o ja pieprze. a na redditcie wokol tego co na screene rozgorzala dyskusja, w ktorej 'mlodzi' zgadzaja sie z tym tekstem i narzekaja, ze ich starzy to kurla kupili dom za 35k w latach 70 a tera jest wart 650k i co to poczac o my biedni. jakby domy kosztowaly po 35k to tez byloby mnie stac. i nastane postow z jojczeniem jak to kiedys byly domy tanie i nikt sie #!$%@? nie zajaknie, ze razem z ta inflacja i wzrostem cen nieruchomosci szly przeciez tez zarobki w gore. nie wiem, co ci dzisiejsi dwudziestoparolatkowie oczekuja, doprawdy. chcieliby zeby zamrozic ceny nieruchomosci? to potem by kwicieli, ze te chalupy, ktore im rodzice pozostawiali w spadku sa gowno warte i remont kosztuje wiecej niz rudera XD jesli mlodzi ludzie dzis maja takie zdolnosci do rozumienia podstawowych zaleznosci w gospodarce i nieruchomosciach, to ja sie wcale nie dziwie ze nie potrafia odlozyc na dom (-‸ლ) nie zdziwilbym sie, gdyby wyszlo przy tym, ze w czasie kiedy jojcza ze nie moga odlozyc na dom, wydaja co tydzien na imprezowanie w miescie, dwa razy do roku wakacje, co dwa lata nowe auto i co rok nowy ajfon xD problemy pierwszego swiata
a jeszcze ten boldupy, ze daja sie dymac na 100k dolcow na studiach i oczekuja ze im sie praca nalezy tylko dlatego, ze sie #!$%@? na mine na samym starcie i za samo ukonczenie szkoly, bez wzgledu na wyniki, bez wzgledu na kierunek...masz im dac kariere i #!$%@? ¯\_(ツ)_/¯
@MagicznyToudi: Ale ty masz ból dupy o Pana Janusza Korwin-Mikkego. Nie wiesz co powiedziałby Pan Janusz Korwin-Mikke, ale musiałeś go tu przywołać. Pan Janusz Korwin-Mikke to by cię storpedował w dyskusji szczególne, jeżeli musisz posuwać się do takich tekstów jak na końcu. Beka z cb xD
@MirekWyznajeAnonimowo: Przeczytaj to co wstawiłeś zanim to skomentujesz. Ja wiem, ze język obcy, ale słownictwo użyte na tym screenie nie jest jakieś kosmicznie trudne i skomplikowane.
Podsumowując, zarobki rosną dużo wolniej niż ceny nieruchomości. Widać w także w Polsce.
@MirekWyznajeAnonimowo: przeczytałem wpis i pomyślałem „o co chodzi, przecież gość ma rację, czemu niecałe 100 plusów” potem przeczytałem to co na fotce i już wiem że op to debil bez szkoły i jego angielski zatrzymał się na odpowiadaniu na pytanie o płeć „yes, two times week”
@MagicznyToudi: o to to to. Dobrze ze dopisales na koncu. Sam prowadze biznes i zatrudniam 15 ludzi obecnie, gromadze majatek i zyje bardzo dobrze i zawsze jak staje w obronie klasy robotniczej lub skrytykuje obecna sytuacje to sie naslucham ze jestem beneficjentem 500+ i innym smieciem co nie ma pojecis xD
@MirekWyznajeAnonimowo: Nie rozumiem czego nie rozumiesz, tak jest teraz ze wszystkim. Pomiedzy 1860-1890 prosty robotnik mógł opłacić cały rok studiów dla swojego dziecka za miesięczną wypłatę. Socjalizm się rozwija, regulacji coraz więcej, wszystkim żyje się coraz gorzej.
Skąd zalozenie, ze kolejnym pokoleniom ma byc lepiej/latwiej? Wiem, ze byloby milo, gdyby tak bylo, sle czemu sie tego wymaga/oczekuje? Zgodnie z ewolucja przetrwaja nie najsilniejsi tylko ci co potrafia sie przystosować.
@MirekWyznajeAnonimowo: W stanach da się kupić dom za 200/300k(nawet dużo mniej) i są to pieniądze które młody człowiek czy młode małżeństwo bez problemu sobie oszczędzą więc rzeczywiście trochę przesada ten post
@liberte2137: no wlasnie wychodze spotykam sie ze znajomymi i z ludzmi z pracy, ludzmi z przedszkola mojego syna itd i nie widze by ludzie kolo 40stki mieszkali w Warszawie w wynajmowanych pokojach, raczej widze ludzi ktorym zyje sie na dobrym poziomie, majacych spore mieszkania/segmenty lub wlasnie sie budujacych. Budzet domowy na poziomie 15-20k to teraz jest w zasadzie norma przy 2 pracujacych osobach.
@qwarqq: Dawali ziemię za darmo, ale gołą, bez żadnej infrastruktury, która faktycznie zyskała drastycznie na wartości, ale konsumowali te skumulowane zyski w największej mierze właśnie boomerzy, bo wcześniejsze pokolenia po prostu były już za stare żeby je w pełni wykorzystać.
@czlapka: Z polskimi korwinistami na pokładzie nie jebnie. 17 latkowie z Polski C będą bronić deweloperów i wstrzymywać się rękami przed budownictwem socjalnym.
o ja pieprze. a na redditcie wokol tego co na screene rozgorzala dyskusja, w ktorej 'mlodzi' zgadzaja sie z tym tekstem i narzekaja, ze ich starzy to kurla kupili dom za 35k w latach 70 a tera jest wart 650k i co to poczac o my biedni. jakby domy kosztowaly po 35k to tez byloby mnie stac. i nastane postow z jojczeniem jak to kiedys byly domy tanie i nikt sie #!$%@? nie zajaknie, ze razem z ta inflacja i wzrostem cen nieruchomosci szly przeciez tez zarobki w gore. nie wiem, co ci dzisiejsi dwudziestoparolatkowie oczekuja, doprawdy. chcieliby zeby zamrozic ceny nieruchomosci? to potem by kwicieli, ze te chalupy, ktore im rodzice pozostawiali w spadku sa gowno warte i remont kosztuje wiecej niz rudera XD jesli mlodzi ludzie dzis maja takie zdolnosci do rozumienia podstawowych zaleznosci w gospodarce i nieruchomosciach, to ja sie wcale nie dziwie ze nie potrafia odlozyc na dom (-‸ლ) nie zdziwilbym sie, gdyby wyszlo przy tym, ze w czasie kiedy jojcza ze nie moga odlozyc na dom, wydaja co tydzien na imprezowanie w miescie, dwa razy do roku wakacje, co dwa lata nowe auto i co rok nowy ajfon xD problemy pierwszego swiata
a jeszcze ten boldupy, ze daja sie dymac na 100k dolcow na studiach i oczekuja ze im sie praca nalezy tylko dlatego, ze sie #!$%@? na mine na samym starcie i za samo ukonczenie szkoly, bez wzgledu na wyniki, bez wzgledu na kierunek...masz im dac kariere i #!$%@? ¯\_(ツ)_/¯
Komentarz usunięty przez autora
Podsumowując, zarobki rosną dużo wolniej niż ceny nieruchomości. Widać w także w Polsce.
potem przeczytałem to co na fotce i już wiem że op to debil bez szkoły i jego angielski zatrzymał się na odpowiadaniu na pytanie o płeć „yes, two times week”
Ale tych po 30 i jakims pomyslem na
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
Wiesz, że można by zaplanować budownictwo socjalne i jednocześnie nie zabierać ludziom paszportów?
Teraz #!$%@? 20mld na 14. emeryturę. Byłoby z tego 200k mieszkań socjalnych.