Wpis z mikrobloga

@Berezowski: Ja mam od kilku lat tak, że albo nie umiem się zabrać za czytanie książki, albo siedzę do 4 rano i czytam kilkaset stron dziennie xD Ale częściej się trafia brak chęci do czytania ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@nilfheimsan: No właśnie podobnie, jestem w środku książki i nie mogę dalej się zmusić czytać. Jednak jej długość trochę przytłacza i człowiek woli coś innego zacząć czytać by szybciej dotrzeć do końca historii. Polecam Kroniki królobójcy. - Patrick Rothfuss świetna seria fantasy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@algus: dokladnie, gdzies w polowie jestem i o ile world building super, to ciagnie sie jak flaki. w pierwszej to jeszcze trzymala mnie historia Kaladina, i motwacja do przeskakiwania nudniejszych rozdzialow bylo dojscie do rozdzialow o nim, ale teraz zupelnie nie, w sumie nie wiem ktora czesc hsitorii teraz w ogole mnie ciekawi. jeszcze te rozdzialy o tych jakby hawajach czy cos...
  • Odpowiedz
@Berezowski I've never felt so personally attacked before ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Ale poważnie. Na telefonie przeczytam 100k tekstu w maksymalnie kilka dni, chociaż rzadko, bo ciężko znaleźć dobrej jakości kontent (ech, fanficzki), a człowiek się zrobił wybredny na starość, a książka? Miesiące. Dosłownie zajmie miesiące, jeśli w ogóle skończę, a zabrać się jest ciężko. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

A kiedyś? Kiedyś to
  • Odpowiedz
@HeadH: @levusek1992: ja mam na temat beletrystyki inne zdanie, takie Harry Pottery rozwiają wyobraźnię i pamięć, jednocześnie czytając książki nie zaśmiecamy sobie umysłu jak np. czytając arytkuly w necie gdzie atakuje nas pierdyliard reklam, choćby podświadomie, odnośników, rzucimy okiem na inne tematy itd. Wiele ludzi uskarża się w obecnym czasie na problemy z pamięcią, na gorszą zdolność do uczenia się, na nieumiejętność skupienia się i obejrzenia np. filmu
  • Odpowiedz
@Berezowski: Pamiętam, że tak od 2000-2001 roku kolekcjonowałem Komputer Świat i Komputer Świat Expert (ten drugi od pierwszego wydania!). Raaany czytało się wszędzie, a już przed snem obowiązkowo.
Niestety kolekcja poszła do pieca "bo po co Ci stare gazety w domu" ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
mam poważny problem ze skupieniem się i przeczytaniem czegoś nowego więc męczę jedną książkę przez miesiąc albo i więcej czytając po >20 stron dziennie

@Zhidlhera: u mnie słuchanie audiobooków trochę rozwiązało sprawę, polecam
  • Odpowiedz
@GlajDem8: Mam nadzieję, że chociaż to były te dobre. @levusek1992: No jasne, w sumie chodzi w memie po prostu o ciekawość świata, to, że czytasz artykuły w necie się w to wpisuje.
@mieszczanin: Bo to wpływ niebieskiego światła i ogólnie zła higiena snu.

@Bardzo_Wsciekla_Mebloscianka: No zależy od tego co czytasz. Ja bardzo niechętnie sięgam po romanse, kryminały lub fantasy. Zwykle celuję w książki albo związane
  • Odpowiedz
@Berezowski: niestety wmuszane we mnie lektury szkolne( ͡° ʖ̯ ͡°) jedynie lalkę przeczytałem z zaciekawieniem i przyjemnością chociaż była tak długa że w połowie zapomniałem o czym była na początku xD
  • Odpowiedz
@GlajDem8: Wrażenia nie zrobiły na Tobie Jądro Ciemności i Zbrodnia i Kara?
To jest w sumie bardzo dużym błędem lektur. Często nie są odpowiednie dla młodych osób, o niższej dojrzałości emocjonalnej i z mniejszym doświadczeniem życiowym. Ja po kilku latach przeczytałem większość lektur i mój odbiór był już inny. Jak miałem te 15 lat, to wolałem czytać o jakichś przygodach nastolatków. Na smęty i dystopie przyszedł czas później.
  • Odpowiedz