Aktywne Wpisy

Neocaridina +131
W 2009 roku premier Donald Tusk zapowiedział, że pierwsza polska elektrownia atomowa ruszy za 11 lat – w 2020 roku. Po 16 latach od tego momentu rząd premiera Tuska zapowiada, że pierwsza polska elektrownia atomowa ruszy za 12 lat – w 2036 roku.
Do listopada 2024 roku nakłady na przygotowanie budowy pierwszej polskiej elektrowni jądrowej (spółki PGE EJ1 i Polskie Elektrownie Jądrowe) wyniosły blisko 2,54 mld zł
.
#ciekawostki #
Do listopada 2024 roku nakłady na przygotowanie budowy pierwszej polskiej elektrowni jądrowej (spółki PGE EJ1 i Polskie Elektrownie Jądrowe) wyniosły blisko 2,54 mld zł
.
#ciekawostki #
źródło: Jest-nowa-umowa-z-Amerykanami-w-sprawie-atomu.-Premier-Tusk-tlumaczy-co-zmieniono
Pobierz
elo_kebab +84
Rozwala mnie, że z definicji Retrospektywa powinna działać na korzyść zespołu, by usprawnić procesy.
W praktyce? To zawsze festiwal szukania kozła ofiarnego w zespole, przerzucanie odpowiedzialności na innych, donoszenie, kapowanie i wzajemne obrzucanie się gównem. Dlaczego? Bo IT to taka branża gdzie jest spory wyścig szczurów i programiści musza między sobą konkurować wydajnością... Porąbana branża na maksa, zamiast współpracy masz metryki, donoszenie i konkurowanie xD #kamilprogramista
#programowanie #
W praktyce? To zawsze festiwal szukania kozła ofiarnego w zespole, przerzucanie odpowiedzialności na innych, donoszenie, kapowanie i wzajemne obrzucanie się gównem. Dlaczego? Bo IT to taka branża gdzie jest spory wyścig szczurów i programiści musza między sobą konkurować wydajnością... Porąbana branża na maksa, zamiast współpracy masz metryki, donoszenie i konkurowanie xD #kamilprogramista
#programowanie #

Pytanie do ekspertów? Od stycznia pracuję zdalnie na full time no i rachunki za prąd poszybowały w górę, wcześniej takie grosze płaciłem, że miałem to gdzieś żeby faktury za prąd w koszta firmy wrzucać, ale teraz zastanawiam się czy tego nie robić i czy to warte zachodu. To jest tak, że cała faktura może pójść w koszta? Bo jednak w mieszkaniu też inne rzeczy generują prąd, wiem że swego czasu tylko jakaś część mieszkania mogła być wydzielona na firmę ale obiło mi się o uszy, że teraz można już całe jako takowe traktować?
@Koliat:
Jeśli pracuje 12h na dobę, to aby mu wzrosło musiałby mieć kompa o mocy 446W cały czas pracującego na najwyższych obrotach. Raczej nierealne.
@Dominias:
A ile ci "poszybowały"? Z powodu jakich urządzeń?
Po odpowiedzi Op jednak stwierdzam że realne. Niby 20-30 zł, ale zawsze lepiej mieć niż nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Dominias:
Pożycz albo kup miernik zużycia do gniazdka. Ja taki kupiłem i pożyczałem znajomym, więc warto było wydać te 30 pln.
Bo jestem ciekaw czy komp dużo ciągnie czy ekspres (czasem są naprawdę niewydajne). Ja bym ograniczył jego użycie. Ponad trzy kawy nie
@Dominias: jak masz JDG to ciężki temat. Musiałbyś mieć wydzieloną przestrzeń w mieszkaniu (min 1 pokój jest też minimalny metraż aktualizowany co roku) użyczoną formalnie do celów działalności gospodarczej. Potrzebna jest stosowna umowa i rejestracja miejsca wykonywania działalności w CEiDG.
Wtedy rozdzielasz rachunki proporcjonalnie do tej przestrzeni i możesz kupić rzeczy w stylu krzesło czy biurko i np. internet stacjonarny brać w koszty.
źródło: comment_1581515547ACBJqKp8WU5qM82De9QksR.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora