Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ReFree: patrząc na ślady opon to wygląda na 4 pasy. One nie muszą być oddzielone liniami z tego co mi się wydaje. A ciężko żeby jeden pas jechał na raz prosto i w prawo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poza tym zmieniasz kierunek jazdy, wtedy nie trzeba włączyć? Nie chce mi się szukać po przepisach.

Ja bym włączał chociaż chętnie bym zobaczył więcej zdjęć z tego miejsca
  • Odpowiedz

@hpiotrekh: jakbys w tamtym miejscu wlaczyl kierunek, to jakbys chcial zasygnalizować zmiane pasa na skrajny prawy?

Zachod i cywilazajcato nie Polska - tam pasy sa namalowane, a nie jest tyle, ile samochodow sie zmiesci
  • Odpowiedz
@ReFree: na zdjęciu widzimy zjawisko nazywane rozwidleniem jezdni. W przypadku rozwidlenia jezdni nie zmieniamy ani pasa ruchu (te wyznaczane są poprzez linie poziome lub mogą być nie wyznaczone w ogóle i wtedy ogólna zasada ile samochodów się zmieści tyle jest pasów ruchu), ani kierunku jazdy - na rozwidleniu jezdni nie ma zmiany kierunku jazdy, bo ten wyznaczany jest przez bieg jezdni. Są jednak rozwidlenia, które są skrzyżowaniami i tam dochodzi
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: no nie wiem, jak jedziesz przy tej namalowanej linii i wlaczysz prawy kierunek to bedziesz zmieniał pas na skrajny prawy, nie bedziesz przez dwa przejezdzał. Rozumiem o co ci chodzi, ale kierunek w prawo oznacza w tej sytuacji zjazd na skrajnie prawy pas, wiec nie moze oznaczac nic innego, czyli nie dajesz prawego kiedy jedziesz srodkowym pasem w prawą odnoge
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@peszmerd: dlatego chciałbym zobaczyć jak to wcześniej wygląda. Nie jeździłem nigdy po Norwegii a tam gdzie jeździłem chyba było to jakoś rozmalowane.
  • Odpowiedz