Wpis z mikrobloga

Dzień dobry, to mój pierwszy wpis na mikro więc proszę o wyrozumiałość bo jeszcze nie ogarniam co i jak. Jestem ojcem 5-latka z autyzmem, który ma bzika na punkcie przejazdów kolejowych i wind. Chciałbym mu zbudować na początek elektryczny szlaban, który by się zamykał/otwierał powiedzmy na przycisk. Na youtubie znalazłem głównie szlabany oparte o arduino i fotokomórkę w dodatku wykorzystujące części z zestawów, które już nie są dostępne w zakupie np. 7866. Syn posiada na razie zestaw 60198 czy ktoś się spotkał z projektem wykonania takiego szlabanu? Potrzebowałbym projekt i listę klocków jakie musiałbym zakupić. Ważna jest też skala, żeby pasował on do posiadanego zestawu. Jeśli dałoby radę jeszcze migające światła zrobić to już by była mega petarda dla niego. Z góry dzięki za pomoc #lego
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@janowski85: Hej. Nie znam się zbytnio na lego, ale jestem w stanie Ci pomóc/zrobić taki układ. Najłatwiej na Arduino + serwomechanizm, ew. silnik krokowy. Tylko, że pozostaje kwestia, że jest to wolnostojący, nie komponujący się z otoczeniem klamocik.

Ogólnie to możesz wykorzystać ten poradnik:
https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-silniki-pwm-serwomechanizm-zewnetrzne-biblioteki-id3913

Do dodania byłaby tylko linijka ze sprawdzaniem jednego z wejść (do dokupienia jakiś przełącznik) i zmodyfikowania tak, żeby wychylenie zmieniało się o +/-
  • Odpowiedz
ale zanim prześledzisz moje konto w poszukiwaniu błędów tak jak zrobiłeś to u pozostałych kolegów

@evilonep: W sumie ciekawe, że ludzie, którzy nie potrafią przedstawić konkretnych argumentów i nie grzeszą logiką, lubią podkolorować fakty. Co cię skłania do takich działań?

U jednego, nie kłam.

U tego, który zasugerował, że mam autyzm. To chyba logiczne, że sprawdziłem poziom jego inteligencji.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@StaryWedrowiec: nie chce ci dogryzać stary ale to nie jest żadna osobowosc EHWDPX tylko to już są poważne problemy na psychice, próbując udawać kozaka bo jak to nazwałeś "nie będziesz robić z siebie miękkiej cipy" wyzywasz ludzi od debili a jako jedyny nie rozumiesz co z tobą jest nie tak
  • Odpowiedz
@zeemzy: Grzecznie poprawiłem błąd, który widzi każda osoba, która tu zawita.

To nie jest chore. Chyba, że według ciebie chora jest edukacja, sama w sobie.

Natomiast ta cała niepotrzebna dyskusja wynika z faktu, że osoba, której pokazałem poprawną pisownię liczebników, zesrała się i próbowała mnie zdyskredytować poprzez zadanie głupiego
  • Odpowiedz
zrozum że prawie nikt normalny nie daje j-----a o to gdzie jest postawiony przecinek a gdzie nie bo komunikatywność w większości przypadków stoi na tym samym poziomie i nikomu to nie przeszkadza

@zeemzy: Mi przeszkadza, bo jeśli dalej tak będzie, to za kilka pokoleń trzeba będzie się domyślać, co ktoś miał na myśli.

O kulturę, której częścią jest język, należy dbać. To główna idea cywilizacji.

https://www.youtube.com/watch?v=0yQftOBcuSk
StaryWedrowiec - > zrozum że prawie nikt normalny nie daje j-----a o to gdzie jest po...

źródło: comment_1621291446gZqS17UlKJG6nCbguihVzC.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@StaryWedrowiec: tu nie ma sensu dyskutowanie bo ty i tak będziesz szedł w zaparte, że jesteś mądrzejszy od innych bo próbujesz ładnie budować zdania i stawiać (w dodatku nieudolnie) przecinki. w dodatku myślisz że dyskusja polega na d-----------u przeciwnikowi a ja ci po prostu próbuje pomóc
  • Odpowiedz
  • 0
@StaryWedrowiec: fajnie jest robić z siebie poważnego kozaka, ale każdy ma ciebie w dupie i zdrowo myśląca osoba widzi w tobie tylko klauna.
wyłącz wykop, porób coś co cię interesuje to gwarantuje ci że wrócisz jutro i mi podziękujesz
  • Odpowiedz