Siema wszystkim! Co zrobic jak sie jest kompletnym debilem, nieukiem i wiedza niezbyt wchodzi mi do głowy? Czy sa dla mnie jakies szanse? Generalnie chodzi o to, że chciałbym się nauczyć angielskiego( w szkole miałem angielski ok 10 lat, a praktycznie go nie znam!)Próbowałem już wielu metod, ale tak bardzo ciężko mi to wchodzi, a wiem, że bardzo by mi się w życiu ten język przydał. Mam 28 lat. Myślę, że to jest kwestia mojego nastawienia, samozaparcia, psychiki, ale niektórzy mają łatwiej przyswajać wiedzę, ja mam baaaardzo trudno. Taki się urodziłem. Na potwierdzenie mojego wywodu, wklejam zdjęcie ze wszystkiemi moimi końcowymi ocenami, z całego okresu edukacji. Jak widać, JEDNA WIELKA TRAGEDIA. Są jakieś sprawdzone metody, aby ten język przyswoić? Metody dla mniej rozgarniętych, żeby nie napisać debili.
@JakTamCoTam: meh, napisałem typowi, że samemu sobie nie poradzi, w sensie, że musi iść na zajecia jzykowe, a ty mnie od śmieci wyzywasz, paprochu zgniły? Prącie ci w nos, ohydniku tępy. A porównanie z sebkami z jukeja zajebiste - ci ludzie są pośmiewiskiem i żadnej normalnej pracy (np. w korpo) nie dostaną.
Odpalasz jakąś zajebistą klasykę RPG i tłumaczysz sobie dialogi/qesty żeby wiedzieć o co chodzi. Jak byłem gówniakiem to tak tłumaczyłem misje w delta force, bo po zabiciu wszystkich "nie przechodziło dalej" ( ͡°͜ʖ͡°) Największy skok dał Fallout 2 który miałem po angielsku (najlepsza gra ever).
@JakTamCoTam: I to jest merytoryczny komentarz:)) Masz rację, myślę, że aż tak źle ze mną nie jest, kwestia motywacji. Tylko demotywujące jest to, że innym tak wszystko łatwo przychodzi, a mi mega trudno. Ale chyba zrobię, tak jak mówisz. Naprawdę mi to przeszkadza, że tego języka nie znam, gdzie to język międzynarodowy i wypadałoby go znać:-) Dzięki:)
@frogi16: Własnie myślałem, że uda mi się samemu nauczyć, jakąś niesamowitą metodą( w końcu tyle ich jest), ale wychodzi na to, że jednak pozostaje szkoła językowa:)
@Poinformowany1337: Dzięki, na pewno sprawdzę:-) Pisać lubię i zwracam mocno uwagę na pisowanię. Też lubię czytać( w szczególności komentarze na wykopie:D). Dobrze wiedzieć;p
@zbyszko-zbogdanca: można uczyć się angielskiego samemu, ale jest duża szansa, że utrwalisz sobie jakiś zły nawyk. Jeśli nie masz smykałki do języków to zdecydowanie najlepiej będzie wziąć dodatkowe lekcje + naturalnie skorzystać ze wspomnianej wyżej aplikacji duolingo, można słuchać audycji BBC (mówią ichniejszą poprawną angielszczyzną tj. received pronunciation czyli tym najbardziej "klasycznym") lub ogladądać brytyjskie filmy. Można grać w gry, robić wiele rzeczy, ale bez kontroli fachowca, który odpowiednio zajmie
@zbyszko-zbogdanca: Duolingo jest spoko. Oglądaj filmy po angielsku z polskimi napisami, granie w gry jak ktoś wspomniał to też jest spoko, szkoła językowa jest spoko jeśli lubisz uczyć się w grupie, ale o wiele szybciej nauczysz się mając lekcje 1:1. A co do nauki samej w sobie i "wchodzenia" do głowy: to nie jest tak, że jesteś głupi i nauka Tobie idzie słabo a innym na luziku, bo zakładam, że
@zbyszko-zbogdanca: Największą tragedią polskich szkół jest nauka gramatyki i ciśnięcie na poprawność, gdy jeszcze nawet nie znasz słówek. Potem człowiek boi się popełnić błąd w wypowiedzi i nic nie mówi, tak jakby to miało znaczenie czy powiesz "zrobić to" zamiast "zrobiłem to" - i tak zostaniesz zrozumiany. Nie potrzebujesz jej kompletnie żeby się dogadać. Wpisz w wyszukiwarkę "top 1000 słówek angielskich" i się ich naucz. Zrób sobie fiszki i powtarzaj.
@frogi16: Rozumiem. Domyślam się i jestem bardziej przekonany, że bez pomocy fachowca, nie dam sobie rady. Pokupowałem sobie fiszki, wykupiłem pakiety językowe( było dofinansowanie dla woj. Łódzkiego), książki etc. Wszystko lezy w szafce. Ja potrzebuję motywatora i dobrego nauczyciela. Na gry nie mam za bardzo czasu, ale ta apka i filmy to już bardziej realne rozwiązanie dla mnie. Dzięki za pomoc:-)
@zbyszko-zbogdanca: Cumplu, najwazniejsze dla Ciebie znalezc sobie zajecie (prace, hobby) w ktorym NIEZBEDNE bedzie uzywanie angelskiego. Musisz miec do czynienia z ludzmi, ktorzy nie zrozumieja Cie w innym jezyku. Spokojnie jestes w stanie sie nauczyc, moja zona przeszla z A2 /B1 na C1+ w 4 lata, bo miala ambicje i wymog pisania maili, czasem rozmow po angielsku. Najwazniejsze na poczatek to nauczyc sie JAKKOLWIEK komunikowac, tak jak w plywaniu musisz
@zbyszko-zbogdanca: Bardzo silna strona WF i religia. Paladyn jak nic ( ͡°͜ʖ͡°) Pobierz sobie AnkiDroid, tam masz zbiór 4000 słów najczęściej używanych, do każdego słowa masz wyjaśnienie alternatywne w języku angielskim co ono oznacza + z tym słowem jest zbudowane zdanie, wymowa, wszystko jest. Ustaw sobie po 20 słów dziennie i poświęcaj na słownictwo kilkanaście minut każdego dnia. Dorzuć filmy/gry/muzykę wszędzie tam gdzie tylko
#wiedza #nauka #angielski #szkola #psychologia #pytanie #niebieskiepaski
źródło: comment_1624262080bUn9qjuI0nlwJSZhB3kpVc.jpg
Pobierznie
Komentarz usunięty przez moderatora
Jeśli lubisz RPG to masz problem z głowy.
Odpalasz jakąś zajebistą klasykę RPG i tłumaczysz sobie dialogi/qesty żeby wiedzieć o co chodzi. Jak byłem gówniakiem to tak tłumaczyłem misje w delta force, bo po zabiciu wszystkich "nie przechodziło dalej" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Największy skok dał Fallout 2 który miałem po angielsku (najlepsza gra ever).
btw. jak na debila, to całkiem nieźle operujesz językiem polskim. Poziom podwórkowego głąba, masz już dawno za sobą.
A co do nauki samej w sobie i "wchodzenia" do głowy: to nie jest tak, że jesteś głupi i nauka Tobie idzie słabo a innym na luziku, bo zakładam, że
Spokojnie jestes w stanie sie nauczyc, moja zona przeszla z A2
/B1 na C1+ w 4 lata, bo miala ambicje i wymog pisania maili, czasem rozmow po angielsku. Najwazniejsze na poczatek to nauczyc sie JAKKOLWIEK komunikowac, tak jak w plywaniu musisz
Pobierz sobie AnkiDroid, tam masz zbiór 4000 słów najczęściej używanych, do każdego słowa masz wyjaśnienie alternatywne w języku angielskim co ono oznacza + z tym słowem jest zbudowane zdanie, wymowa, wszystko jest. Ustaw sobie po 20 słów dziennie i poświęcaj na słownictwo kilkanaście minut każdego dnia. Dorzuć filmy/gry/muzykę wszędzie tam gdzie tylko