@zetisdead: Szukam rozwiązania dla urządzenia IoT, które: 1. Ma możliwość wpięcia się do jakiegoś clouda. 2. Ma OTA. 3. Ma możliwośc podpięcia pod HA albo innego domoticza.
Czy istnieje darmowe rozwiązanie OS? 4.Czy jest jakaś alternatywa dla Amazon freeRTOS?
Znalazłem takie coś: 1. Amazon freeRtos (darmowe?) 2. Mongoose OS (płatne) 3. ESP-IDF (darmowe?) 4. Bare metal? (chociaż tutaj za dużo pracy żeby wszystko ogarnać).
@r00ti: 4. Bare metal odpada - Espressif nie daje kodów źródłowych do Wi-Fi, jesteś skazany na ich IDF, które używa freeRTOSa 3. IDF - ok, ale pewnie sam będziesz musiał ogarnąć połączenie z chmurą. 2. Mogoose jest płatny tylko jeśli chcesz od nich obsługę OTA. Jak sam napiszesz OTA, to możesz używać za darmo. Będziesz miał za to gotowe biblioteki do popularnych chmur (GCP, AWS, Azure) Nie wiem jakie ilości planujesz,
@r00ti: wiem, że to trochę inna ścieżka, ale rozważałeś micrypython? Daje właściwie to co python, masz swoje OTA (choć mi wystarczy po prostu edycja plików .py po sieci), gotowe paczki do asynca, mqtt czy czego dusza zapragnie. Ja się od razu zakochałem :)
Zrobiłem eksperyment jak pogorszą mi się czasy okrążeń w Monako po wypiciu pół litra Lubelskiej Granat. Efekt mnie zaskoczył, czasy 1-5 na trzeźwo, reszta pod wpływem. Cóż, zacząłem trochę rozumieć Raikkonena. #f1
Miruny korzystał ktoś z was z Amazon freeRTOS na esp32 albo esp8266? Mam kilka pytań.
1. Ma możliwość wpięcia się do jakiegoś clouda.
2. Ma OTA.
3. Ma możliwośc podpięcia pod HA albo innego domoticza.
Czy istnieje darmowe rozwiązanie OS?
4.Czy jest jakaś alternatywa dla Amazon freeRTOS?
Znalazłem takie coś:
1. Amazon freeRtos (darmowe?)
2. Mongoose OS (płatne)
3. ESP-IDF (darmowe?)
4. Bare metal? (chociaż tutaj za dużo pracy żeby wszystko ogarnać).
4. Bare metal odpada - Espressif nie daje kodów źródłowych do Wi-Fi, jesteś skazany na ich IDF, które używa freeRTOSa
3. IDF - ok, ale pewnie sam będziesz musiał ogarnąć połączenie z chmurą.
2. Mogoose jest płatny tylko jeśli chcesz od nich obsługę OTA. Jak sam napiszesz OTA, to możesz używać za darmo. Będziesz miał za to gotowe biblioteki do popularnych chmur (GCP, AWS, Azure)
Nie wiem jakie ilości planujesz,