Aktywne Wpisy

Skallagrimsson +452
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Polasz +740
Lecę samolotem i sparowało mnie w szachach z gościem przede mną, a on nie wie, że widzę jego planszę. Trafiony-zatopiony (✌ ゚ ∀ ゚)☞
#szachy
#szachy
źródło: temp_file5113192154248505059
Pobierz

Zapraszam do dyskusji. #nowahuta #krakow #socjologia #polska
źródło: comment_1613118155tjf0kBxOzdVYqxk9iBVdXX.jpg
Pobierz@DerMirker: możliwe, pamiętam jeszcze jak na historii nam nauczycielka mówiła, że na przykład Solidarność na początku nie walczyła o wolność, tylko o lepsze warunki życia dla robotników
źródło: comment_1613119194oJRsR1naiY4Bz3FenU4ErD.jpg
PobierzTęskni się starym dziadom za życiem pod butem, az brak mi słów.
@DerMirker: jak
Dodatkowo kiedy przyszła wolność i przemiany to tuż za rogiem była kolejna rewolucja przemysłowa - cyfrowa. I nawet osoby które chciały się że rozwijać - czasem nie nadążały. I ich stan życia się przez to pogorszył. A teraz nie
@DerMirker: Zależy o kim mowa. Robotnicy protestowali bo ceny żywności wzrosły. Oni są teraz zadowolonymi wyborcami pisu.
Ówcześni opozycjoniści są w większości przeciwni obecnej władzy.
@DerMirker: Świętoszkowatość była akurat w tej walce od samego początku. Msze w zakładach pracy, przyłączanie uroczystości kościelnych itp. nie była czymś niezwykłym. Znany mi z tego czasu NZS, czyli "niezależy" związek studentów też miał "kościelność" na sztandarach. Więc akurat "świętoszkowatość" i "zaściankowość" nie powinna dziwić. Choć jednak dziwi :(
@DerMirker: To w ten sposób możesz zgeneralizować całe nasze społeczeństwo. Pis wygrało w każdej grupie wiekowej.
źródło: comment_16131222222QZ2c2ZYh8kEUvzrYOgkuh.jpg
PobierzMoj kuzyn, Adas, pracowal wtedy "na hucie Lenina". Walczyl z komuna. WIelokrotnie aresztowany przez MO i UB. Bity. Mocno dzialal w Solidarnosci zakladowej.
Nigdy sie nie ozenil.
Po 89' ze zdumieniem patrzyl na "kolegow" z Solidarnosci, ktorzy nagle uwlaszczyli sie na panstwowym i wypieli na tych, ktorzy byli "srednia klasa Solidarnosci".
Teraz mi mowi: wreszcie rozwalilismy ten
Świętoszkowatość i zaścianek pojawiły się moim zdaniem w latach 90., gdy KK wrócił do szkół, miał decydujący wpływ na politykę w kraju, decydujący wpływ na moralność, nie mogłeś powiedzieć złego słowa, bo żył święty papież.
Na szczęście kościół się zaczął chwiać,
Przykro mi, ale wygląda na to, że twój kuzyn był idealistą, a tacy ludzie zazwyczaj tracą.
@ptak_powszedni: a nie podążyłeś tematu? Co było lepiej?
Bo pomijając fakt że wtedy był młody i jeszcze mu się chciało i częściej mu stawał to CO było lepiej? Warto czasem zmuszać do myślenia takich ludzi.
@DerMirker: Czegoś nie łapiesz. Ludzie wychodzili protestować, bo to władza podnosiła ceny, a