Pytanko dla mirkowych inwestorów - chciałbym wpłacić 70k na s&p500, niech sobie leży bo nie mam czasu tym machlować teraz, jak najlepiej to wpłacić żeby najmniej stracić na prowizjach a firma była w miarę pewna?
@Candy: No raczej wrzucam tam kasę której nie będę miał zamiaru wypłacać przez najbliższe min 5lat (docelowo to za 20+lat, ale wiadomo, rozne rzeczy w zyciu sie moga przytrafic)
@Candy: IKZE chce też założyć niedługo, ale tam jest limit 9 466,20.
Po prostu mam kase której nie chce zeby mi zeżarła inflacja, nie mam narazie czasu na mocne zagłębianie sie w tematy giełd/obserwowanie spółek itd, dlatego chciałem wrzucić gdzieś gdzie mi pokryje inflacje + moze ewentualny zarobek, stąd SP500 wydaje mi się rozsądnym etfem, chyba że wiesz coś czego ja nie wiem?
ETF na SP500 nie jest złym wyborem, tym bardziej, że teraz jest możliwość dostać go z polskiego podwórka. Najlepiej coś z polityką akumulacyjną (bez dywidend), wtedy masz mniejsze
#gpw #gielda #etf #sp500 #gospodarka #finanse #ekonomia #uniaeuropejska #oszczedzanie #inwestowanie #inwestycje #inflacja #lokaty #banki #polska #pieniadze #bankowosc #pytanie #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #kryptowaluty #niebieskiepaski #rozowepaski
Czego używasz do kupna zagranicznych akcji?
Po prostu mam kase której nie chce zeby mi zeżarła inflacja, nie mam narazie czasu na mocne zagłębianie sie w tematy giełd/obserwowanie spółek itd, dlatego chciałem wrzucić gdzieś gdzie mi pokryje inflacje + moze ewentualny zarobek, stąd SP500 wydaje mi się rozsądnym etfem, chyba że wiesz coś czego ja nie wiem?
BTW Dzięki
@FreakyYak: 5 259,00
ETF na SP500 nie jest złym wyborem, tym bardziej, że teraz jest możliwość dostać go z polskiego podwórka. Najlepiej coś z polityką akumulacyjną (bez dywidend), wtedy masz mniejsze