Moje top 10 gier RPG of all time 1. Gothic - co tu dużo mówić niedościgniona legenda. Ma wszystko co dobry RPG mieć powinien 2. Gothic 2 - kontynuacja legendy. Równie doskonała. 3. Skyrim - gra która wywróciła gatunek do góry nogami i zrobiła to bardzo dobrze. Główny wątek paskudny ale wątki poboczne jak i rozwój postaci to coś pięknego. 4. Wiedźmin 3 - fabularny majstersztyk. Inne elementy odstają ale za fabułę dam mu wysoką notę mimo że nie jestem wielkim fanem 5. Morrowind - taki uboższy Skyrim ale równie dobry no i mam mega sentyment jedna z moich ulubionych gier dzieciństwa 6. Mass effect 1,2,3 - nie lubię gier futurystycznych ale tutaj mam wyjątek bo historia wspaniała. Nie będę rozdzielał częściami bo wszystkie podobne 7. Gothic 3 - klimat świetny ale gra niestety to już nie to co poprzedniczki. Mimo wszystko bardzo lubię. 8. Oblivion - gra spartolona głównie za sprawą twarzy i debilnego systemu skalowania ale i tak się świetnie bawiłem 9. Fallout News Vegas - fanem serii nie jestem ale w postapokaliptycznym Vegas się mega bawiłem. Pościg za tym typem sprawił mi mega frajdę. 10. Wiedźmin 2 - prawdę mówiąc średnio lubię ale z gatunku RPG temat został wyczerpany więc daje 2 część wiedźmina która obiektywnie też nie jest zła.
Taka moja topka może jakiś fan gatunku szuka czegoś ciekawego to niech sobie przypnie temat
@korporacion: Gothic 1 to dla mnie zawsze nostalgiczna podróż, uwielbiam mroczny klimat świata i fajnie napisane życie obozów. G2 to było dla mnie uczucie jakbym sam uciekł z kolonii xD tym bardziej, że grałem od razu na polską premierę, bardziej kolorowy świat, lepsza grafika no i duże miasto, jak na gothicka oczywiscie. "Starzy znajomi" z G1. Wydaje mi się, że społeczne problemy po upadku bariery powinny być troszkę lepiej rozwinięte,
@korporacion: jak dla mnie brakuje na pewno Falloutów 1 i 2 i Planescape: Torment, pewnie Baldury też warto wspomnieć, chociaż rozumiem że to ranking RPGów z ery 3D. Niemniej jeśli lubisz gatunek to warto się przemóc i sprawdzić te klasyki, żeby zobaczyć co było wzorcem 20 lat temu i dla wielu (np dla mnie) dalej pozostają w topce.
@korporacion: Czyli w sumie co? Brak sidequestow? Spartolony rozwoj postaci i balans? Ubogi watek glowny, zeby nie powiedziec beznadziejny? Liniowa fabule? Duzo pustej i niezagospodarowanej przestrzeni? Walke z ostatnim bossem ktora inaczej niz "XD" nie da sie skomentowac? Mase ucietych watkow i pomyslow? ( ͡°͜ʖ͡°)
@korporacion: Maja tylko, nikt ich nie nazywa rozdzialami i nie masz na pol ekranu komunikatu "ROZDZIAL 3 RZULTA MORDA" kiedy np zmieniasz lokacje na nowa. I nie "troche" tylko doslownie nie masz prawie żadnych nowych side questow po pierwszym rozdziale.
@korporacion: Dobry ranking, tylko na pierwsze dwa miejsca dałbym klasyczne fallouty, o których nawet już ktoś wspomniał. Gothików nie trawię i raczej nigdy nie będę, a to że są objęte kultem praktycznie tylko w tym kraju (mimo, że same gry są z Niemiec) zawsze pozostanie dla mnie zastanawiające.
@korporacion: Nie chcę od razu krytykować jak jakiś rpgowy neofita, zresztą to twoja subiektywna lista, dlatego dam ci małą radę: spróbuj pyknąć sobie w starego Tormenta, Baldura 2, może jakieś Pillarsy czy DoS, a nawet takie Drakensangi ;)
1. Gothic - co tu dużo mówić niedościgniona legenda. Ma wszystko co dobry RPG mieć powinien
2. Gothic 2 - kontynuacja legendy. Równie doskonała.
3. Skyrim - gra która wywróciła gatunek do góry nogami i zrobiła to bardzo dobrze. Główny wątek paskudny ale wątki poboczne jak i rozwój postaci to coś pięknego.
4. Wiedźmin 3 - fabularny majstersztyk. Inne elementy odstają ale za fabułę dam mu wysoką notę mimo że nie jestem wielkim fanem
5. Morrowind - taki uboższy Skyrim ale równie dobry no i mam mega sentyment jedna z moich ulubionych gier dzieciństwa
6. Mass effect 1,2,3 - nie lubię gier futurystycznych ale tutaj mam wyjątek bo historia wspaniała. Nie będę rozdzielał częściami bo wszystkie podobne
7. Gothic 3 - klimat świetny ale gra niestety to już nie to co poprzedniczki. Mimo wszystko bardzo lubię.
8. Oblivion - gra spartolona głównie za sprawą twarzy i debilnego systemu skalowania ale i tak się świetnie bawiłem
9. Fallout News Vegas - fanem serii nie jestem ale w postapokaliptycznym Vegas się mega bawiłem. Pościg za tym typem sprawił mi mega frajdę.
10. Wiedźmin 2 - prawdę mówiąc średnio lubię ale z gatunku RPG temat został wyczerpany więc daje 2 część wiedźmina która obiektywnie też nie jest zła.
Taka moja topka może jakiś fan gatunku szuka czegoś ciekawego to niech sobie przypnie temat
#gry #rpg #oswiadczenie #gothic #wiedzmin #skyrim #oblivion #morrowind #masseffect #baldursgate #icewinddale #diablo #pcmasterrace
#gry
źródło: comment_1625323273YM0CKpUYIP5mG8IQkyGCZ5.jpg
PobierzG2 to było dla mnie uczucie jakbym sam uciekł z kolonii xD tym bardziej, że grałem od razu na polską premierę, bardziej kolorowy świat, lepsza grafika no i duże miasto, jak na gothicka oczywiscie. "Starzy znajomi" z G1. Wydaje mi się, że społeczne problemy po upadku bariery powinny być troszkę lepiej rozwinięte,
@korporacion: Czyli w sumie co? Brak sidequestow? Spartolony rozwoj postaci i balans? Ubogi watek glowny, zeby nie powiedziec beznadziejny? Liniowa fabule? Duzo pustej i niezagospodarowanej przestrzeni? Walke z ostatnim bossem ktora inaczej niz "XD" nie da sie skomentowac? Mase ucietych watkow i pomyslow? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Vezz: sporo jest
@korporacion: Maja tylko, nikt ich nie nazywa rozdzialami i nie masz na pol ekranu komunikatu "ROZDZIAL 3 RZULTA MORDA" kiedy np zmieniasz lokacje na nowa. I nie "troche" tylko doslownie nie masz prawie żadnych nowych side questow po pierwszym rozdziale.