Wpis z mikrobloga

OPSEC - bezpieczeństwo informacyjne jest bardzo często rozumiane jako ochrona informacji przed przypadkowym lub świadomym ujawnieniem. Jakie zasady stosować na co dzień? #od0dopentestera
* Nie publikuj zdjęć karty pokładowej w mediach społecznościowych. Na podstawie danych z fotografii można zmienić miejsce w samolocie, podglądnąć dane pasażera a czasem nawet odwołać lot.
* Używasz funkcji autoresponder? Dzięki niej inni (także potencjalni przestępcy) wiedzą, że nie ma Cię teraz w pracy. Może warto przemyśleć dalsze używanie tej opcji?
* Wiesz, że sporo drukarek oprócz tekstu drukuje także żółte, ledwo widoczne kropki? Na ich podstawie można odczytać numer seryjny urządzenia a także datę i godzinę wydruku.
* Istnieją aplikacje, które twierdzą, że na podstawie samego tylko zdjęcia klucza możliwe jest dorobienie jego kopii. W przeszłości w jednym z więzień pomysłowi osadzeni stworzyli taki duplikat na podstawie fotografii z podręcznika i wykorzystali go do ucieczki.
* Wystawiasz drobne przedmioty na platformach ogłoszeniowych? Warto do tego celu wyrobić osobny numer telefonu. Jeśli masz telefon w sieci Orange - możesz także skorzystać z usługi ekstra numer. Taki dodatkowy numer jest prosty do usunięcia. A to przydatne, kiedy sprzedamy już wszystkie przedmioty a potencjalni kontrahenci nadal do nas dzwonią.
* Jeżeli chcesz ocenzurować dokumenty Worda lub pliki PDF - zachowaj szczególną ostrożność. Pakiet Office zawiera tryb recenzji, w którym widać jakie zmiany w dokumencie wykonałeś. W przypadku plików PDF - samo zakrycie wrażliwych danych czarnym prostokątem jest niewystarczające.
* Co robisz z dokumentami z banku, rachunkami lub swoją dokumentacją medyczną, której już nie potrzebujesz? Wyrzucasz je do wspólnego kosza na śmieci? Nie boisz się, że ktoś je zabierze i pozna Twoje tajemnice? Może warto kupić niszczarkę? Ale pamiętaj - istnieją różne urządzenia. Samo pocięcie kartki na pionowe paski zazwyczaj nie wystarczy.
* Umieszczasz na swoim samochodzie naklejki? "Uwaga - w tym samochodzie jedzie dziecko". Zdajesz sobie sprawę, że na ich podstawie potencjalny przestępca może dowiedzieć się o Tobie paru rzeczy? Ile masz dzieci, gdzie pracujesz, że dom jest chroniony przez psa?
* Nie chcesz podawać swojego adresu w Internecie? Wiesz, że Poczta Polska pozwala na wykupienie Skrytki Pocztowej? Cała korespondencja trafia wtedy w jedno miejsce, a Twój adres dalej pozostaje tajemnicą.
* Obecne telefony komórkowe robią zdjęcia w tak wysokiej rozdzielczości, że można z nich odczytać odciski palców. Przekonał się o tym jeden ze sprzedawców nielegalnych środków odurzających.
* Podróżujesz pociągiem? Nie zostawiaj laptopa "na chwilę" - nawet jeśli idziesz jedynie do toalety. Poza tym unikaj rozmów biznesowych przez telefon. Nigdy nie wiesz, kto może siedzieć obok.

Jeżeli chcesz być wołany do podobnych wpisów - zaplusuj pierwszy komentarz.

PS. Jeśli materiał Ci się spodobał - tutaj link do Wykopu.

#gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #informatyka #nauka #swiat #technologia #zainteresowania #bezpieczenstwo #komputery #programowanie #programista15k
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@azurro: Wiadomo, że lepiej nie dać się zwariować, ale po co komuś ułatwiać sprawę? Taka naklejka nic nie wnosi, a może komuś ułatwić drogę do porwania czy skrzywdzenia. Może przesada, ale w kwestii bezpieczeństwa dzieci uważam, że jednak lepiej raz przesadzić, niż raz o tym zapomnieć. :)
  • Odpowiedz
1. Skąd info o drukarkach?
2. Ogłoszenia można usuwać - robisz to jak coś sprzedasz i znika z sieci. Po uj nowy numer?
3. Już widzę jak na śmietnisku wygrzebują moje dane i sklejają jedną kartę pół dnia żeby poznać wynik na witaminę D XDDD
4. Tak, umieszczam naklejki "jedzie dziecko" nie mając dziecka. Umieszczam naklejki "uwaga groźny pies" a nie mam psa. To działa w 2 strony więc przykład z upy.
  • Odpowiedz
* Używasz funkcji autoresponder? Dzięki niej inni (także potencjalni przestępcy) wiedzą, że nie ma Cię teraz w pracy. Może warto przemyśleć dalsze używanie tej opcji?

@KacperSzurek: Ale bzdury kolejne z twojej strony. Widać ze nie masz pojęcia o czym mówisz. W Outlooku jest opcja zredagowania innej albo nie wysyłania w ogole OoO reply "Outside organization". Autoresponder w korporacji jest BARDZO WAŻNY. Pozwala poinformować nadawcę o zastępstwie lub drodze kontaktu w
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: Wydaje mi się, że w tym wyroku chodzi o cofnięcie pozwolenia (ale ekspertem od prawa to ja nie jestem).

hurrr durrr niszczarka do dokumentow medycznych nie wystarcza bo ktos bedzie laczyl paski i pozna moje TAJEMNICE xD

@mikusieke: Jeżeli masz jednoosobową działalność to wtedy możesz przetwarzać dane klientów. A potem dochodzi do takich sytuacji jak
  • Odpowiedz
@KacperSzurek: Jak masz działalność to dokumenty się spala.
Dzięki za link o drukarkach.
Boty nie mają dostepu do danych po usunięciu ogłoszenia na żadnym z serwisów więc to jest tak jakbyś mówił do ludzi zamykajcie okna bo ktoś może wlecieć wam dronem.
Jak mówiłem - spalać.
Ja bym powiedział raczej żeby nigdy nie zostawiać laptopa nieważne czy jedziesz pociągiem czy jesz w KFC.
  • Odpowiedz
Boty nie mają dostepu do danych po usunięciu ogłoszenia na żadnym z serwisów więc to jest tak jakbyś mówił do ludzi zamykajcie okna bo ktoś może wlecieć wam dronem.

@legalnezwiazkizmaszynami1: Ale mają dostęp do numeru przed usunięciem ogłoszenia.
Poza tym nie każdy chce upubliczniać swój prywatny numer telefonu tylko po to, aby sprzedać jeden przedmiot.
  • Odpowiedz
Poza tym nie każdy chce upubliczniać swój prywatny numer telefonu tylko po to, aby sprzedać jeden przedmiot.

@KacperSzurek: ja mam jeden, prywatny numer i drugi, który wymieniam co jakiś czas. Ten drugi to taki tymczasowy - właśnie do ogłoszeń, do rekrutacji, itp. I się przydaje.

Jakiś czas temu szukałem roboty, to przez kilka miesięcy do mnie co jakiś czas rekruterzy wydzwaniali. Wrzucałem ogłoszenie na olx - jakiś spam n---------ł. Mając
  • Odpowiedz
@KacperSzurek: To są raczej porady dla osób, które chcą być anonimowe, ale są na tyle nieudolne, że potrzebują takich podstawowych porad i informacji rodem z super expresu.

Normalny człowiek ma wywalone czy ktoś wie czy ma dziecko czy nie, tak samo wątpię żeby kogoś obchodziło czy ktoś wie o jego stanie zdrowia, pewnie sam leci do sąsiadów pochwalić się wynikami z ostatnich badań ;)
  • Odpowiedz
* Nie publikuj zdjęć karty pokładowej w mediach społecznościowych. Na podstawie danych z fotografii można zmienić miejsce w samolocie, podglądnąć dane pasażera a czasem nawet odwołać lot.

no bez przesady, samolot jednak raczej poleci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na serio to właściwsze by było określenie anuluje bilet.

* Używasz funkcji autoresponder? Dzięki niej inni (także potencjalni przestępcy) wiedzą, że nie ma Cię teraz w pracy. Może warto przemyśleć
  • Odpowiedz
Natomiast naklejki o dzieciach (szczególnie te z imionami) dają informacje ułatwiające np. porwanie dzieciaka - wiedząc jak dziecko ma na imię i gdzie chodzi do przedszkola, masz punkt zaczepienia do dalszego działania/zbierania informacji.

@GaiusBaltar: jak ktoś ma zamiar porwać dziecko, to nie zaczyna od naklejki "tu jeździ Brajan" tylko od wnikliwej obserwacji celu.
  • Odpowiedz
@enron: Zakładasz, że każdy porywacz musi to jakoś planować i myśleć. Czasami zdarzy się jakiś niezrównoważony czy naćpany, który zrobi to z kompletnie niezrozumiałych powodów widząc "okazję". Np. tu: https://gs24.pl/porwanie-10letniej-mai-z-wolczkowa-koniec-sledztwa-adrian-m-trafi-do-zakladu-psychiatrycznego/ar/10459654 , czy tu: https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-02-21/chwycil-dziecko-za-reke-i-kazal-isc-ze-soba-proba-porwania-nagrana-przez-monitoring/
  • Odpowiedz