@Lutniczek: no tak. Pouczenie to najgorsze co mogło ich spotkać za bezprawne przetrzymywanie małoletniego w kościele, naruszenie nietykalności i wolności osobistej.
@jamnig: wydaje mi się, że to podpada pod zatrzymanie obywatelskie. Przytoczony zapis prawny nie ma zastosowania w przypadku zatrzymania podejrzanego na czas przyjazdu policji, a tak to właśnie było w tym wypadku.
@Lutniczek: bezprawnie przetrzymywali dzieciaka, a do tego wezwali bezpodstawnie policję, co już samo w sobie jest karalne. Pouczenie było wystarczające i wykazali się odrobiną intelektu? Good joke XD
@StaryWilk: oj prychłam xD jak ten ksiądz, co napisał "po bożemu, na kolana i do buzi"
@Lutniczek: no mi też przykro, ale udawanie, że nic się nie stało prędzej zaszkodzi. Takie dziadostwo trzeba potępiać, a nie pisać (nawet ironicznie, co nie każdy wyłapie), że wykazali się odrobiną intelektu... Jedyne czym się wykazali to skrajnym debilizmem, a prawo zwyczajnie złamali, bo sami policjanci nie mieli prawa przesłuchiwać i przetrzymywać
@night_witch95: no napisałem że wykazali się intelektem dlatego że w ogóle coś zrobili. W większości przypadków pewnie by nic nie zrobili. Ale powinno być tak jak mówisz. KK za bardzo się rozsiadł w polsce
@MechanicznyTurek: @Lutniczek: Zatrzymanie obywatelskie musi mieć podstawę prawną, np. jeśli jest się świadkiem popełnienia przestępstwa. Nie zjedzenie wafelka w żaden sposób nie łamie żadnego z paragrafów więc nie mieliśmy tu do czynienia z zatrzymaniem a z bezprawnym pozbawieniem wolności.
@night_witch95: Jakie bezpodstawne wezwanie, jeśli to dyspozytor ich wysłał. (-‸ლ) Masz nagranie? Ksiądz kłamał przez telefon? Jeśli nie, to pretensje kieruj do geniuszy z WCPR obsługujących nr 112 lub dyżurnego policji, jeśli nr 997 jeszcze się tam uchował.
W sumie to fajnie mają te kobiety. Wbijasz na streama, pijesz za darmo, a potem jeszcze wytaczasz sprawę w sądzie i wpada luźne 20 tysięcy na konto ( ͡°͜ʖ͡°)
źródło: comment_19Yj2QRFWK9KXfvrLgQ0axc7BqvsxPIy.jpg
Pobierz@Lutniczek: Za bezpodstawne zatrzymanie 13-latka siłą pouczenie i już?
@Lutniczek: no tak. Pouczenie to najgorsze co mogło ich spotkać za bezprawne przetrzymywanie małoletniego w kościele, naruszenie nietykalności i wolności osobistej.
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
źródło: comment_sbJCs2cYlbbESr17YJWSkuCMogvz2vKz.jpg
Pobierz@Lutniczek: no mi też przykro, ale udawanie, że nic się nie stało prędzej zaszkodzi. Takie dziadostwo trzeba potępiać, a nie pisać (nawet ironicznie, co nie każdy wyłapie), że wykazali się odrobiną intelektu... Jedyne czym się wykazali to skrajnym debilizmem, a prawo zwyczajnie złamali, bo sami policjanci nie mieli prawa przesłuchiwać i przetrzymywać
@jamnig: No i tu się mylisz
Art. 196. Kodeksu Karnego - Obrażanie uczuć religijnych innych