Wpis z mikrobloga

Mircy jest sprawa.
Jestem sobie zwykłym młodym pracownikiem, paradoksalnie najdłużej stażem na swoim stanowisku, ostatnio dowiedziałem się że osoby które przyszły z 1,5 roku po mnie na wejście zarabiali więcej i dostali podwyżkę, w poniedziałek mam zamiar porozmawiać z szefem o minimum 1k podwyżki, tylko jak zwykle jestem zesrany i nie wiem czy się odważę, dajcie jakieś porady jak zacząć taką rozmowę albo chociaż plusika na odwagę.
#praca #pracbaza #pracbazaproblems #januszebiznesu
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dobrym pomysłem jest straszenie odejściem

@Gumoleum: raczej nie, szczególnie jak nie jesteś jakimś panem prezesem a z wpisu to nie wynika, bo wbrew wyobrażeniom na wykopie pracownika na niższym czy średnim szczeblu bardzo łatwo zastąpić
  • Odpowiedz
@Gumoleum: Negocjacje nie polegają na stawianiu sprawy na ostrzu noża. Przygotuj sobie argumenty dlaczego powinieneś dostać podwyżkę, zorientuj się ile jesteś warty na rynku pracy oraz zweryfikuj czy informacja o zarobkach kolegów jest wiarygodna
  • Odpowiedz
@Gumoleum nigdy nie szantażuj pracodawcy odejściem, bo mądry szef w-----e Cię sam jak znajdzie zastępstwo. Sam zauważyłeś ze firma ma problemy, więc na podwyżkę będzie ciężko. Zamiast tego szukaj lepszej oferty bo jeżeli zależy Ci na pieniądzach to zmiana pracy zmienia dużo wypłatę, a podwyżka jest zwykle 10-25%. Ewentualnie idź porozmawiać z pracodawcą i negocjuj, wyjście z takiego spotkania nawet z obietnicą podwyżki z konkretnym terminem jest już plusem niż strach
  • Odpowiedz
Zapytaj wprost ile dla niego jest warta twoja praca, nie groź mu, jeśli są inni na twoim stanowisku to licz się z tym że może jesteś nie wydajnym pracownikiem i stąd mniej dostajesz. Czasy się zmieniają i zawsze możesz zacząć negocjacje od argumentu że zaszła potrzeba ponownego wycenienia twojej pracy. Jest sierpień weź pod uwagę że od stycznia płaca minimalna wzrasta o 200pln. Negocjujac kwotę upewnij się że rozmawiasz o kwocie netto
  • Odpowiedz
Ogółem to firma ma problemy ze znalezieniem pracowników a nie z pieniędzmi, jestem pewny że inni zarabiają więcej bo widziałem aneksy do umowy, spytałem o odejście bo tak sugerował jeden użytkownik, dodatkowo jeśli usłyszę że nie powinienem zarabiać tyle co oni bo jestem młody to na pewno rzucę wypowiedzenie.
  • Odpowiedz
@Gumoleum: Przede wszystkim napisz maila, że chcesz porozmawiać o warunkach zatrudnienia i wynagrodzeniu. Koniecznie ustał datę i godzinę. To daje ci pewność poważnej rozmowy a nie „Hmm muszę przemyśleć bo mnie zaskoczyłeś anon”. Gwarantuje ci również potwierdzenie ze ktoś chce z tobą gadać :) powodzenia !
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Gumoleum: zrób tak żeby to on Cię błagał żebyś został. Ja jak powiedziałem prezesowi że za mało zarabiam to wyśmiał mnie i powiedział że ma stu takich inżynierów jak ja na moje miejsce i w sumie miał rację. Przez miesiąc nauczyłem się wszystkiego, dosłownie wszystkiego czym zjamujemy się,nawet rzeczy które nie wchodzą w zakres moich obowiązków. Przyniosłem mu wypowiedzenie na koniec miesiąca - zarabiam dwa razy więcej XD
  • Odpowiedz
@Gumoleum Straszenie? naprawdę uważasz, że kologolwiek powinno się straszyć czy może lepiej jest użyć dobrych argumentów, wykazać swoją wartość?

sry ale mam wrażenie, że jesteś typowym młodym pokoleniem pracowników, którzy są sierotami i mają takie pomysły jak straszenie :)
  • Odpowiedz
@Gumoleum nie idź na groźby odejścia, tylko szukaj nowej pracy za lepsze pieniądze. Jak znajdziesz, to wtedy ewentualnie możesz szefowi powiedzieć, że chcesz więcej. Moim zdaniem nie warto pytać o podwyżki. ¯\(ツ)
  • Odpowiedz
@Gumoleum jeśli nie zależy Ci jakoś bardzo na tej pracy to szukaj teraz innych opcji. Ja zapytałam kiedyś o podwyżkę, była odmowa bo wg szefa już dużo zarabiałam, więc miesiąc później złożyłam wypowiedzenie i juz, dwa tygodnie i podwyżka, prośba o zostanie w pracy. Czasem to jedyny sposób
  • Odpowiedz