@stefan8800: @Porucznik_Blaze: ale przecież ostatnio neuropa twierdzi, że rasy i płcie nie istnieją, to tylko konstrukt społeczny, urojenia faszystów. Także rasa i płeć obiektywnie nie istnieje, a o dziwo istnieje rasizm (oczywiście tylko że strony białych wobec czarnych) i szowinizm (oczywiście tylko że strony białych mężczyzn wobec kobiet).
@pokey: jak porównujesz średnie zarobki używając #lewackalogika to może nie. Jak uwzględnisz czynniki takie jak: - preferencje płci w wyborze zawodów - mężczyźni pracują więcej godzin - mężczyźni częściej pracują w niebezpiecznych zawodach - mężczyźni są bardziej skorzy do zmiany
@pokey: owszem, jest. Mój kolega zatrudnia chyba 20 osób na magazynie jako kierowców widłowych. Zgadnij ile z nich jest kobietami.
Ale już w fabryce, do której należy ten magazyn niemal połowa pracowników to kobiety. I zarabiają mniej, bo ich praca polega na wkręcaniu śrubek. Każda z nich mogłaby pójść pracować na magazyn. Ale nie chcą. W fabryce przy wkręcaniu śrubek mężczyźni zarabiają tyle co kobiety.
Powiem tylko tyle - gdyby kobiety pracowały tak samo identycznie dobrze co faceci a można by im płacić trochę mniej to nikt nigdy i nigdzie nie zatrudniałby facetów. A jednak tak nie jest, dlaczego?
@Porucznik_Blaze: Kolejny nietrafiony argument, z dwóch bardzo prostych przyczyn. Zakładasz, że uprzedzenia wobec kobiet nie istnieją*, a przecież dyskryminacja nie jest świadoma i celowa. Druga przyczyną jest to, że sądzisz, że każdy przedsiebiorca działa racjonalnie. Ogromna
@UberKatze: Kiedyś pracowałem na takim magazynie, gdzie było dużo kobiet i pamiętam, że już wtedy zgodnie ze wszystkimi standardami równości mieliśmy takie same stawki. Problem w tym, że do wszelkich cięższych zadań delegowano oczywiście nas facetów. Efekt często był więc taki, że za tę samą wypłatę my po 10h (tyle trwała zmiana) byliśmy wypompowani, a kobitki uśmiechnięte pewnie jeszcze z chęcią zostałyby na nadgodzinach. Tak ta równość wygląda w praktyce.
@pokey: No to jaka jest definicja dyskryminacji w takim razie, skoro twierdzisz że nie musi być świadoma ani celowa? Jak np. nie przyjmuje do pracy ciemnoskórych bo nie lubię ciemnoskórych i celowo ich nie biorę to owszem jest to dyskryminacja. Ale jak np. wolę dziewczynę 8/10 bo jest ładna a nie chcę 3/10 bo jest brzydka to jest dyskryminacja, czy po prostu wybór tego co mi się
Strona główna Allegro na święta 2006, czyli 19 lat temu. Tak, to jest cała strona główna portalu bez żadnych zablokowanych reklam. No i komu kuźwa przeszkadzał taki internet? xD #allegro #internet #webdev #nostalgia #kiedystobylo
Poziomem szurostwa przebijają płaskoziemców.
@stefan8800: Bijesz chochoła i się jeszcze z tego cieszysz.
Wymienisz prawa które dyskryminowały Polaków pod zaborami albo w
@pokey: jak porównujesz średnie zarobki używając #lewackalogika to może nie. Jak uwzględnisz czynniki takie jak:
- preferencje płci w wyborze zawodów
- mężczyźni pracują więcej godzin
- mężczyźni częściej pracują w niebezpiecznych zawodach
- mężczyźni są bardziej skorzy do zmiany
Ale już w fabryce, do której należy ten magazyn niemal połowa pracowników to kobiety. I zarabiają mniej, bo ich praca polega na wkręcaniu śrubek. Każda z nich mogłaby pójść pracować na magazyn. Ale nie chcą. W fabryce przy wkręcaniu śrubek mężczyźni zarabiają tyle co kobiety.
A w biurze, w którym się
@UberKatze: Przykro mi, ale to nieprawda. Tego stanu rzeczy nie zmieni fakt w ilu fabrykach pracowałeś i jakie anegdoty stamtąd przyniosłeś.
Komentarz usunięty przez autora
@pokey: na pewno. W którym kraju i wg jak dobranej próby? xD
źródło: comment_1591090445RgZ04z5zlWr4d3j8GL0gmw.jpg
Pobierz@Porucznik_Blaze: Kolejny nietrafiony argument, z dwóch bardzo prostych przyczyn. Zakładasz, że uprzedzenia wobec kobiet nie istnieją*, a przecież dyskryminacja nie jest świadoma i celowa. Druga przyczyną jest to, że sądzisz, że każdy przedsiebiorca działa racjonalnie. Ogromna
@pokey: No to jaka jest definicja dyskryminacji w takim razie, skoro twierdzisz że nie musi być świadoma ani celowa?
Jak np. nie przyjmuje do pracy ciemnoskórych bo nie lubię ciemnoskórych i celowo ich nie biorę to owszem jest to dyskryminacja.
Ale jak np. wolę dziewczynę 8/10 bo jest ładna a nie chcę 3/10 bo jest brzydka to jest dyskryminacja, czy po prostu wybór tego co mi się