Wpis z mikrobloga

#php #html #javascript

Mam całkiem sporą ilość danych w bazie, które muszę przenieść do PDF'a w formie tabeli.
Ale żeby nie było zbyt łatwo - tabela na każdej stronie musi mieć podsumowanie wartości z tej strony.

Wymyśliłem sobie, że wygeneruję sobie plik HTML, z którego za pomocą wkhtmltopdf zrobię plik PDF.
Tylko problem jest taki, że nie zawsze wiersze będą miały taką samą wysokość, a tym samym nigdy nie wiem ile mi się fizycznie wierszy zmieści na stronie.
Ma ktoś pomysł jak to można ogarnąć w prosty sposób?
  • 5
@husky83: No musiałbyś sobie to zapewne wykalkulować, Użyj czcionki która ma stałą szerokość znaków, policz ile się mieści w jednej linii jeżeli jest więcej to masz 2 etc. i na tej zasadzie możesz sobie policzyć ile potencjalnie wierszy będziesz miał na jednej stronie. Z cyklu masz 1000 wierszy, na pierwszej stronie mieści ci się powiedzmy 20 aby było miejsce jeszcze na podsumowanie, na drugiej umieszczasz kolejną tabelkę od 21 pozycji etc.
@lobo: W zasadzie przypomniało mi się, że lata temu coś takiego już robiłem. Tam JS dzielił mi na strony i przygotowywał podsumowanie, a wkhtmltopdf ładnie ogarnia pliki html z js :-) Muszę sobie przypomnieć jak to wtedy robiłem
@husky83: Jak to przekminisz, to sam jestem ciekaw. Parę razy już rozwiązywałem podobne problemy HTML -> PDF i zawsze była to droga przez męki
@GzS: Niby rozkminiłem - w sensie póki co podział na strony + suma na każdej stronie. Ale okazało się, że wkHtmlToPdf korzysta z QtWebKit i z jakiegoś powodu nie potrafi sobie jednak tych stron wygenerować :-( Nie mam też póki co pojęcia z jakiego ES korzysta QtWebKit, ale arrow function musiałem zmieniać na zwykłe, a let na var, więc jednak nie jest to jakaś względnie nowa technologia ( ͡° ͜