Wpis z mikrobloga

Macie jakieś ciekawe rady, rzeczy, tricki do wykończenia i umeblowania mieszkania żeby żyło się lepiej?
Ja np ostatnio się dowiedziałem, że można w ścianie zrobić "kanał" na kable, żeby nie latało nic po ścianach mając powieszony TV i ciekawy jestem o jakich jeszcze udogodnieniach nie jestem świadomy

#remontujzwykopem #budownictwo #budujzwykopem #wykonczenia #remont #mieszkanie #wystrojwnetrz #mieszkaniedeweloperskie #nieruchomosci
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dawid121213: Napiszę Ci trochę szerzej co zrobiłam u siebie. Z rzeczy które bardzo poprawiły mi komfort życia po przeprowadzce to:
- Pralko-suszarka w szafie na podwyższeniu, pod nią wysuwana półka na odłożenie / składanie prania, a poniżej szuflada na proszek i brudne. Jest mega wygodnie: po pierwsze nie trzeba wieszać prania / przekładać do osobnej suszarki oraz schylać się żeby je wyjąć. Po drugie wszystko jest zamknięte i estetyczne, a w
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@xhxhx: i to jest komentarz na który liczyłem. Super, dzięki.
Ja napewno nie będę brał architektów - brak funduszy. Myślę że dam radę w miarę zaplanować wszystko samemu, a w zasadzie przy pomocy rodziny i znajomych, więc może coś z tego wyjdzie :D
  • Odpowiedz
@dawid121213: powodzenia :) mi się jeszcze przypomniało jak się kąpałam że warto cofnąć półki w szafie i przykleić wieszaki np. Na szlafrok, piżamę albo tymczasowe ubrania. Ja sama w sypialni zrezygnowałam z drążka bo okazało się że jest nieoptymalny ale mam właśnie takie wieszaki gdzieniegdzie gdybym potrzebowała coś zawiesić. jeśli będziesz potrzebować pomocy to możesz do mnie napisać bo ja się jaram tematem, może coś podpowiem skrojonego pod Twoje pomieszczenia.
  • Odpowiedz
@ahaw: Hobbystycznie :) Jestem projektantem UX/UI / graficznym / ilustratorką i to jakoś świetnie się wpisuje w projektowanie wnętrz, w sumie podobne, dużo funkcjonalności, organizacji, user centered, masa estetycznych połączeń i wizualnych zależności i wrażeń. Jedyne czego nienawidzę to chodzenie po sklepach więc to mnie skutecznie powstrzymuje żeby oferować takie usługi xD

• Odpowiedz
@xhxhx: i co tak żyjecie z podłogą z linoleum? pokaż foto jak to wygląda. I jak możesz to te drzwi niewidzialne.

ja ze swej strony polecam max rzeczy robić modularnych/mobilnych bez zabudowy, nawet jak zajmują parę cm więcej, jest to o wiele lepsze dla mózgu jeśli wiesz że możesz np. biurko czy ściankę przesunąć, nawet jeśli stoi w super optymalnym miejscu. Czasem nawet dobrze jest poprzestawiać coś w pomieszczeniu i
  • Odpowiedz
@xhxhx: Kurka! Komentarz roku <3 żeby każdy tak odpowiadał na posty. Chyba się odezwę do Ciebie za jakis czas jak już wybudujemy swój dom ( ͡° ͜ʖ ͡°) też lubie przekminiac takie rzeczy
  • Odpowiedz
- Oświetlenie inteligentne. Świetna sprawa. W sypialni mamy żarówki które symulują wschód słońca zawsze o tej samej porze. Czy lato, czy zima, o tej 7:30 zaczyna się wschód i nas budzi. Zasłony oczywiście zasłonięte. Dodatkowo włącza się na ruch sama żarówka ustawiona na ciemne, ciepłe światło, nisko w korytarzu w nocy, żeby trafić do wc. I klimacik można zrobić fajny przygaszając żarówki. Można tym sterować z aplikacji, zaprogramować sobie zachowanie (np. wyłączenie
  • Odpowiedz
@Wychwalany: większość hue, podpięte pod home assistant. Ale jest dużo zgodnych z zigbee, nawet z ikea, lidl, xiaomi = można wszystkie urządzenia spiąć razem. Np. czujniki ruchu i temperatury mamy xiaomi. Właśnie będę dorabiać ledy na regale z roślinami żeby je przed zimą zabezpieczyć przed niedoświetleniem i będą to prawdopodobnie innr lub ledvance. Jeśli planujesz samo oświetlenie i nie rozszerzać o inne inteligentne rozwiązania, to lepiej skompletować z jednej firmy
  • Odpowiedz
@xhxhx: dzięki wielkie, trochę mnie to przerasta i trochę nie wiem co pożytecznego z tego zrobić. Jedyna inteligencja jaka chce dac mieszkaniu to sterowanie kaloryferami ( ͡° ͜ʖ ͡°)

wschód słońca fajny, ale my wstajemy o 10 i przez cały rok o tej godzinie jest widno ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
pewnie dziecko zmieni nam ten nawyk, ale
  • Odpowiedz