Aktywne Wpisy

Graner +23
izimen +1
#programista15k #korposwiat #b2b #programowanie #programista25k #pasjonat15k #pracait
Dostałem ofertę pracy, pierwszy raz mam styczność z B2B. Już na pierwszy rzut oka niektóre punkty z umowy wyglądają bardzo źle. Możecie powiedzieć co jest normalne i akceptowalne, co nieakceptowalne, a co mocno naciągnięte?
Dostałem ofertę pracy, pierwszy raz mam styczność z B2B. Już na pierwszy rzut oka niektóre punkty z umowy wyglądają bardzo źle. Możecie powiedzieć co jest normalne i akceptowalne, co nieakceptowalne, a co mocno naciągnięte?
Darmowy zakaz konkurencji (12 miesięcy po umowie) – Mam zakaz pracy u klienta końcowego przez rok po zakończeniu współpracy,

Dyskusja czy Filozofia unixa oraz język C są martwe czy żywe trupy które można zakopać a może szczyt informatyki jako takiej?
Jest martwa, ale dalej czuć smród spoconych kuców.
>C>jest podstawą praktycznie wszystkiego, co ci chodzi na komputerze>martwyJest to jeden z lepszych i bardzo popularnych języków do tworzenia wydajnych programów/bibliotek/systemów, jednak cieszę się, że powoli Rust przejmuje jego użytkowników, ponieważ ciężar rzeczy tj. zwalnianie pamięci jest przenoszony z użytkownika(który jak wiadomo jest bardzo zawodny) na kompilator przy zachowaniu naprawdę bardzo dobrej wydajności.
@Zelber: Pokaż mi kogoś kto używa Microsoftu pod jakiekolwiek serwery aplikacyjne ( ͡º ͜ʖ͡º) Microsoft króluje na backoffice, ale poza tym Linux jest wszechobecny i w erze DevOpsu ma się coraz lepiej.
Nie jest martwy i bardzo długo nie będzie, ale jest niszowy.
@GienekZFabrykiOkienek: W małych firmach czasami się stosuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@GienekZFabrykiOkienek: IBM ¯\_(ツ)_/¯
Tak dla jasności to:
sam termin ma nic wspólnego z systemem operacyjnym, poza faktem ze na uniksach i niektórych linuxach w miarę próbuje się do tego stosować. Stąd np był ból dupska na systemd, zresztą
@PoteznyMagWody: @wykopyrek: część osób faktycznie ale przez większość powody narzekania na systemd były zgoła inne. Systemd miał wiele swoich problemów, wprowadzał bugi, początkowo i tak pod spodem część rzeczy była uruchamiana przez zwykłe skrypty (dalej w części distro jest np centos), dublował niepotrzebnie funkcje w systemie, wchłaniał niepotrzebnie niektóre usługi, devy olewały bugi latami zgłaszane przez społeczność, wymusił mało
@cofko:
http://www.steven-mcdonald.id.au/articles/systemd.shtml