Wpis z mikrobloga

Zrezygnujesz z mięsa a i tak umrzesz na raka albo w wypadku… bez przesady. Jeden będzie jadł mięso i dożyje 100 lat drugi nie i umrze po przeczytaniu tego posta w wieku 16 lat.
  • Odpowiedz
albo gyros

są też ch*jowe różne opcje wiadomo

@acidd:
Tak się składa, że jesli już cos vege jest w miarę dorego, to jest mega c-----y skład.
Zazwyczaj z 10 róznych składników, z tego 3-4 szkodliwych. Albo totalnie bezwartościowe rzeczy. Ostatnio myślałem, że znalazłem już fajny vege żółty ser, patrzę na skład, a tam prawie sam tłuszcze, wapnia i witamin prawie wcale. I tak ze wszystkim. A jak już coś jest
  • Odpowiedz
Jedynym minusem jest to, że faktycznie najadam się na krócej i zdecydowanie szybciej po posiłku potrafię być głodny.

@panKrzysztofKrawczyk: to jest kwestia tego że te potrawy mają mało tłuszczu, łyżeczka oliwy z oliwek albo trochę awokado powinno zatrzymac ten efekt. Po prostu mięsne potrawy mają tłuszcz z defaultu w sobie, a on długo się trawi. Stąd to uczucie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 14
@ZiobroTyPrzestan: przetworzone wędliny być może ale to że mięso powoduje nowotwory to mit. Badania, na których opiera się takie twierdzenia nie biorą poprawki na jakość mięsa, to czy jest przetworzone, jakich innych wyborów dietetycznych dokonują badani, oraz jaki prowadzą styl życia.
Dochodzi do błędu poznawczego, gdyż ludzie którzy stosują jakiekolwiek diety, w tym bezmięsne, to grupa która ogółem stara się żyć zdrowiej. Zaś ludzie, którzy nie stosują żadnej diety to pełen
  • Odpowiedz
@acidd: @panKrzysztofKrawczyk: soja tam jest do d--y, przy pomocy fasoli, czy ciecierzycy, najlepiej takiej suchej namoczonej w wodzie, bo z puszki jest za miękka, da się zrobić zajebiste rzeczy z dużą zawartością białka. Można też przy pomocy ciecierzycy "rozmnażać" mięso, czy to zmielić razem z nim, czy to po prostu dodać do kurczaka np. Można w ten sposób, bez jedzenia przetworzonych rzeczy, osiągnąć posiłek 500-600 kcal o objętości
  • Odpowiedz
@brakloginuf: Raczej odwrotnie. Mięso jest człowiekowi NIEZBĘDNE. Kwestia jest jedynie jak się to mięso je. Jak się je przyrządza. Na samym mięsie zdrowo przyrządzanym nie zobaczysz negatywnych efektów. Na diecie wege - tak i to bardzo mocno. W szczególności mózg cierpi co słychać jak tylko wege się odezwie, ale wizualnie również od razu można rozpoznać prawdziwego wege od tego, który udaje, że nie je mięsa, aby zarabiać na yt albo
DanteTooMayCry - @brakloginuf: Raczej odwrotnie. Mięso jest człowiekowi NIEZBĘDNE. Kw...
  • Odpowiedz
@brakloginuf:

Będąc dokładnym, na samym mięsie plus niewielkich ilościach czegoś co ma błonnik, aby jelita dobrze pracowały.

Chyba każdy mięsożerca pochłania takie niewielkie ilości... i jakiś czas temu było głośno o jednym wege inteligencie co ni w ząb angielskiego i naciął się tym, twierdząc, że wilki są wege, bo u 70% z nich znaleziono treści roślinne w żołądkach xD.
  • Odpowiedz
@szpongiel: Możesz mieć rację w kwestii błędów poznawczych i jakości prowadzonych statystyk, przyznaję.

Moim zdaniem dietetyka to wciąż obszar w którym jest wiele do badania, ponieważ narracje zmieniają się często. Może jeszcze za naszego życia uda się ustalić coś więcej, oby.

Co do diety keto nie wypowiem się, bo się nigdy nie interesowałem.

Moja mama choruje na raka p----i i była u dietetyczki i kupiła sobie książkę z daniami, które
  • Odpowiedz
@brakloginuf: prawda jest taka że to całe Beyond Meat jest w wielu przypadkach smaczniejsze od standardowego kotleta na burgery. Może nie w każdym przypadku bo do takiego mięsa premium premium to jeszcze nie ma podjazdu, ale spokojnie zamiata to co jest podawane w 80% "tradycyjnych burgerowni" - dobrze że te powoli też dodają Beyond Meat jako opcjonalny zamiennik dla swoich standardowych kotletów. W 2-4 lata czeka nas taka rewolucja w
  • Odpowiedz