Wpis z mikrobloga

Mój znajomy jest właścicielem restauracji i firmy cateringowej w centrum Krakowa, od wczoraj są zamknięci, wszystkie zlecenia odwołane. Dochody na poziomie 0 z dnia na dzień. Koszty stałe(wynajem pomieszczeń, ZUS i pensje dla pracowników, podatki, raty kredytów) ma na poziome 60k.
Mówił że 3 tygodnie jakoś przetrwa zamknięcie ale jak to potrwa dłużej to mogiła. A takich firm są tysiące, pracują w nich setki tysięcy pracowników którzy mają rodziny, kredyty, wydatki. Jak to wszystko się zacznie sypać to czeka nas MEGA kryzys finansowy. Kiedy gospodarka stanie na kilka miesięcy to szybko przekroczymy 55% limit zadłużenia do PKB i będzie to oznaczało blokadę budżetu a chyba nie muszę tłumaczyć jakie dramatyczne skutki będzie to miało. Blokady 500plus, kolejne bankructwa,

Nie jesteśmy na to gotowi, ostatnie kilka lat prosperity przejedliśmy na socjał zamiast pakować tę kasę w inwestycje i rezerwy.

#koronawirus #gastronomia #prawopracy #krakow #covid19 #gospodarka #ekonomia #kredythipoteczny #kredyt #bankowosc #500plus #bekazpisu #biznes #b2b #programista15k
  • 30
  • Odpowiedz
@Peter_Mountain: żeby mógł rozwozić jedzenie, to muszą być jeszcze klienci ;)
swoją drogą, wczoraj portale internetowe robiły instrukcje do odbierania przesyłek:
1. 3 metry od kuriera
2. Kasa na wędce xD (mówiły by rzucać)
3. Nie podpisywać się
4. Paczka do zamrażarki xD
  • Odpowiedz
@Peter_Mountain: Myślisz że o tym nie pomyślał? xD Przekalkulował sobie to wszystko i wyszło mu że więcej na tym straci niż zyska. Dochód z jednego cateringu to powiedzmy 30k. Na jedzeniu na wynos w życiu tyle nie zarobi.
  • Odpowiedz
@Scaab: Aha, czyli woli zarobić 0zł, stracić oszczędzoną kasę na opłatach i za miesiąc płakać, niż spróbować dowozić jedzenie i zarobić chodzić połowę na opłaty? Seems legit ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Scaab: Food Truck here + lokal w fazie remontu. Wiadomo cały hajs jaki był, poszedł w lokal - wynajem, sprzęt i tak dalej i tak dalej. Zarobek uzależniony był od ilości imprez w sezonie a że kalendarz zapełniony był już do polowy lipca, więc zaryzykowaliśmy z lokalem. Aktualnie sprzedaż z FT na miejscu spadła o dobre 50% na wyjazdach o 100% bo wszystko odwołane. Zostajemy z ZUSami, Vatem, leasingiem i kredytem
  • Odpowiedz
@arcxa: @Peter_Mountain: no to wczoraj gościu na wykopie, który jest kurierem tak opisywał. Właściciel wysłał księgową po odbiór paczki, ta wzięła magazyniera, który robił za żywą tarczę. Kazali się trzymać kurierowi 3 metry od paczki, kasę wyliczyli i rzucili mu pod nogi xD Właściciel firmy nadzorował akcję z okna :)
  • Odpowiedz
@Scaab: Każda forma ludzkiej działalności jest obarczona ryzykiem. Grasz w piłkę możesz mieć kontuzje wykluczającą Cię z gry. Prowadzisz działalność gospodarczą - na rynku może zdarzyć się coś co cię z niego zmiecie. Inwestując w papiery wartościowe czy inne instrumenty finansowe, spekulując jesteś narażony na zmienność. Świat się nieustannie zmienia i zawsze będzie ktoś poszkodowany i ktoś kto na "kryzysach" zyskuje. Dlaczego państwo ma wspomagać ludzi którzy biorą np. kredyty których
  • Odpowiedz
@Peter_Mountain: lo, nikt nie chce zamawiać jedzenie obecnie, bo po prostu każdy nakupił zapasy i nie widzi sensu tgo robić.
Ogólnie jest dramat w gastro, jedno jst pewne. Przetrwają najwięksi, sieciówki itp. a dużo mniejszych i może lepszych lokali zbankrutuje. Tutaj pojawia się dobry czas na odkupienie jakiegoś dobrego lokalu. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz