Wpis z mikrobloga

@jaca_66: A na przyszłość, jak masz przypadki mobbingu to je zgłaszaj. Nagrywaj, archiwizuj maile, zapisuj rozmowy na komunikatorach. A przede wszystkim na początku powiedz osobie mobbingującej żeby się uspokoiła bo to nie obóz pracy ( Tak wiem, łatwo mówić sprzed komputera na spokojnie).
  • Odpowiedz
@jaca_66 sa trzy wyjścia ( może więcej)
- zwalniasz tempo nie robisz nic ponad to co robisz, a dodatkowo musisz poćwiczyć asertywność zeby nie wrzucali Ci nic co nie nalezy do twoich obowiązków
- bierzesz na klate to co masz, idziesz do przełożonego, mówisz ze jest taka sytuacja i że chcesz podwyżkę i/lub awans czy zmiana stanowiska
-zwalniasz sie szukajac nowej pracy

Ja osobiscie poszedlbym w połączenie pierwszego z drugim czyli
  • Odpowiedz
@jaca_66: Pisz prawdę. Ty się nie masz czego wstydzić. Wykorzystaj też fakt, że na rynku IT jest mega ciśnienie o dobrych speców.
Jeszcze czytam, że jesteś z KRK XD
Wrzucisz info na neta (grupy FB czy Linkedin), że szukasz roboty to rekruterzy sami będą się o Ciebie zabijać.

Idz do TL i powiedz, że ma ci zmniejszyć ilość tasków albo niech daje wieksze siano czy lepsze stanowisko. Jak nie, to
  • Odpowiedz
@jaca_66 jak wygląda u ciebie drabinka w korpo? Pm - tester lead - ty?

Jak tak to idź do tester leada i powiedz co się dzieje, jak nie to cisnąłbym się z pmem i jego przełożony w cc
  • Odpowiedz
@jaca_66: odpowiedz zlecającemu Taska, że takie działania nie leżą w zakresie Twoich obowiązków ani w zakresie honorarium, które pobierasz za swoją pracę, jednocześnie chętnie zajmiesz się tym po podpisaniu np dodatkowej umowy o dzieło.
Ewentualnie jesli masz swojej testowej roboty w pytę to chętnie zajmiesz się tym po podpisaniu np dodatkowej umowy o dzieło po wykonaniu bieżących zadań leżących w obszarze Twoich obowiązków.

Jak typ się będzie sapał to każda
  • Odpowiedz
@jaca_66: a więc nie dostajesz zadań związanych z testowaniem tylko zadania wykraczające poza Twój zakres obowiązków? Jeśli tak to "chętnie zajmiesz się tym po podpisaniu np dodatkowej umowy o dzieło", albo jeśli nie chcesz w ogóle takiej roboty robić to od razu daj odpowiedź zlecającemy i CC do przełożonych z informacją, że to nie leży w twojej gestii i prosisz o przydzielanie zadań z zakresu obowiązków związanych z tesowaniem.
Nie
  • Odpowiedz
@virusriddle: oni się tak wycwanili że calla zrobili architekt, team leader i ja jako tester że mam zrobić cały mechanizm wysyłania na kafke do GCP z mikroserwisu, nawet się nie zapytali czy chce to robić, tylko od razu postawili mnie przed faktem że mam to zrobić.
  • Odpowiedz
@jaca_66: Nie wiem jaka jest hierarchia u Ciebie w robocie. Ale ogólnie to masz nie robić roboty za którą Ci nie płacą i której nie masz wpisanej w obowiązkach, nawet jeśli to byłoby polecenie służbowe, jeśli nie masz tego w obowiązkach to mogą spadać na drzewo. Są 2 wyjścia, albo zwracasz taska temu kto go wydał mówiąc w skrócie że "p------e nie robie" tylko pisane korpojęzykiem, albo idziesz z tym
  • Odpowiedz