Wpis z mikrobloga

Ci pracodawcy to z chu... Spadli chyba. Przez koronawirusa straciłem pracę na magazynie. Od miesiąca dzwonię i wysyłam CV. Powiedzcie mi oszołomy kogo wy szukacie do pracy? Mam 30lat.Mam 10lat doświadczenia w pracy na magazynie, tyle samo lat doświadczenia w operowaniu wózkami, mam uprawnienia udt, wyższe wykształcenie. Widzę ogłoszenie, dzwonię to nie odbierają albo mówią żeby wysłać CV.oczywiscie nikt się nie odzywa. Po miesiącu pojawia się znowu takie same ogłoszenie że szukają magazyniera. Te ogłoszenia to są walki, żeby wyłudzić dane, czy co? Czy może wymaganie na magazyn macie takie że potrzebujecie 20letniego pracownika z40letnim stażem pracy, który będzie dopłacał za możliwość pracy. Jest mi przykro że we własnym kraju nie mogę znaleźć najprostszej pracy.
  • 376
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krrakowianin1906: Mimo wszystko próbuj aplikować na st kierownicze, nawet jak już cokolwiek znajdziesz. Nóż widelec się uda. Ze swojego doświadczenia, fakt w innej branży robie, to kolejno ze sprzedaży kompów i nagłośnienia, wskoczyłem na kierasa zmiany do znanego sklepu z asortymentem dla zwierząt. I nic zawodowo mnie ze zwierzaczkami nie wiązało, tylko osobista pasja.
  • Odpowiedz
@xMasiehx: rozumiem ten bol stary, jak aplikowalem kiedys do lepszego magazynu w regionie to mnie rekruter zbywal jak zobaczyl w CV moje doswiadczenie w innej branzy, a ze robota ciezka, a ze raczej to nie dla mnie. No tak, bo magazyn pod wzgledem zapieprzu i kultury pracy jest przynajmniej bardziej cywilizowany niz gastro w ktorym j---e sie prawie caly dzien za ochlapy wiec sie nie fituje ¯_(ツ)

Bedzie dobrze
  • Odpowiedz
@Krrakowianin1906: Pro tip. Czasem problemem jest to, że robisz za dobre wrażenie. Serio. Szczególnie jak ktoś ma np. kompleks wykształcenia i widzi kogoś z wyższym, to go od razu odrzuca. Skupiaj się na doświadczeniu w pracy na magazynie, o wykształceniu też wspomnij, bo musisz, ale przede wszystkim zrób proste i krótkie CV. Wiele osób daje tam masę w sumie potrzebnych informacji, ale powtarzam, są prace gdzie to ludzi zniechęca, bo
  • Odpowiedz
@Krrakowianin1906: z perspektywy zatrudniającego, jak przed pandemią dostawałem max 200 CV w mieście wojewódzkim, tak teraz dostaje około 1000, może tu leży problem?
Nie sposób obrobić takiej ilości kandydatów
Może za wysoka stawka? Nie wiem, bezrobocie będzie w tym roku rosło, dotacji PFR już nie ma
  • Odpowiedz
@FrasierCrane: Z tym "za dobre CV" jest cos na rzeczy, juz nie raz sie nasluchalem ze paradoksalnie ktos o lepszych kwalifikacjach zostal odsuniety na rzecz kogos o "slabszym" papierze - ale to glownie by zanizyc koszty pracownika bo wiadomo ze im ktos wiecej ma doswiadczenia chocby zawodowego tym raczej bedzie chcial na start wiecej a tak to sie wezmie swiezaka bo technikum/studiach za najnizsza i cyk

Na miejscu OPa majac
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Krrakowianin1906: Hmm nie wiem co Ci poradzić. Wybrałeś zawód, gdzie gościu po podstawówce może zrobić uprawnienia i Cię zastąpić. Nie oszukujemy się, nie jest to wykwalifikowana praca, te 10 lat trochę przebimbales na tym magazynie. Rozumiem praca przejściowa, ale nie dłuższy czas. Jedyna opcja to cały czas podnosić swoje kwalifikacje. Pamiętam ile się obijałem o urząd pracy z kwitkiem. Nie fajne uczucie być bezrobotnym. 30 lat to jeszcze czas na
  • Odpowiedz
@Krrakowianin1906: Jeszcze wyskoczę z jedną standardową radą na koniec - jak masz możliwość to s--------j z tego kraju i szukaj robo za granicą.

@kobiaszu: jak ja gardzę ludźmi, którzy swojego przegrywu szukają w kraju w którym mieszkają, zamiast w sobie
Kraj zmienisz, pajacem pozostaniesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W Polsce można żyć jak człowiek, jak się sobą coś reprezentuje.
  • Odpowiedz
@FrasierCrane: zalezy co definiujemy jako "reprezentowanie siebie"
jednak przecietny pracownik produkcyjny za granica jak juz ogarniesz jezyk to ma troche lepiej niz w PL.

jak jestes "szarakiem" to doszedlem do wniosku ze lepiej szukac po srednich/malych miastach bo koszta zycia mniejsze a pensje w wiekszosci sa podobne. a za granice jak nie znasz jezyka to nie obedzie sie bez epizodu w baraku z patolnia, niektorzy beda w stanie to przebolec
  • Odpowiedz