Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 101
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@siepan: Mogliby nawet pójść w stronę prawicy. Moczar i inni socjaliści, którzy walczyli podczas 2 wojny nie kryli swojego prawicowego nastawienia wobec chociażby mniejszości etnicznych. Ona była bardzo młoda w chwili wybuchu powstania. Była dzieckiem, gdy Hitler obejmował władzę. Starsi powstańcy pamiętali antypolonizm Niemców i problemy z mniejszościami narodowymi (szczególnie zdrada części Niemców we wrześniu 39). Nie były to raczej tolerancyjne osoby wobec innych nacji. W końcu przez kilka lat
  • Odpowiedz
My, powstańcy walczyliśmy z nazizmem, ze wszelkim nacjonalizmem.

@Fennrir: Jezu, jak można być takim kretynem, żeby Powstaniu Warszawskiemu przypisywać walke z nacjonalizmem? Może ty przeciwko temu walczyłaś babo, ale powstańców łączyła jedynie walka z okupantem. W końcu ciężko, żeby jawni nacjonaliści z NSZ walczyli z nacjonalizmem... Jeszcze to przypisywanie sobie wyższości moralnej na podstawie bycia powstańcem, i używanie określeń typu "my powstańcy"... Równie dobrze mógłbym używać zwrotu "my Polacy". Paskudne
  • Odpowiedz
pewnie nawet duża część żołnierzy Armii Ludowej by się nie zgodziła z większością jej wypowiedzi

Tyle że tak jak pisałem, większość ludzi z tamtej epoki raczej by się nie podpisała pod jej wypowiedziami.

@Fennrir: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Nie podoba mi się dlatego że wypowiada się w imieniu wszystkich powstańców

@Fennrir: Ale odpowiada ci jak PiS wypowiada się w imieniu wszystkich Polaków i jak nie wspierasz PiS to nie jesteś Polakiem?
  • Odpowiedz
  • 1
@Mortadela_777 Niech se mówi co chce, ale po kiego grzyba wypowiada się w imieniu wszystkich powstańców? To chyba świadczy o tym, że nie do końca jest z nią wszystko okej.
  • Odpowiedz
@Fennrir: Żebyś się nie zdziwił. Gdyby np. taka Sendlerowa, jakimś cudem, jeszcze dzisiaj żyła, to by to samo mówiła albo jeszcze ostrzej.

Patrz dzisiaj - jakie poparcie ma Lewica ogólnie, a jakie wśród młodych? Poglądy tamtych młodych, warszawskich, wykształconych ludzi - a tacy głównie uczestniczyli w Powstaniu - odbiegały mocno od poglądów ogółu społeczeństwa, ale nawet ta większość społeczeństwa, pod wieloma względami wcale nie była taka prawicowa. W końcu rządził
  • Odpowiedz
@Fennrir: hmmmm nie wiem moge sie mykic ale byc moze Pani chodzi o to ze ona po tej Warszawie latala z karabinem za faszystami a teraz MN jest zmonopolizowany przez hailujacych chlopcow ktorzy co najwyzej Polakom pozwola sie prsejsc z nimi w dymie z rac. Ze co roku organizuja r--------l razem z zaproszonymi faszystami z Wloch. I sadze ze sprowadzanie tego na grunt pogladow politycznych jest k--------m logiki.

Na 100%
  • Odpowiedz
@AgentGRU: @srogi_grzyb:
Nie pomyliłem się, celowo napisałem o Armii Ludowej, a nie Krajowej. Prawda jest taka że jak pokazały późniejsze lata PRLu wśród polskich komunistów odchylenia prawicowo-nacjonalistyczne były dosyć spore. I to nie przez jakiś oportunistów którzy wstąpili do partii po 1945 żeby zrobić karierę tylko przez ludzi którzy już przed wojną działali w partii komunistycznej typu Gomułka czy Moczar (który był nawet szefem lubelskiego okręgu AL). A
  • Odpowiedz