Wpis z mikrobloga

Cześć piątka, Mirki i Miraski,
Czy jest tu ktoś znający się na mechanice?
Dziś rano jak każdy wie mróz dokazal, ojciec pożyczył ode mnie pacjenta - audi a4 b6 1.9 tdi 130 kuca, odpalił za drugim razem na -24,5, pochodził z 10 minut zanim się nie rozgrzał no i ojciec pojechał nim do roboty. No ale nie dojechał, bo kałdi zgasło po niecałym kilometrze, przy czym do tej pory nie można go odpalić. Czy jest możliwe, ze zamarzła ropa? Czy to raczej problem innej natury? Raz jedyny nie zalałem na orlenie, tylko na BP, no ale brytolskie stacje nie cieszą się złą renomą, chyba ( ͡° ͜ʖ ͡°). Po włączeniu stacyjki nie ma żadnych błędów na kompie, silnik normalnie kręci, ale nie odpala - dźwięk jest taki jakby brakowało paliwa, no ale jest zalane pół baku. Przy przekreceniu kluczyka słychać takie puknięcie, jakby pompa pracowała.
Pomóżta mirki!
#motoryzacja #samochody #diesel #audi #mechanikasamochodowa #mechanika
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kapitan_knur
Zatem odpowiem na dwa pytania:
1. Zdaje mi się, ze wymieniałem filtr przy zakupie 2 lata temu, ale marki nie pamiętam, bo robił to mechanik razem z listą innych części,
2. Tankowany w sobotę na BP ultimate'em.
  • Odpowiedz
@Zagrosky: woda jak zamarznie to w większości w filtrze paliwa. Ropa się podgrzewa podczas pracy pompy wstępnej w baku paruje odkłada się na ściankach zbiornika spływa do ropy. Dlatego diesla na zimę minimum pół zbiornika musi być zalane. Filtr według producenta do wymiany co dwa lata lub 30kkm w zależności co pierwsze nastąpi. Przed każdą zimą zlewaj z niego wodę. Filtr paliwa jest w kształcie studni na dnie ma korek
  • Odpowiedz
  • 0
@kapitan_knur akurat filtra nie wymieniałem majster, przymarzło się gdzieś przewodom, bo rozbierałem filtr, no i przewód paliwa po licznych próbach kręcenia stacyjką był suchy - ropa nie docierała do filtra.
  • Odpowiedz
  • 0
@no_names Wskaż miejsce, gdzie napisałem, ze tankując ultimate, nic mi się nie stanie. Napisałem wpis z prośbą o rady, na temat nie odpalającego samochodu. Jak chciałeś spiąć rowa o słabej ropie to spiąłeś ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gdzie w takim razie tankować tanie=najlepsze? Jeżeli jesteś taki pojęty, myślę ze z łatwością odpowiesz na to pytanie XD. 90 procent ropy na polskich stacjach, to ropa z Orlenu (
  • Odpowiedz
@Zagrosky: Poszukaj testów i zobacz np. lotos dynamic, chyba że coś się zmieniło. Najlepiej i tak nalać do butelki i sprawdzić co się dzieje w temperaturach ujemnych lub dolewać na wszelki wypadek odpowiednie "dodatki" do "zimowego paliwa", ale czego ja wymagam od osoby, która najpierw pisze kałdi a w co drugim zdaniu XD. Sprawa stara jak świat z parafiną w dieslu a ludzie dalej się dziwią ocb.
( ͡°
  • Odpowiedz