Wpis z mikrobloga

Grzechotka na Dzień Dziecka | Tutorial modelowania 3D SolidWorks

Z okazji Dnia Dziecka przygotowałem bardzo prosty poradnik dotyczący użycia podstawowych operacji związanych z modelowaniem bryłowym 3D w programie SolidWorks.

Motywem przewodnim do wykonania modelu grzechotki jest użycie wielu obiektów w ramach jednej części, tzw. modelowanie wieloobiektowe. Jak się okaże, w ten sposób zamodelowane elementy, które początkowo będą dowolnie zorientowane w przestrzeni kartezjańskiego układu współrzędnych programu, będą mogły zostać zorientowane wg narzuconych wymagań poprzez relacje wiązań znanych ze złożeń lub translacji i obrotów względem osi układu współrzędnych.

Ostatni etap, to podział powierzchni płaskiej na ścianie grzechotki celem nadania ostatecznego wyglądu, symbolizującego nadruk kolorowych cech grzechotki.

Zapraszam: [[#195] Grzechotka na Dzień Dziecka | Tutorial modelowania 3D SolidWorks](https://youtu.be/iduSteoMdCo)

Odwiedź również stronę internetową kanału: IPc - Inżynier Programista

#inzynierprogramista #cad #solidworks #inzynieria #mechanika #studbaza #pracbaza #modelowanie3d #modelowanie #projektowanie #ciekawostki #tworczoscwlasna #nauka #hobby #gruparatowaniapoziomu #dziendziecka
InzynierProgramista - Grzechotka na Dzień Dziecka | Tutorial modelowania 3D SolidWork...

źródło: comment_1622533330FjbZtye5Cy68ZLtgLLulpf.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LipnySok: Właściwie kwestia wiązań jest tylko ułatwieniem pozycjonowania, relacji obiektów.
Każdy w tym temacie może mieć różne doświadczenie i inne zapotrzebowanie. Moje doświadczenie obejmuje następujące przykłady, gdy modelowanie wieloobiektowe pomogło mi w pracy w sposób pośredni lub bezpośredni:
- Przygotowanie modelu bryły pod konstrukcję spawaną poprzez wyprowadzenie wcześniej zamodelowanych elementów do jednej części. Następnie, za pomocą operacji boolowskich decydowałem o relacji tych elementów, np. docinanie. Oczywiście nie zawsze takie kombinacje są potrzebne.
  • Odpowiedz