Aktywne Wpisy

phaxi +109
Wyjazd na wakacje do Chorwacji autokarem wypełnionym po brzegi ludźmi.15h jazdy z Wrocławia do Splitu bo trzeba doliczyć przerwy na kanapki kawe i kupy dla wczasowiczuw.
To mój koszmar. To piekło. Obym nigdy tego nie przeżył.
To mój koszmar. To piekło. Obym nigdy tego nie przeżył.

Karyp +51
Drodzy Mirki, Mirabelki i chciałbym was o cos poprosic. Otoz moi rodzice w w wieku emerytalnym wpuscili do domu akwizytorke (zona chlopa co kiedys remonty w domu robil) ktorej po 2 godzinnej prezentacji udalo sie im sprzedac za 2900 zl widoczny na zdjeciu zestaw do ekologicznego sprzatania. Nie jestem zwolennikiem mowienia innym na co maja wydawac pieniadze ale wydaje mi sie ze jest to scam na poziomie wciskania garnkow emerytom. Nie mam
źródło: scam
Pobierz

Wysłałem maile z pytaniem o tę sytuację na rondzie do WORDu w Pile, WRD Komendy Powiatowej w Pile oraz do WRD Komendy Wojewódzkiej w Poznaniu - zero odzewu.
Napisałem więc do 11 szkół jazdy w Pile. Na tę chwilę mam 3 odpowiedzi. Dwie szkoły jazdy uważają, że czerwony ma pierwszeństwo, jedna, że zielony.
I jak tu kierowcy mają znać przepisy, skoro nawet szkoły jazdy się nie zgadzają ¯\_(ツ)_/¯
#przepisydrogowe #ruchdrogowy
@Varumax @DzonySiara @NagiMiecz @HPCC1A9F @elf_pszeniczny @Kanalarz @reksiuzgdyni @gorzki99 @Microplastic
@Katiee @genuineoleey @vertical
źródło: comment_1630574782aF0bljhsFHneRE0AtMRvq2.jpg
Pobierz@vertical: Andrzeju, spokojnie :) nie idźmy w tą stronę :)
Z wyspy centralnej zrobili rondo.
Przez pierwszy miesiąc policja stała i pilnowała ruchu bo każdy walił na pamięć. Teraz w sumie jest niewiele lepiej bo każdy jedzie jak chce i trzeba mieć oczy dookoła głowy.
źródło: comment_1630578636qv8n9GocyW5vBRegXH6BYd.jpg
Pobierz@reksiuzgdyni: Bo ktoś sobie wymyślił że to jedno skrzyżowanie to tak ma być, tak?
@szuineg: Chyba mało jeździsz skoro nigdy nie spotkałeś się ze skrzyżowaniem, gdzie dwa pasy kierują na jeden.
@vertical: To czy dane skrzyżowanie jest SoRO czy nie jest i że jest jednym skrzyżowaniem, a nie kilkoma wynika z przepisów, które "ktoś sobie wymyślił". Więc odpowiedź brzmi - tak.
Przepisy ruchu drogowego to prawo stanowione, czysto formalne, sztuczne, niemające źródła prawie naturalnym, więc nie ma możliwości odniesienia - się do jakichś "nadrzędnych"
Komentarz usunięty przez autora
@elf_pszeniczny: @krzeselko: Nawet jak się komuś ewidentnie w---------z na rondo to zawsze jest taki moment, że można powiedzieć, że "oba pojazdy znajdują się już na rondzie".
Dla mnie to żaden argument.
@lab_rat: Tak, masz rację. Ale z drugiej strony, przecież w końcu gdzieś na rondzie musi być jakieś miejsce, w którym ten zielony przestanie być "wjeżdżającym na rondzie" i zostanie "znajdującym się na rondzie". Prawda?
zielony wjeżdżając na rondo minął znak "ustąp pierwszeństwa" kierowcom znajdującym się na rondzie.
Czerwony cały czas jedzie prawym pasem dookoła wyspy, nie zmienia pasa ruchu.
Tak, nastąpi to wtedy, kiedy już ustąpi kierowcom, którzy byli na rondzie, kiedy on na nie wjeżdżał
@vertical: ale już nie wtedy, jak sam jest na rondzie, tylko podczas wjazdu na niego...
obowiązek ustąpienia pierwszeństwa wynika z tego, że ktoś jest "wjeżdżającym na skrzyżowanie", a ktoś inny jest "znajdującym się na skrzyżowaniu".
To czy jesteś "wjeżdżającym" czy "znajdującym się" nie może zatem zależeć od tego czy ustąpiło się już określonym kierowcom. Bo jest odwrotnie.
@pawelpablito: no nie... pierwszeństwo podczas wjazdu na rondo. A zielony już dawno na nie wjechał.
Komentarz usunięty przez autora
źródło: comment_1630583335Vy2yWkM86lJieBgGjqRDRF.jpg
Pobierz@pawelpablito: tak? A w jaki sposób aktualizujesz wiedzę, który samochód, z którego wjazdu, wjechał pierwszy? Przecież według ciebie, to on ma bezwzględne pierwszeństwo na rondzie, przy zmianie swojego pasa na dowolny inny. Zastanów się raz jeszcze.