Wpis z mikrobloga

Siema wszystkim! Co zrobic jak sie jest kompletnym debilem, nieukiem i wiedza niezbyt wchodzi mi do głowy? Czy sa dla mnie jakies szanse? Generalnie chodzi o to, że chciałbym się nauczyć angielskiego( w szkole miałem angielski ok 10 lat, a praktycznie go nie znam!)Próbowałem już wielu metod, ale tak bardzo ciężko mi to wchodzi, a wiem, że bardzo by mi się w życiu ten język przydał. Mam 28 lat. Myślę, że to jest kwestia mojego nastawienia, samozaparcia, psychiki, ale niektórzy mają łatwiej przyswajać wiedzę, ja mam baaaardzo trudno. Taki się urodziłem. Na potwierdzenie mojego wywodu, wklejam zdjęcie ze wszystkiemi moimi końcowymi ocenami, z całego okresu edukacji. Jak widać, JEDNA WIELKA TRAGEDIA. Są jakieś sprawdzone metody, aby ten język przyswoić? Metody dla mniej rozgarniętych, żeby nie napisać debili.

#wiedza #nauka #angielski #szkola #psychologia #pytanie #niebieskiepaski
zbyszko-zbogdanca - Siema wszystkim! Co zrobic jak sie jest kompletnym debilem, nieuk...

źródło: comment_1624262080bUn9qjuI0nlwJSZhB3kpVc.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Madbest: Filmy lubię oglądać i właśnie bardziej z napisami niż z lektorem. Chyba własnie będę musiał poszukać czegoś 1:1, tak będzie mi chyba lepiej. To prawda, nikt mnie nigdy nie uczył, jak się uczyć i nikt nie przykładał uwagi do mojej edukacji, rozwoju. Robiłem praktycznie co chciałem. Zero motywacji ze strony rodziców, a wręcz przeciwnie. Książkę na pewno przeczytam, może rozjasni mi pewne kwestie i znajdę swój problem. Dziękuję za
  • Odpowiedz
@JaszczompPolownik: Fiszki już dawno mam kupione + pakiety językowe, książki. Wszystko jest w szafce. Materiał mam, ale brakuje mi motywacji, kogoś kto mi pomoże. Myślę, że już wiem, co mam zrobić. Potrzebuję porządnej osoby, która mi pomoże. Szkoła językowa/indywidualne lekcje, fiszki, nauczyć się uczyć. Medot jest wiele, na pewno znajdę coś dla siebie. Zmotywowaliście mnie i daliście nadzieję, że nie jestem na straconej pozycji:-)
  • Odpowiedz
@zbyszko-zbogdanca: nie wiem na ile rzetelny był artykuł który czytałem w NYT, ale w takiej gazecie średnio używanych jest 1000-1200slowek, i tyle wystarczy do swobodnej komunikacji "o dupie maryni", to jest 10slowek dziennie przez 3 MSC ; ) tka jak wyżej nitki wymieniali, filmy z napisami i przede wszystkim w głowie buduj sobie zdania co byś chciał powiedzieć; np byłem dziś w sklepie, ale wszystko podrożało, inflacja chyba szaleje. I
  • Odpowiedz
@zbyszko-zbogdanca: Nie chce mi się czytać wszystkich odpowiedzi więc po prostu napiszę ci jak ja się nauczyłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Do połowy liceum też leciałem na 2/3

- Szkola językowa. Małe grupy 2/3 osobowe, dużo rozmawiania na różne tematy przeplatane zadaniami z gramatyki i czytaniem tekstów
- Filmy z napisami. Za każdym razem jak nie rozumiałem to zatrzymywałem i spisywałem słownictwo, szukając znaczenia słowa sprawdzałem
  • Odpowiedz
@zbyszko-zbogdanca: jeszcze dodam, bo zginie a to ważne - memrise to są właśnie fiszki, tylko masz cały czas pod ręką na telefonie albo na kompie, do tego system sam wylicza, kiedy powinieneś powtórzyć jakieś słówko.
  • Odpowiedz
@zbyszko-zbogdanca: no elo mirek ze złotym szpadlem here
Angielski akurat ma tą ogromna zaletę, że można się go nauczyć po prostu przez rozmawianie
Możesz znaleźć nauczyciela-nativa w interbecie i po prostu z nim gadać raz czy dwa w tygodniu i będzie Cię poprawiał i uczył w ten sposób
Wielu ludzi ma problem z zapamiętywaniem suchego tekstu, ale już np. pamięć słuchowa i z żywym kontekstem działa u nich dużo lepiej
  • Odpowiedz