Wpis z mikrobloga

W ta niedziele jade sobie zrobic zabieg wazekotomii. Mam 24 lata, nie mam zadnego dziecka i nigdy nie chce miec. Powodow jest bardzo duzo i nie jest to pochopna decyzja. Glownie chodzi o sam fakt, ze sytuacja na swiecie moim zdaniem bedzie ulegac stale pogorszeniu z uwagi na globalne ocieplenie i zwiazane z nim zalamanie gospodarki, ktore nastapi z czasem zatem nie mam zamiaru skazywac nikogo na zycie. Inne plusy sa takie, ze seks bez prezerwatywy jest duzo przyjemniejszy, ulga psychiczna przed wpadka, niski koszt, ktory rozwiazuje spory problem na cale zycie. Moja dziewczyna ma zespol policystycznych jajnikow a ja biore testosteron wiec teorytycznie nasza plodnosc i tak stoi na bardzo niskim poziomie, ale chce obnizyc swoja tak nisko jak to mozliwe.

Oczywiscie najblizsza rodzina i znajomi sa przeciwni, szczegolnie rodzice, ktorzy mowia mi, zebym sie wstrzymal, bo jeszcze zmienie zdanie. Na argument, ze zawsze pozostaje adopcja odpowiadaja "to juz nie to samo". Moim zdaniem to czysty egoizm. Wystarczy juz ludzi na tej planecie wiec podejmuje najbardziej ekologiczna z mozliwych dla czlowieka decyzji i nie robie juz nastepnych kopii.

Dodam, ze jednakowa decyzja bym podjal nawet gdybym chcial miec dzieci. Uwazam tez, ze rodzicami powinni zostawac tylko ludzie, ktorzy sa o tym zdecydowani a ja w ciagu ostatnich 6 lat nie mialem zadnego przejawu zainteresowania w byciu ojcem w przyszlosci, dzieci nie lubie, nawet posiadanie zwierzat uwazam za zbedna odpowiedzialnosc (choc lubie sie bawic ze zwierzetami innych ludzi, z dziecmi nigdy).

Najwiekszym minusem jest to, ze tydzien zalecana jest wstrzemiewliwosc seksualna i bede musial odpuscic silownie na ok. miesiac. Najwiekszym plusem jest to, ze w koncu ludzie przestana mi #!$%@?, ze zmienie zdanie.

Jakby ktos byl zainteresowany samym zabiegiem co i jak oraz jak to bedzie wygladac po to zapraszam do plusowania, chetnie potem zdam relacje.

#wazekotomia #dzieci #polska #antynatalizm #globalneocieplenie #ekologia
jegertilbake - W ta niedziele jade sobie zrobic zabieg wazekotomii. Mam 24 lata, nie ...

źródło: comment_JQczdHoT06eKyFot78SrizerbsmRkLLK.jpg

Pobierz
  • 343
@jegertilbake: ci ginekolodzy co na #!$%@? dbają o pacjentki, zawsze przepisza tabletki antykoncepcyjne. Policystyczne jajniki moja różowa inaczej leczyła i jest git, bez trucia tymi tabsami. Twoja mogła niestety źle trafić. Ale to wszystko off topic
ograniczenie liczby populacji to najlepsza szansa

@jegertilbake: akurat na populację ludzi to świat jest gotowy nawet z kilkukrotnym zapasem, a ocieplenie klimatu to na tyle skomplikowany temat że skutki mogą być znacznie mniejsze niż przewidujemy, szczególnie biorąc pod uwagę nieustanne dążenia cywilizacji do poprawy sytuacji. Ludzkość ma znacznie więcej marginesu możliwości i zasobów niż może się wydawać.

Sytuacja na świecie nigdy w historii nie była lepsza dla ludzkości i nigdy też
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jegertilbake: polecam zabieg. Ja już od od 6 lat po zabiegu. Jedno dziecko mam więcej oboje nie chcieliśmy. Szybka decyzja jedna wizyta u lekarza rodzinnego po skierowanie. Po dwóch tygodniach wizyta w gabinecie na zabieg, 15 minut i do domu jak po wizycie u dentysty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pcstud: Moja partnerka po pierwszym spotkaniu wiedziala, ze nie chce i nigdy nie bede mial dzieci. Postanowilem wejsc z nia w zwiazek z uwagi na to, ze ona sama jest bezplodna wiec ryzyko, ze "jej sie odmieni" jak to maja w zwyczaju kobiety jest zablokowane fizjologicznie.

@jegertilbake: mylisz bezpłodność z niepłodnością. PCOS może (ale nie musi) powodować niepłodność, nie skreśla całkowicie możliwości ciąży
Też myślałem podobnie. Jednak zdecydowałem się na dziecko i kiedy pierwszy raz wziąłem swoją córkę na ręce to przyszła mi jakby aktualizacja oprogramowania w głowie, której każdemu kto nie chce mieć dzieci jeszcze brakuje. Dziś mam dwójkę dzieci i dziękuję losowi, że jednak się na nie zdecydowałem.
@jegertilbake a u facetów nie da się podwiazac tylko tak jak w przypadku kobiet (zabieg odwracalny).

Wiadomo, że to jets totalnie Twoja sprawa i żaden ktoś z internetu nie siedzi Ci w głowie, żeby być dobra podpora w podjęciu decyzji.

Ja się tylko odniosę to tego co piszesz, że jesteś dorosłym facetem, że autonomiczne podejmujesz decyzję itd. Nie moja sprawa, żeby oceniać czy jesteś dorosły czy nie. Mogę Ci tylko napisać, że