więc nie rozumiem o co chodzi. Z tego wynika, że obie płcie nie przestrzegają norm, a jakoś to panowie krzyczą głośniej, że im źle.
Bo kobieta pomimo mniejszych norm udźwigu zarobi tyle samo ile mężczyzna na podobnym stanowisku - To prowadzi do tego, że kobieta dostanie więcej pieniędzy za mniejszy nakład pracy, natomiast mężczyzna dostanie dokładnie tyle samo pieniędzy ile odstanie kobieta pomimo tego, że przewiezie towaru zdecydowanie więcej.
No jasne, że nie. Wtedy siła włożona w pracę przez kobiety byłaby o wiele większa niż siła włożona w pracę przez mężczyzn. Dzięki znacznie wyższemu poziomowi testosteronu u mężczyzn ich mięśnie są w stanie wykonać dużo większą pracę w stosunku do pracy kobiet, tym samym kosztem energetycznym.
@smipur: No i co z tego? Gdyby mężczyźni mięli takie same normy jak kobiety to mieliby lżej chociaż. Ja nie pracuję fizycznie, ale współczuję
@iwunio: Testy sprawnościowe do policji i wojska też kobiety mają lżejsze, a przecież wykonują taką samą pracę jak inni policjanci. W sumie mam to gdzieś, bo to oczywiste, że znaczna część mężczyzn jest silniejsza fizycznie od kobiet. Tak w ogóle płeć to konstrukt społeczny, więc panowie możecie powiedzieć, że czujecie się kobietą to może wam zmniejszą normy do dźwigania. W sporcie już wchodzimy na ten nowoczesny etap, więc może i niedługo
bierzcie się za zmianę prawa płaczki a nie po babach jedziecie, żaden rozsądny pracodawca nie narazi się na łamanie prawa i kazanie babie dźwigać tyle co chłop bo dostanie karę, takie jest prawo. Jeszcze możecie pracę zmienić na przedszkolankę, nauczycielkę, pielęgniarkę a nie w kamieniołomach robić. Zastanówcie się tez na kogo głosujecie miękki faje, tfu na was.
@iwunio: Dla was, prostaczkow, to prawo jest wyrocznia, a jest ono tylko prawem, moze ulec zmianie. Oczywiscie zostalo stworzone przez mezczyzn waszego pokroju, wiec nie rozumiem, do kogo macie pretensje.
wage gap odnosi się do tych samych zawodów, które nie wymagają siły fizycznej, a faceci i tak zarabiają więcej.
@Bellie Jeżeli niby są takie sytuacje, że mężczyzna zarabia więcej za to samo (w pracy intelektualnej) to powiedz mi moja droga - po co pracodawca miałby zatrudniać mężczyzn, skoro mógłby zatrudniać same kobiety? Przecież według tego co mówisz to efekt pracy byłby taki sam, a pracodawca mógłby mniej płacić. To jaki byłby sens
@XIONC_CI_MORDE_LIZAL: no i często zatrudnia xD Akurat siedzę w takim biznesie, gdzie właśnie preferuje się kobiety bo lepiej sobie radzą psychicznie + oczekują mniejszych zarobków.
bhp nie mówi że tyle musisz dźwigać tylko, że to jest max. Plus chodziło mi o nadprogramowe kg
No i właśnie z tym jest problem, że facet w świetle prawa akurat w tym przypadku jest traktowany jak koń pociągowy - Powiem więcej. Jeśli waga będzie przekraczać maksymalny udźwig możliwy do uniesienia przez kobietę według kodeksu, to zawsze może zrobić to facet, bo jego normy są większe.
@XIONC_CI_MORDE_LIZAL: no to widzisz. Nie zauważyłeś jeszcze rozstrzału - wykształcone kobiety z miast i wiejscy chłopcy bez wykształcenia i stąd dużego braku "odpowiednich" partnerów dla obu grup?
@XIONC_CI_MORDE_LIZAL: no to widzisz. Nie zauważyłeś jeszcze rozstrzału - wykształcone kobiety z miast i wiejscy chłopcy bez wykształcenia i stąd dużego braku "odpowiednich" partnerów dla obu grup?
@smipur mężczyźni nie boją się lekarzy, to nie lata 80'. Wydaje się, że więcej kobiet chodzi do lekarzy bo jak sama napisałaś, chodzą z najmniejszą pierdoła, a jak już są stare to, żeby plotkować.
@iwunio: @smipur: @Bananada: xD ja ze wzrostem mniejszym niż 170 cm i prawie 60kg i ludzie będą ode mnie wymagać uniesienia od 60 do 90% mojej wagi w zależności na jakiej umowie jestem hahahaha
@rzeznia22: @Abu_Hajaar: Ja przez rok pracowałem w sklepie agd/meble, zdarzało się parę razy dziennie wnosić kanapy czy inne lodówki (czyli nawet 80 kg czasami) na 3/4 piętro. Jak ledwo wróciłem do domu skulony wpół od bólu pleców to odpuściłem sobie ta pracę xd 23 lata i chuda sylwetka
@brakloginuf: całe ciało się zużywa, nawet jedna kość musi pęknąć do porodu.
@
No nie wiem #!$%@? może kodeks pracy xDDDDDDD
@smipur: No i co z tego? Gdyby mężczyźni mięli takie same normy jak kobiety to mieliby lżej chociaż. Ja nie pracuję fizycznie, ale współczuję
@Bellie Jeżeli niby są takie sytuacje, że mężczyzna zarabia więcej za to samo (w pracy intelektualnej) to powiedz mi moja droga - po co pracodawca miałby zatrudniać mężczyzn, skoro mógłby zatrudniać same kobiety? Przecież według tego co mówisz to efekt pracy byłby taki sam, a pracodawca mógłby mniej płacić. To jaki byłby sens
@XIONC_CI_MORDE_LIZAL: no i często zatrudnia xD Akurat siedzę w takim biznesie, gdzie właśnie preferuje się kobiety bo lepiej sobie radzą psychicznie + oczekują mniejszych zarobków.
No i właśnie z tym jest problem, że facet w świetle prawa akurat w tym przypadku jest traktowany jak koń pociągowy - Powiem więcej. Jeśli waga będzie przekraczać maksymalny udźwig możliwy do uniesienia przez kobietę według kodeksu, to zawsze może zrobić to facet, bo jego normy są większe.
@Bellie Dobra #!$%@?, z kim ja gadam XDD
Komentarz usunięty przez autora
xD ja ze wzrostem mniejszym niż 170 cm i prawie 60kg i ludzie będą ode mnie wymagać uniesienia od 60 do 90% mojej wagi w zależności na jakiej umowie jestem hahahaha