Wpis z mikrobloga

Przecież Maja Staśko ma racje, źle to interpretujecie. Mnie się wydaje, że ogólnie problem polega na tym, że istnieje społeczny obraz kobiety jako tej "ogolonej", jako jakiś standard. Mężczyzna może mieć włosy pod pachami, na nogach itd. a kobieta nie. I nie może ich mieć, bo taki jest konstrukt społeczny.

Wyobraź sobie, że jesteś dzieckiem i nagle zadajesz ciekawe pytanie - a dlaczego ja się golę, a on nie musi? I odpowiedź - bo tak jest, bo kobiety są zadbane itd. bez logicznego argumentu. Co to znaczy zadbane? Głupie prawda? To odpowiedź budująca bunt. Włosy u mężczyzny ok, a u kobiety oznaką zaniedbania - chociaż nie ma naukowego czy medycznego dowodu na to, że tak jest. To siedzi wyłącznie w waszej głowie. Przecież jesteśmy zupełnie takim samym gatunkiem.

Totalnie rozumiem sprzeciwienie kobiet w tej sprawie - dlaczego kobieta tylko ze względu na włosy, zupełnie coś naturalnego, ma być uważana za gorszą? Ma być publicznie oceniana? To jest absolutnie jej sprawa jak wygląda, jakie ma włosy i gdzie.

I totalnie Twoja sprawa czy Ci się podoba to czy nie - to Twoje prawo mieć swoje upodobania, czy podobają Ci się ludzi szczupli, grubi, owłosieni, totalnie ogoleni itd. Ale nie możesz swoich czysto subiektywnych wyobrażeń (tj. upodobań) na temat wyglądu drugiego człowieka brać jako „standard” i „tak powinno być”. Na tym polega akceptacja i tolerancja, której wielu z was nie ma.

„po części imponuje mi lewacka zdolność, do ideologizowania każdego objawu niechlujstwa, nie dbania o siebie i lenistwa.”Włochy u faceta wylewające się spod pach, 4 centymetrowe włosy na nogach, włosy na dupie, że nie widać gdzie się plecy zaczynają - w porządku, jest ok. Kobieta z lekkim owłosieniem - niechlujstwo i lenistwo. Serio? Nie widzicie w tym jakichś podwójnych standardów?

#zdrowie #rozowepaski #niebieskiepaski #neuropa #zwiazki i dla równowagi #bekazprawakow
Pobierz
źródło: comment_1630745176MCOwmcXiUsEBAF7PjvFajt.jpg
  • 262
Kompleksy są po obu stronach barykady. Myślisz, że po kiego #!$%@? faceci biegają po siłowniach, fryzjerach i kupują sobie buciki za tysiaka. Chcą być dla Was kobiet atrakcyjni. Dokładnie to samo robią kobiety idąc na fitness i sięgając po żyletkę.

@spwasch: No pewnie, że tak. Nie podlega dyskusji, że to dotyczy obu płci, ale skala jest inna. Wyobraź sobie, że dajesz na 1/2 roku do dżungli kobietę i mężczyznę, nie mają
"dobra od dzisiaj atrakcyjne są dla mnie dziewczyny z włosami pod pachami".

@mbasasello: Zmusić nie, zaakceptować tak. Ale. Co taka kobieta w większości ma do zaoferowania ponad rozrywkę seksualną?
Osobiście nie widzę żadnego problemu w tym temacie jak długo kobieta jest atrakcyjna w inny sposób - zwłaszcza intelektualny. I tu się robi smutno.
jak chłop powie słuchaj masz za małe cycki zrób operacje to tez ma zrobić

@girlsjustwannahavefun: Rozmawiasz z miłośnikiem małych piersi... Więc ten przykład jest dla mnie na tyle abstrakcyjny że nie umiem się do niego odnieść w sposób racjonalny. Bo po co psuć coś dobrego ;)
@girlsjustwannahavefun: Też się golę i też lubię jak dziewczyna też to robi.

Obojętne mi jest też to co robi ta babka, co to wrzuciła. Tylko, że gdybym ja zapuścił łoniaki, ubrał slipy spod których by wychodziły, zrobił zdjęcie na plaży i potem chwaliłbym się tym na insta to jaka byłaby reakcja większości kobiet?
A) Super, walczy z presją nakładaną przez społeczeństwo, oby tak dalej.
B) Fuj, ale oblech. Musi być debilem,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 40
@artur200222: jest to podwójny standard, tylko, że gładkie i ogolone kobiety są wszędzie w mediach i wszędzie je widzisz więc wydają się jedynym poprawnym widokiem (muzeum seksu w Pradze umożliwia oglądanie filmów erotycznych "z epoki" - polecam, wszyscy mają wszędzie kłaki - a dzisiaj to osobna kategoria postrzegana właściwie jako niegroźne zboczenie, jednym stupki, innym bóbr). Kobiety kobietom też to wsadzają do głów, bo wszędzie to widzą. Obsesja gładkiej skóry. Bez
Czyli masz tez podwójne standardy moralne ?

@girlsjustwannahavefun: Jak niemal każda kobieta, z tym że nie udaje jak większość tychże że jest inaczej.

na jakiej podstawie oceniasz w ten sposób kobiety które spotykasz

Rozmowy. Tak przeważnie najłatwiej zbudować sobie ocenę drugiej osoby - zgadzasz się? Dawanie ankiet i testów do wypełnienia byłoby komiczne, aczkolwiek mało produktywne. Wyjątkowo odpuszczam sobie tutaj okazję na dobrą drwinę i żart.