Wpis z mikrobloga

Dzień dobry, to mój pierwszy wpis na mikro więc proszę o wyrozumiałość bo jeszcze nie ogarniam co i jak. Jestem ojcem 5-latka z autyzmem, który ma bzika na punkcie przejazdów kolejowych i wind. Chciałbym mu zbudować na początek elektryczny szlaban, który by się zamykał/otwierał powiedzmy na przycisk. Na youtubie znalazłem głównie szlabany oparte o arduino i fotokomórkę w dodatku wykorzystujące części z zestawów, które już nie są dostępne w zakupie np. 7866. Syn posiada na razie zestaw 60198 czy ktoś się spotkał z projektem wykonania takiego szlabanu? Potrzebowałbym projekt i listę klocków jakie musiałbym zakupić. Ważna jest też skala, żeby pasował on do posiadanego zestawu. Jeśli dałoby radę jeszcze migające światła zrobić to już by była mega petarda dla niego. Z góry dzięki za pomoc #lego
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@janowski85: jak chcesz taniej niż na mindstirmsach, to możesz pobawić się z lego boost, masz tam moduł move+jedno serwo i czujnik koloru/odległości. Nowego biodra za 400 zł można złapać
  • Odpowiedz
Właśnie wolałbym by szlaban zamykał się sam ale sterowany przyciskiem więc Arduino zbędne. Dla syna większa frajda by była gdyby sam mógł tym sterować niż tylko patrzeć jak to działa autonomicznie.
  • Odpowiedz
p

@janowski85: na filmikach widać jak zbudowany jest napęd - na zębatkach. jak chcesz zostać full lego, to kup jakiś nowy technic z control+ i masz sterowanie z telefonu. może nie będzie najpiękniej, ale zadziała
  • Odpowiedz