Wpis z mikrobloga

@rzeznia22: p---------e. Nic to mu nie da jak wjedzie 5km po bułki. Przy trasie 200km da bardzo dużo. Pozatym nie o czas chodzi. Na takiej drodze jak na zdjęciu, jakby większość jechała te 100, 120, to wyprzedzałby mało kto. Bo droga perfekt. Ale jak się muły zbiorą jeden za drugim to się je wszystkie bierze jak leci, nieważne czyy 2 czy 10. Bo tu nie chodzi o czas. Chodzi o
  • Odpowiedz
@mirkus420: jak jedziesz jak p---a to wyprzedzają cie nie dlatego że mają kompleks niższości z powodu Twojego dobrego auta, tylko nie mają cierpliwości trzymać się na Twoim zderzaku
  • Odpowiedz
@dominowiak: bo wykopkom wiecznie źle. Tak naprawdę nie ma nawet grama porównania z dzikim zachodem z lat 90-tych. Ja wiem, że większość by chciała 0 trupów na drogach przez rok, ale spadek z 8k trupów przy 3 krotnie mniejszej liczbie aut w takim 98', do 3k trupów w 2020r to już kolosalna różnica. Stosunek wypadków również podobny 80k vs obecne 30k.
  • Odpowiedz
@pan_warell: proszę bardzo. Odległość 150km i to po wojewódzkich kretych drogach małopolski. Spokojna jazda na danym oscinku- min. 2.5h (przez sporo miasteczek). Z-----------e o 4 rano przy pustej drodze jestem w 1.40h. Nie mówię już o zysku czasu jakbym jechał 700km( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Krupier: nauczy się następnym razem patrzeć lewo skręcający w luterk. Aż dzwi że tyle osób tego nie potrafi. Skręcasz w podporządkowaną w lewo, pierwsze do robisz to od 50 metrów przed skrętem ogarniasz czy nikt cie nie wyprzedza. Dla większości to za trudne, bo wymaga trochę pomyślunku.
  • Odpowiedz
@pan_warell: Nic mnie tak nie w-----a jak jazda po Polskich autostradach i krajówkach. Tempomat wyłączam od razu po przekroczeniu granicy DE/PL Bo przecież to sobie czoło idzie rozbić o kierownice jak ci 3 razy z rzędu auto zaczyna hamować bo jakiś pieprzony idiota wbija się przed maskę
  • Odpowiedz
@pan_warell: @pan_warell: Polska to jeden z niewielu krajów gdzie aktywny tempomat nie ma racji bytu a wręcz przeszkadza, co go ustawie na jakiś tam dystans to ktoś zawsze w----e się w ta przerwę i auto kusi hamować aby znów zachować dystans i tak do z-------a. No chyba ze w końcu wydadzą jakaś aktualizacje gdzie będę mógł ustawić dystans na 2m za zderzakiem :-/
  • Odpowiedz
@pan_warell: pomijajac wszystko to nawet jak jest sznur pojazdow to jak wyprzedzasz sobie systematycznie jednego po drugim to dojedziesz szybciej. Jak wypdzedzanie ma nke dac nic.??? XD
  • Odpowiedz
@pan_warell: to zjawisko "niewidzialnego" skrzyżowania, ang. phantom intersection. Skrzyżowania tam nie ma, ale ruch odbywa się tak, jakby było. Przyczyna powstania takowego czasami jest bardzo prozaiczna - np. na drogę wybiegnie pies i kierowca ostro hamuje by go nie potrącić. A co najciekawsze, niewidzialne skrzyżowanie może się tam utrzymywać bardzo długo, mimo że początkowa przyczyna jego powstania już dawno nie jest tam obecna. Piesek sobie pobiegł w las, auto które
  • Odpowiedz
@Krupier: jak bierzesz kilka aut naraz, to te z tyłu jeszcze nie zaczęły hamować, a 1 już może skręcać. Częsta sytuacja. Jestem na to bardzo wyczulony więc wyprzedzając kilka samochodów, mój rentgen w oczach wyszukuje wszelkie odbicia w lewo i w razie w ostrzegam wyprzedzających klaksonem żeby uważali. Nieraz wyhamowywalem w trakcie wyrozedzania żeby puścić skręcającego bo nie ufałem mu w ciemno że mnie widzi w lusterku i puści. I
  • Odpowiedz
nauczy się następnym razem patrzeć lewo skręcający w luterk. Aż dzwi że tyle osób tego nie potrafi. Skręcasz w podporządkowaną w lewo, pierwsze do robisz to od 50 metrów przed skrętem ogarniasz czy nikt cie nie wyprzedza. Dla większości to za trudne, bo wymaga trochę pomyślunku.

@derigen90: Trzeba być skończonym idiotą, żeby wyprzedzać kolumnę pojazdów, która właśnie zaczęła zwalniać. Ile razy na stopcham/polskie drogi takie coś widziałem, kiedy to z
  • Odpowiedz
człowieku ja lanosem 1.6 105 koni brałem wszystkich jak leci. Liczą się umiejętności a nie ile masz pod maską. 10 wyprzedzanych naraz nie było niczym wyjątkowym u mnie.

@derigen90: Oddaj prawo jazdy i nie wsiadaj nigdy za kierownicę.

Edit: Albo rób co chcesz, twoja twórczość na wykopie mówi sama za siebie.
  • Odpowiedz
@pan_warell
@Trzesidzida
Zgadzam się, że takie z-----------e i stwarzanie niebezpieczeństwa jest bezsensowne.
Jednak trochę w komentarzach wszyscy przesadzają w drugą stronę, jakoby wyprzedzanie nigdy nie miało sensu. Jeśli jedzie się mniej ruchliwą krajówką to niekiedy warto wyprzedzić parę razy, żeby móc jechać szybciej, gdy się śpieszy i może to oszczędzić dość sporo czasu. Jestem tego pewien, bo miałem 2 trasy - 75km i 180km, na których przy szybszej jeździe byłem
  • Odpowiedz
jak bierzesz kilka aut naraz, to te z tyłu jeszcze nie zaczęły hamować, a 1 już może skręcać.

@derigen90: no właśnie. Dlatego branie kilku aut na raz jest ryzykowne bo możesz być winnym spowodowania kolizji z autem skręcającym.

Jestem na to bardzo wyczulony więc wyprzedzając kilka samochodów, mój rentgen w oczach wyszukuje wszelkie odbicia w lewo i w razie w ostrzegam wyprzedzających klaksonem żeby uważali. Nieraz wyhamowywalem w trakcie wyrozedzania
  • Odpowiedz