Wpis z mikrobloga

Czy wypełnienie formularza IN-1 jest koniecznością po zakupie mieszkania? Ktoś wie wynosi stawka podatku, bo kupiłem mieszkanie w marcu a dopiero teraz znalazłem to że muszę jakiś formularz wypełnić i podatek zapłacić () #prawo #podatki #mieszkanie #polska
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SiewcaZaglady @KromkaMistrz o tyle ważne, żeby jak najszybciej złożyć bo można się wtedy ubiegać o bonifikatę tam bodajże 80 parę procent przy deklaracji, że zapłaci się jednorazowo. Na pocieszenie dodam, że ja składałem druk podczas pierwszego lockdownu i nie dostałem jeszcze żadnego Info co i jak.
  • Odpowiedz
Teoretycznie jest koniecznością. W praktyce osobiście po kilku miesiącach od zakupu mieszkania dostałem groźnie brzmiące wezwanie z urzędu. W wezwaniu wszystkie metraże były podane, więc wypełnienie IN i ZIN było prostsze.
  • Odpowiedz
@WhiskyZCola: Żadnych kłopotów. Jak dostałem wezwanie, to od razu wysłałem oba uzupełnione przez epuap. Później dostałem jeszcze jedno wezwanie do wniesienia poprawek, ponieważ źle uzupełniłem udział w gruntach. Ostatecznie żadnych kar.

Ogólnie polecam jednak to zrobić w należytym czasie. Nawet jeżeli coś będzie źle, to dostaniesz informację co jest źle i jak powinno być.
  • Odpowiedz