Wpis z mikrobloga

3 miesiące temu dodałam pierwszy wpis na temat tego że zaczynam naukę programowania na bootcampie. Pare osób chciało wiedzieć jak tam, to może jakoś spróbuje zawołać, ale nie wiem czy będę umiała. :/

To ogólnie rzecz biorąc - mi się podoba. Ja już wcześniej coś tam próbowałam z tego programowania, ale szczerze mówiąc bez takiego ‚kopa’ jakiego daje bootcamp było ciężko. Nie wiedziałam czego się uczyć, od której strony zaczynać itp. Bootcamp naprawdę jest fajny pod tym względem. Jest mentor który od razu pomaga jak się człowiek z czymś zatnie w kodzie. Ogólnie jak na razie spoko, po tych 3 miesiącach wciąż mam wrażenie ze umiem jeszcze bardzo mało, ale w sumie z tym co umiałam na początku to przepaść :D
Wydaje mi się ze mogę być w to całe programowanie całkiem niezła, mogę tylko żałować ze nie zdecydowałam się na to wcześniej.

Jak tak czytam co napisałam to trochę brzmię jak reklama bootcampa xD ale nie pisze jaka szkoła, wiec to nie to :D

No i tyle, zobaczymy co będzie dalej :) (teraz czekam na oferty na te 15k bo przecież jak tylko płacą to przecież sami mnie znajdą xD)

#naukaprogramowania #programista15k
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LazyInitializationException: No ja nie jestem analitykiem danych czy tam data scientistem :) ale mocno orbituje w tych kręgach i mogę tylko powiedzieć ze trochę p--------z :) zapotrzebowanie jest duże - sam cumplom podrzucałem Cefalki a to kogoś co tam niby dobrze znał R z jakimś akademickim doświadczeniem; a to jakieś spssy ktoś po socjologii znał xD Jak chcesz konkrety to mówię o technologii SAS ale nie tylko.
  • Odpowiedz
@DoloremIpsum: Największe rozczarowanie to bym miała jakbym nie poszła na kurs i siedziała w swojej aktualnej pracy i codziennie myślała „ehhhh ciekawe co by było jakbym poszła na kurs programowania....” xD a tak przynajmniej się przekonam ;)
  • Odpowiedz
@highwaytohell: Mogę życzyć tylko powodzenia i determinacji. IT daje bezpieczeństwo; nigdy nie będę bezrobotny chyba ze z wyboru, tag 15k jest tez wg mnie średnio aktualny ;) więc nie ma co się ograniczać xD z doświadczenia tez powiem że duże korpo które zajmują się analityką i rożnym modelowaniem, AI itd etc mocno musza konkurować z open sourcem wiec python to dobry wybór jeżeli chcesz w to iść.
  • Odpowiedz
@highwaytohell: cel jest taki, żeby powiedzieć - cokolwiek robisz, nie warto. Nie warto się przebranażawiać, nie warto pythona bo 6 ofert na cała polskę na jednym z licznych agregatów ofert pracy. A już w szczególności nie warto na wykopie bo pod każdym tematem będą pisać, że nie tak, że nie ten język, że coś nie gra, że bez studiów jak to tak po bootcampie. @LazyInitializationException jest programistą więc może
  • Odpowiedz
@LazyInitializationException: Jeżeli myśli o analizie danych to programować będzie musiała, jak dostanie jakieś narzędzie enterprise to może troszkę mniej ;) ja z kolei nie siedzę w programowaniu, (od czasu do czasu coś klepię lub próbuje zrozumieć; teraz się męczę akurat z lua) więc o rynku stricte programistycznym tez gowno wiem i się nie będę wypowiadał :)
  • Odpowiedz
@highwaytohell: i super. Jakich technologii się uczysz?
Jaka jest złożoność problemów? Czy zdarzyło Ci się już trafić na jakiś upierdliwy problem? Czy bywacie z takimi zostawieni do samodzielnego spróbowania się?
Pracuję z jednym gościem po bootcampie. Bardzo solidny zawodnik.
  • Odpowiedz
@bbeniutek: Dzięki :) tymi złośliwymi komentarzami nie mam zamiaru się przejmować, to w końcu tylko wykoppeel. :D szkoła CodersLab

@luukasek: Dzięki wielkie :)

@tptak: Teraz uczymy się Django, wcześniej to były głównie podstawy Pythona, bazy danych, programowanie obiektowe. Podstaw programowania jest bardzo dużo :D:D
Na razie robimy małe rzeczy, problemy nie są jakoś bardzo złożone, bardziej takie 'to i to mi nie działa / nie wyświetla się itp. Jak
  • Odpowiedz
@highwaytohell: ogólnie teraz jest kiepski moment na szukanie pracy. Firmy wolą zatudniać osoby do których nie muszą (za dużo) dopłacać na ich wdrożenie - regulari, seniorów etc. Ale na pocieszenie, powiem Ci, że w zeszłym roku na konferencji dla programistów Java (devoxx w Krk) była firma która chciała przebranżawiać Javowców na python. Nazwy firmy nie pamiętam, dawno temu było. Namawiali, że wszystkiego nauczą, wdrożą w język. Także ssanie jest, tylko
  • Odpowiedz
@draxgar: Wiem, wiem, jeszcze teraz przez korona to już w ogóle poznikały ogłoszenia juniorskie. Ja dopiero będę szukać czegoś w nowym roku, wtedy mniej więcej kończę kurs. Może trochę sytuacja się polepszy. Pracy nie trzeba szuakć tylko w necie, są jeszcze różne targi, a na takich zazwyczaj szukają programistów z tego co się orientuję. ;)
Ogólnie na razie za dużo nie myślę o szukaniu pracy, bo jeszcze duuuużo nauki przede
  • Odpowiedz
  • 0
@bbeniutek a ty jesteś kim? Bo jakbyś miał pojęcie o IT to nie pisalbys takich rzeczy

A pracę po bootcampie oczywiście znajdzie, tylko będzie to trwało naprawdę długo. W 6mc to za minimalna krajowa albo darmowy staż co najwyżej
  • Odpowiedz
@kaaban: Jestem bbeniutek, a ty? Mówisz, że jakbym miał pojęcie o IT to czego bym nie pisał? Żeby była wytrwała? Albo że wykopki lubią mówić że nie warto i p------ą? Zresztą jakbym Ci napisał, że 7 dobrych lat jak nie więcej siedzę w IT z czego 4-5 programuję to czy uwierzyłbyś wykopkowi z internetu i stwierdził że jednak dobrze mówię?
  • Odpowiedz
  • 0
@bbeniutek to bym powiedział, że jesteś oderwany od rzeczywistości

Ja pracuje w IT po bootcampie i tego względu gwarantuje, że znam dużo przypadków od podszewki. Sam byłem 3 lata temu i widzę, jak czas szukania pracy systematycznie się wydłuża. Jak nie szukasz na pełny etat to zajmie Ci to nawet rok
  • Odpowiedz