Wpis z mikrobloga

@airflame: bo webview umożliwiający aplikacjom renderowanie stron internetowych jest zaszyty w usługach googla będących częścią składową systemu.
Na tym poziomie engine który musi ładować wszystko podczas startu aplikacji, a nie korzystać z już działającej w tle usługi, zawsze będzie w tyle.

Mozilla coś tam pluła o zaszyciu webrendera jako składowej systemu, ale to je unmoglich do zrobienia jeśli nie byłoby preinstalowane wraz z systemem operacyjnym.
Aczkolwiek może coś w trawie piszczy
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Dibhala: o czym ty bredzisz? Webview instaluje się jeśli nie masz Chrome, bo aplikacje Google z niego korzystają. Jego wykorzystanie, również ułatwia robotę autorom innych aplikacji. Nie jest składnikiem systemu z głęboko zaszytymi funkcjami. Na Windows i Linuxie też jest zaszyty, skoro tam również Chrome, i jego pochodne, działa lepiej niż Firefox?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@airflame: nie mam teraz firefoxa na telefonie, ale on sam bierze trochę pamięci, do tego jeszcze ublock z filtrami pewnie ze 120-150MB, pozostałe dodatki też swoje biorą. Teraz firefox musi pobrać stronę, poczekać aż ublock zablokuje i wytnie reklamy z jej treści, stylus też zrobi swoje i dopiero wtedy można renderować stronę na ekran.

Polecam poszukać rozwiązań, które maksymalnie odciążą ten telefon.
- Na początek, włącz czyszczenie pamięci podręcznej przy zamykaniu
@pawelkoszalin2:

ozostałe dodatki też swoje biorą. Teraz firefox musi pobrać stronę, poczekać aż ublock zablokuje i wytnie reklamy z jej treści, stylus też zrobi swoje i dopiero wtedy można renderować stronę na ekran.

Wiesz problem jest taki że po odinstalowaniu firefoxa i wyczyszczeniu całości instalacji śmieci i instalacji czystego szybciej to działa ale w porównaniu do chrome to przepaść.

Polecam poszukać rozwiązań, które maksymalnie odciążą ten telefon.

- Na początek, włącz
@pawelkoszalin2: Mam 7.0 więc nie mam dnsów niestety. Użyję apki.

Wyłącz optymalizacje baterii dla apki firefoxa, dzięki temu nie będzie ciągle na nowo ładowany kiedy będzie potrzebny.

Śmieszne jest to że jak wchodzę w baterię nie ma tam możliwości wyłączenia optymalizacji. Co śmieszniejsze w innych apkach jest a w ff n nie ma.
@pawelkoszalin2: Ogólnie po zmianach chodzi to o 200% szybciej niż na ff normalnym. Nie instalowałem ublocka jeszcze więc na razie chodzi szybko zobaczę jeszcze ublock zamiast dnsów ale podejrzewam że będzie zamulać.

Dzięki bardzo za pomoc.