Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2041
@cheeseandonion: no i? Dziecko ma naturalną zdolność do pływania jeszcze przez kilka miesięcy od narodzin więc jeśli ktoś się decyduje na to, aby to podtrzymać u niego i doskonalić na przyszłość to wcale nic dziwnego jeśli chodzi o takie zajęcia
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 159
@ZajebbcieTrudnyNick: No dobrze, dobrze Panie specjalisto. Wiem po prostu, że odruch pływania i wstrzymywania oddechu pod wodą jest czymś naturalnym, pierwotnym wręcz dla takich maluchów, nic więcej. Nie jestem specjalistą ale o tym wiem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 19
@DywanTv: ale próbowałeś oddychać wodą czy nie? Bo o to chodzi xD

Dorośli tak samo mają odruch wstrzymania oddechu jak dzieci, ale to nie znaczy że nie mogą się zachłysnąć wodą, tak samo jak dzieci. Takie wrzucenie dziecka do wody to na pewno nie jest przejaw odpowiedzialności
  • Odpowiedz
nie. Dziecko nauczone doświadczeniami życia w płynie owodniowym, a mające silne odruchy pływania przez 6-8 pierwszych miesięcy życia daje sobie radę i instynktownie nie połyka wody

@Pociongowy: No, ale w płynie owodniowym dziecko pobiera tlen przez pępowinę i nie dokonuje wymiany gazowej płucami. Tutaj mamy nagłe wrzucenie dziecka do wody, które przecież nie wie, że ma wstrzymać oddech. Być może w trakcie lotu jest właśnie w trakcie wdechu. Tak dywaguję,
  • Odpowiedz
@Pociongowy: Czytasz co my piszemy? Nie mamy problemu z dzieckiem na basenie, dzieckiem pływającym, a nawet dzieckiem zanurzanym. Naprawdę zdajemy sobie sprawę z tego, że dziecko w brzuchu de facto pływa. Problem jest z takim nagłym wrzucaniem.
  • Odpowiedz