jest na środku szachownicy. Teraz trzeba wyprowadzić czarnopolowego gońca, ustawić wieże na otwartych liniach i cały czas blokować możliwość wykonania roszady.
S.....z - @r4do5: Tak jak @maslan63 wspomniał - w dalszej kontynuacji zwyczajnie odzy...

źródło: comment_1640053349RduXwsN9xGY8e8SjCUGJSN.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
I teraz pytanie dlaczego wg stocfisha tutaj jest ponad +2, jeśli czarny ma przewagę skoczka? Jakie mogą być plany na realizację tej rzekomej przewagi?

@r4do5: do oceny pozycji nie liczy się tylko materiał, jaki jest na szachownicy, ale też wiele innych czynników, takich jak aktywność figur czy bezpieczeństwo króla. Im lepszy zawodnik tym większa szansa, że będzie w stanie wykorzystać przewagę. Dla SF jest to łatwe, dlatego idzie w takie
  • Odpowiedz
@Futyporyt27: Czyli po prostu osoba na moim poziomie ma małe szanse na wykorzystanie przewagi pozycji po wymianie skoczka za 3 pionki z przeciwnikiem o 200 wyższym rankingu? I bardziej wskazane byłoby takiej wymiany nie robić? Też miało wpływ nastawienie psychiczne, bo byłem przekonany, że przegrywam.
  • Odpowiedz
@r4do5: tak jak @Sebastian_Enrique_Alvarez wyżej napisał musiałbyś pójść w ten wariant, żeby zdobyć tę inicjatywę (i pionki), a wykorzystanie przewagi to inna sprawa.
W wielu partiach każdy szachista czuł, że pozycyjnie ma wygraną, ale wypuszczał pozycję. To nie jest kwestia tego czy jesteś słaby, czy nie tylko doświadczenia i zrozumienia pozycji oraz tego, co musisz robić ;)
Ja samemu starałbym się przeciwdziałać zagrożeniom (związanie skoczka po 5...Qe7) i zagrać
  • Odpowiedz
@Futyporyt27: Trudno mówić o doświadczeniu, gdy grałem przeciwko takiemu debiutowi pierwszy raz. Miałem świadomość, że wchodzę na związanie ale nie zauważyłem, że skoczek może zostać natychmiast zaatakowany pionkiem. Ciężko mi zaakceptować, że powinienem zagrać inaczej do 7 ruchu, skoro udawało mi się odnaleźć najlepsze posunięcia.
  • Odpowiedz