Aktywne Wpisy
Grooveer +5
Bomby z HIMARS o zasięgu 150 km, które załatwi USA Ukrainie robią o wiele mniejszy wybuch niż obecne rakiety z HIMARS do 80 km. Stworzono je z myślą o walce z terrorystami. Nie zrobiono produkcji seryjnej, bo nie znaleziono kupca. Dlatego te bomby pomogą UA, ale to nie będzie żaden game charger.
#wojna #ukraina
#wojna #ukraina
KarolaG17 +12
Szacuje się, że cały widzialny wszechświat zawiera 2 biliony galaktyk (2 000 000 000 000). Każda galaktyka zawiera kilkaset miliardów gwiazd. To daje niewyobrażalną ilość 200 tryliardów (200 000 000 000 000 000 000 000) gwiazd we wszechświecie.
W trwających 30 latach przez głupią istote - człowieka poszukiwania planet pozasłonecznych zaowocowały odkryciem już ponad 5 tysięcy światów.
Jesteśmy sami we wszechświecie. Te biliony galaktyk i miliardy gwiazd należą tylko do homosapiens, czego
W trwających 30 latach przez głupią istote - człowieka poszukiwania planet pozasłonecznych zaowocowały odkryciem już ponad 5 tysięcy światów.
Jesteśmy sami we wszechświecie. Te biliony galaktyk i miliardy gwiazd należą tylko do homosapiens, czego
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Nie wiem kto wam wmówił te bajki o kapitalizmie, że wystarczy się uczyć i pracować żeby się dorobić, ale wystarczy pożyć kilka lat jak dorosły człowiek żeby zrozumieć, że nie do końca to tak działa. Pieniądz rodzi pieniądz, kapitał działa jak kula śnieżna. Uczyłam się, zarabiam powyżej średniej krajowej, i mam trudniejszy start w życiu niż choćby ten "robol" który pije, ale odziedziczył w spadku mieszkanie. Nie twierdzę że to prosty temat, zdaję sobie sprawę że wprowadzenie np. podatku katastralnego nie rozwiąże wszystkich problemów (bo wynajem stanie się droższy itd), ale kuwa, przecież niektórzy nawet nie dają przestrzeni do dyskusji, bo w ich zakutych łbach podatki zbiera się tylko od tych ciężko pracujących ludzi i daje nierobom. Problem inwestorów, zarabiających tylko na tym że mieli kapitał, wykupili kilkadziesiąt mieszkań i podbijają ich cenę nie istnieje, c'nie.
No ale wiem, dla niektórych obecnie większym problemem jest szmatka na twarzy która odbiera im wolność, płacenie przez całe życie kredytu na niebotyczną kwotę już tej wolności nie odbiera.
Paróweczkowe królestwa, kurła.
#gorzkiezale #rynekmieszkan #wykopthings #nieruchomosci
A tutaj wpis z tym jak wygląda polityka mieszkaniowa w Singapurze, w jednym z krajów, do których odnoszą się kuce.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
w załączeniu moment w którym USA odeszły od standardu złota i społeczeństwo zaczęło realnie biednieć
@azetka Nie znam się na biznesie mieszkaniowym i nie wiem jakbyśmy wyszli na tym gdyby to państwo miało się tym zajmować. Rozumiem, że obecnie są jakieś patologie, ale czy ludzie też uwzględniają te patologie, które powstaną gdy tym zajmie się państwo? Tak z ręką na sercu, czy wierzycie, że gdy PiS się za
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@azetka: Pokaż w takim razie inne sposoby inwestowania, o tym samym ryzyku i tym samym zysku. Jeśli pojawi się taka opcja - to kapitał odpłynie od nieruchomości i ceny mieszkań spadną.
@azetka: Przecież wiek emerytalny to tylko przykład sytuacji, w której jesteś w sytuacji korzystniejszej od kogoś innego. Chodzi o zobrazowanie tego, że ludzie domagający się "sprawiedliwości społecznej" (tak to roboczo nazywając) wybierają sobie czysto arbitralnie jeden obszar, całkowicie pomijając te które nie pasują do tezy.
Powiedz mi dlaczego akurat sytuację mieszkaniową
@azetka: Nie #!$%@?, problem to jest Lewica i jej upośledzeni fanatycy którzy myślą że jak ktoś zarabia 30k-40k miesięcznie to jest "Inwestor". Należy mu najlepiej #!$%@?ć 75% podatku, bo nie może się tak bezczelnie bogacić i powiększać swój kapitał, kiedy my biedaczki zarabiamy 3k CHLIP CHLIP Zoidberg pomusz. Komunizm to jest #!$%@?
@Zmoll: Przecież sam korzystasz z prawa własności gwarantowanego przez państwo, inni by może chcieli skorzystać z prawa do mieszkania które jest standardem w wielu krajach.
@Tytanowy: Przecież OP nie pisała o dziedziczeniu tylko o modyfikacji systemu tak aby przeciętnemu człowiekowi łatwiej było dorobić się mieszkania.
@mroznykasztan: pokaż mi dlaczego bogacenie się jednostek ma być w jakikolwiek sposób
Komentarz usunięty przez autora
@Assailant: Czy ja mówię o jakimś promowaniu? Mówię, że jeśli pojawią się inne formy inwestycji, porównywalne do nieruchomości, to kapitał odpłynie z tego działu gospodarki.
@Zmoll: a czemu ich ma obchodzić twój los? Jak będzie ich wystarczająco dużo, to zrobią to co miało miejsce setki razy w historii i albo zostaniesz z niczym albo co gorsza martwy. Czy to lepsze wyjście?
@progressive: no nie wiem, ja widzę że w latach 90 było mniej biedoty i ludzi ubogich a klasa średnia stanowiła większy procent społeczeństwa krajów zachodu.
Czekaj, zapowiadasz rewolucję w imię prawa mieszkających na peryferiach do mieszkania w centrach wielkich miast i dostania mieszkań gratis? Dobre :)
@Reepo: Tak.
@azetka: Pokaż mi młodych oskarków którzy odziedziczyli mieszkanie i majątek i nie #!$%@? tego na głupoty, będąc cały czas finansowanymi przez rodziców. Zdecydowana mniejszość. Nawet w USA czyli teoretycznie stolicy kapitalizmu masz dość mocną rotację najbogatszych jeżeli popatrzysz sobie na rodziny. Dzieci tych co byli najbogatsi 30 lat temu w USA już
@azetka: Aaa i jeszcze ważna rzecz. Nie mam pojęcia dlaczego ludzie traktują "inwestorów" jako kogoś co nic nie robi i dostaję kase. Uwierz mi że jak dostaniesz milion złotych to w magiczny sposób te pieniądze się nie rozmnożą. A prawdopodobieństwo, że je przewalisz błędnymi inwestycjami jest wysokie.
Załóżmy, że masz ten milion
@nfhn: nie, ja mówię o rozwarstwieniu społecznym i tym do czego prowadzi
@progressive: tania żywność jest najbardziej tuczącą, mniejsza ilość ruchu to też bo w latach 90 było trochę mniej smartfonów i komputerów jednak.
@azetka: co to znaczy sprawiedliwej? Kataster będzie sprawiedliwy, bo ktoś z kapitałem ulokowanym w nieruchomości zapłaci podatek?
Można oczywiście kontynuować na mój ulubiony temat, czyli progresywny podatek. Czy na przykład liniowy podatek nie jest sprawiedliwy, skoro ktoś zarabiający 100k zapłaci 19k podatku, a ktoś zarabiający 200k
@progressive: no to prawda, jeśli patrzysz tylko na Polskę która w latach 90 dopiero wychodziła z długich lat komunizmu. Na zachodzie było trochę inaczej. A zmierzamy w tym samym kierunku jeśli chodzi o rozwarstwienie co zachód.