Wpis z mikrobloga

Gargulec powrócił. Gdy robię ciągi klasyczne ciagi, to jak batman daje znak nad miastem, ale nie z nietoperzem, a gargulcem
Drugi ciąg klasyczny po 9 msc przerwy i mam wrażenie, że chyba mam nadal silniejszy klasyk niż sumo xD Chryste xD
220 kg po X seriach sumo na koniec treningu na spontanie, ale mysle, ze 250 bym z miejsca poszło na PR Day.

#mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #fullborsukworkout
Kasahara - Gargulec powrócił. Gdy robię ciągi klasyczne ciagi, to jak batman daje zna...
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Smartek: mam umyślnie, aby skrócić RoM, zawsze tak robiłem (tylko kiedyś nieświadomie (z braki siły upper), teraz świadomie). Najważniejsze aby kręgosłup był w tej samej płaszczyźnie od pozycji startowej. Choć oczywiście na maksie nie będzie innej możliwosci.
  • Odpowiedz
@policjantpeel: wszystko mam lepiej niż u nastolatka zarówno z rezonansu jak i na cyklicznych kontrolach u fizjoterapeuty. Dodatkowo przez cały staż siłowni nie miałem nawet najmniejszej kontuzji czy nawet najmniejszych buli przez 4 lata. Dlaczego miałbym coś mieć z lędźwiowym?
  • Odpowiedz
@Luffik: dla ciekawostki mogę dać swoja sylwetkę bokiem jak stoję - moja neutralna krzywizna kręgosłupa jest z powiększona kifozą piersiową (dziękuje moim rodzicom za olanie tematu w dzieciństwie <3) i właściwie mały garbik w piersiowym to moja neutralna krzywizna, tak sam jak w sumo fizjoterapeuci zalecali mi zadzierać głowę w górę, gdzie w wiekszości jest to uznawane za błąd.

Oczywiscie temu ciągowi brakuje np. musze pokombinować z dopasowaniem wysokości biodra!
  • Odpowiedz
@Smartek: Seba Kot coś kiedyś mówił, że nawet jak nie jest idealnie prosto kręgosłup to ważne żeby był w takiej pozycji przez cały czas trwania ciągu. Niebezpieczne są zmiany jego ułożenia w trakcie boju. Ma się zamrozić na czas ciągu i pozostać w niezmienionej pozycji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@barystoteles: najlepiej dla mnie robić oba. Wielu z sumo zawodników jako akcesorium ma klasyka, a wielu klasyków jako akcesorium sumo ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jak widać mi wynik w klasyku wzrósł znacząco w ogóle go nie robiąc.
  • Odpowiedz
@policjantpeel:

Czy ja wiem, ja czuje siłę rozłożonąna całe ciało.
O wiele bardziej ledźwiowy mogę poczuć w cieżkich good morningach czy innym ćwiczeniu skupiającym się na prostowniku
  • Odpowiedz
@policjantpeel: ale to dotyczy kazdego cwiczenia.
Wlasnie martwy ciag, jesli go odpowiednio robisz, moze zmniejszyc ryzyko wszelkich kontuzji. To na zasadzie dostajesz 7pkt, ryzykujac utrate 2 pkt (aby to latwiej zobrazować). Oplaca sie robic martwy, ale jak wykonujesz, to ryzykujesz:
a) mniej, gdy masz pozycje neutralna
b) wiecej gdy masz garba
, ale w obu przypadkach niekoniecznie moze wiązac sie to z kontuzja.
  • Odpowiedz
@policjantpeel miałem wszystkie objawy rwy kulszowej, paraliżujący ból pleców biegnących po pośladku, udzie, łydce, drętwienie stopy. Nie mogłem stanąć na palcach lewej nogi przez zaburzenia czucia.

Nic tak mi nie pomogło jak martwy ciąg i przysiady. Teraz mój ból jest na poziomie 5% tego co było w najgorszym okresie. Nawet jak mając 200+ kg w rękach nie utrzymam pozycji kręgosłupa to nie sprawia mi to żadnych problemów.

A lekarz powiedział że
  • Odpowiedz
@Kajetan8: schorzeń kręgosłupa i typów dyskopatii, poziomu zaawansowania jest pewnie tak dużo, ze to kwestia mocno indywidualna - ja np. teraz zmagam się z bólem pleców po martwym ciągu, który był wykonany poprawnie

W sumie to jestem trochę zły i mam nadzieje, ze jeszcze wrócę do martwych i siadów
  • Odpowiedz