Wpis z mikrobloga

Przecież Maja Staśko ma racje, źle to interpretujecie. Mnie się wydaje, że ogólnie problem polega na tym, że istnieje społeczny obraz kobiety jako tej "ogolonej", jako jakiś standard. Mężczyzna może mieć włosy pod pachami, na nogach itd. a kobieta nie. I nie może ich mieć, bo taki jest konstrukt społeczny.

Wyobraź sobie, że jesteś dzieckiem i nagle zadajesz ciekawe pytanie - a dlaczego ja się golę, a on nie musi? I odpowiedź - bo tak jest, bo kobiety są zadbane itd. bez logicznego argumentu. Co to znaczy zadbane? Głupie prawda? To odpowiedź budująca bunt. Włosy u mężczyzny ok, a u kobiety oznaką zaniedbania - chociaż nie ma naukowego czy medycznego dowodu na to, że tak jest. To siedzi wyłącznie w waszej głowie. Przecież jesteśmy zupełnie takim samym gatunkiem.

Totalnie rozumiem sprzeciwienie kobiet w tej sprawie - dlaczego kobieta tylko ze względu na włosy, zupełnie coś naturalnego, ma być uważana za gorszą? Ma być publicznie oceniana? To jest absolutnie jej sprawa jak wygląda, jakie ma włosy i gdzie.

I totalnie Twoja sprawa czy Ci się podoba to czy nie - to Twoje prawo mieć swoje upodobania, czy podobają Ci się ludzi szczupli, grubi, owłosieni, totalnie ogoleni itd. Ale nie możesz swoich czysto subiektywnych wyobrażeń (tj. upodobań) na temat wyglądu drugiego człowieka brać jako „standard” i „tak powinno być”. Na tym polega akceptacja i tolerancja, której wielu z was nie ma.

„po części imponuje mi lewacka zdolność, do ideologizowania każdego objawu niechlujstwa, nie dbania o siebie i lenistwa.”Włochy u faceta wylewające się spod pach, 4 centymetrowe włosy na nogach, włosy na dupie, że nie widać gdzie się plecy zaczynają - w porządku, jest ok. Kobieta z lekkim owłosieniem - niechlujstwo i lenistwo. Serio? Nie widzicie w tym jakichś podwójnych standardów?

#zdrowie #rozowepaski #niebieskiepaski #neuropa #zwiazki i dla równowagi #bekazprawakow
Pobierz
źródło: comment_1630745176MCOwmcXiUsEBAF7PjvFajt.jpg
  • 262
@konopiapolska: Jakoś nie widzę w reklamach facetów, którzy reklamują dezodorant pryskając na nieogoloną pachę. Nikt Ci nie każe się golić, ale nie dziw się, że jak na plaży będzie Ci spod bikini wystawać "bóbr" to ludzie mogą się dziwnie patrzeć, bo jest to po prostu nieestetyczne.

O co walczy ta Pani? Chce namawiać kobiety do tego, żeby się nie goliły i wyglądały mniej atrakcyjnie?

Pytałem wcześniej czy przyklaskiwałabyś gdybym sam wrzucił
Nie jesteśmy jednak w dżungli na bezludnej wyspie. (...) To zamknięte koło, w które się same wpuściłyście. To Wy kobiety same wytworzyłyście oczekiwania wobec Was. I teraz pretensje?

@spwasch: Dżungla miała obrazować fakt, tego że naturalny wyjściowy wygląd mężczyzny jest bardziej w kanonie, niż naturalny wyjściowy wygląd kobiety, co oznacza że kobieta musi się bardziej zmienić aby być uznaną za atrakcyjna, a czy zrobi to tuszem za 15zł czy za 200zł
Oczywiście, że kobiety mają tych zabiegów więcej, ale większość z nich czuje się ze sobą dobrze, gdy wrócą od kosmetyczki, fryzjera, z manicure itd.

@tomek_tr: no tak. Bo tak wszystko porównując kobiety muszą więcej wydawać kasy żeby o siebie dbać. Mężczyźni mają więcej wymagań co do wyglądu partnerki.

Ma być wszędzie wygolona(faceci nie muszą golić nóg, kobiety nie wymagają tego od mężczyzn a mężczyźni wymagają, klata pachy u mężczyzn to pół
Z drugiej strony nie musisz wszystkim pokazywać, jak bardzo nieogolone miejsce wyrażają Ciebie, bo to zakrawa o śmieszność.

@lysowsky: no czyli spodenek założyć nie mogę, bo już bedzie afiszowanie się i wystawianie się na śmieszność? XD cały czas teoretyzuje, bawi mnie że skoro biorę stronę tamtych ludzi które się nie goła z góry zakładacie że też się nie gole ale to już nieważne xD
@konopiapolska: A będziesz się odnosić do tego co piszę, czy tylko wybiórczo do jednego zdania w którym z resztą się zgadzamy?

Mają tych zabiegów więcej i muszą wydawać więcej kasy. Tak. I co w związku z tym? Mają mi się z tego powodu zacząć podobać nieogolone nogi?

A jeśli chodzi o wpisy na mirko z tagu przegryw to polecam użyć czarnej listy. To akurat banda frustratów oderwanych od rzeczywistości. Nigdy nie
zgól się albo pogódź się z samotnościa. No kurde rzeczywiście nikt nie zmusza.

@konopiapolska: No a sam fakt, że to brzydko wygląda i że facet jak się tobą zajmuje, musi wypluwać włosy cię nie przekonuje?
to se znajdź typa, którego to podnieca. Ja #!$%@? aż tak pusto w u Ciebie w główce?

@Mukkadun: pusto w głowie, głupia nie mysi. I się zaczyna wiązanka typowa dla Ciebie. dałam cię na czarną już dobre dwa miesiące temu. teoretycznie to nie takie łatwe bo jakieś 95% lubi ogolone a reszta po pijaku dopiero się przyzna.

No normalnie zostałam oszukana tak faceci tu szczycą się tym że mają różnorodne preferencje.