Wpis z mikrobloga

https://www.cambridge.org/elt/blog/2020/06/04/received-pronunciation-old-and-new/

Ciekawostki o statusie RP w dzisiejszych czasach, czyli dlaczego częściej usłyszy się ten akcent w Moskwie niż w Londynie itp.

Jaki jest Wasz stosunek do tego typu wymowy, rozumianej jako ,,brytyjski standard"?

Czy mówiąc po angielsku (w wersji brytyjskiej) posługujecie się RP?

Czy według Was przy nauce brytyjskiego angielskiego warto się uczyć RP jako standardu wymowy? Jak Wy się tego uczyliście? (pytanie do nie-filologów).

#angielski #uk #wielkabrytania #jezykangielski #jezykiobce #wymowa
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chemik_kieszyk: Należy oddzielić akcent od wymowy. Trochę źle się wyraziłem, aczkolwiek wiadomo, że tak się mówi/pisze w potocznym znaczeniu.
Samej wymowy RP da się nauczyć, ale czy jest sens kiedy się ktoś udaje do Wielkiej Brytanii?
Nie lepiej żeby instytucje edukacyjne nastawiały się na częściej stosowany i bliższy współczesnym wariantom wymowy Estuary English?
  • Odpowiedz
Czy mówiąc po angielsku (w wersji brytyjskiej) posługujecie się RP?

@Xing77: Ekmmm.... Raczej większość Polaków mówiąc po angielsku mówi po swojemu tzn. wymawiając większość słów błędnie. Pamiętam jak kiedyś robiłem na fabryce w UK i Polak mówił do Anglika coś czego on nie mógł zrozumieć (ja zresztą też nie) i potem mówi do mnie "Jak Anglik nie rozumie angielskiego to chyba coś już jest nie tak". Później opowiadał to innym
  • Odpowiedz
@Wykopowicz1234: To nieco inna kwestia. Oni nie zrozumieją innych akcentów niż ich regionalny, choć zachowanie tych ludzi faktycznie nie świadczy o nich dobrze.
Niemniej, chodzi tu o sytuację osób którym jednak zależy na nauce wymowy. Stąd właśnie moje pytanie, czy RP to na pewno powinien być ten obrany model w nauczaniu?
Tak jak piszesz, spora część Polaków (a już zwłaszcza nauczycieli) nie mówi w RP, ale są tacy którzy się
  • Odpowiedz