Wpis z mikrobloga

#excel #software #komputery
Hej, mam problem z excelem. Jak przeciągnąć datę aby wypełnić komórki kolejnymi dniami? zapisuje 01.07.2019 i jak przeciągam zmienia mi się rok a nie dzień, czyli 01.07.2020..... Pozdrawiam
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@suze: U mnie działa out-of-box, tak jak sobie życzysz.
Najprościej będzie, jak w komórce niżej dasz =A2+1 (zakładając, że w A2 masz tą datę 01.07.2019) i dopiero potem przeciągnąć.
  • Odpowiedz
@suze: dziwne, u mnie działa... Wpisz w kolumnie w dwóch-trzech kolejnych wierszach daty, np 01.01.2011, 02.01.2011, 03.01.2011, zaznacz wszystkie trzy komórki i 'krzyżykiem' w prawym dolnym rogu zaznaczenia przeciągnij.
Jeśli Ci się dalej rozjeżdża to ustaw odpowiednie formatowanie komórki.
A jak to nie pomaga to polecam cofnąć się do gimnazjum.
  • Odpowiedz
dziwne, u mnie działa... Wpisz w kolumnie w dwóch-trzech kolejnych wierszach daty, np 01.01.2011, 02.01.2011, 03.01.2011, zaznacz wszystkie trzy komórki i 'krzyżykiem' w prawym dolnym rogu zaznaczenia przeciągnij.

Jeśli Ci się dalej rozjeżdża to ustaw odpowiednie formatowanie komórki.

A jak to nie pomaga to polecam cofnąć się do gimnazjum.

@Sckb: no i po co od razu tak złośliwie wyjeżdżasz z wracaniem do gimnazjum?
To, że u ciebie to działa, to
  • Odpowiedz
@Limonene: Kogo ty chcesz uczyć?
Formatowanie nie ma tu nic do rzeczy... Sprawdź sobie! Niezależnie jaki ma typ daty w formatowaniu to jakkolwiek nie wpisze to i tak mu przeformatuje na taki, jaki ma ustawiony!
A jeżeli myślisz, że ma inny typ w formatowaniu to też jesteś w błędzie.
I powiem Ci więcej, przed chwilą sprawdziłem w O365, Google Doc i w Libre...
  • Odpowiedz
@Sckb: no oczywiście, że formatowanie i ustawienia mają do rzeczy, i to nawet wiele ;) ja mam format rrrr-mm-dd i jak wpiszę 01.07.2019, to Excel nie traktuje tego jako datę, tylko robi tak samo jak u OPa, że dodaje 1 do roku. Powtórzę — ty sprawdziłeś i u ciebie działa, bo masz właśnie taki format daty. BTW Google Docs (a raczej sheets) i Excel nie są porównywalne, w wielu sytuacjach
  • Odpowiedz
@Sckb: to na pewno Excel, a nie libre albo google sheets? ;)
A jeżeli Excel no to masz takie ustawienia, żeby poprawiał, ale zrozum też, że nie każdy takie ma i najwyraźniej u OPa (jak i u mnie i u wielu innych) tak się nie poprawia. Skoro ma problem taki, jaki opisuje, to chyba jest to łatwe do wywnioskowania.
  • Odpowiedz
@Limonene: Drugi się nie wrzucił, ale dobra, nie ma co wam tłumaczyć. Gdybyście nie grzebali to by IT miało mniej roboty.
I tak, jest to excel z pakietu O365. Na 2016/2013 też Ci to pokazać? No własnie.
  • Odpowiedz
@Sckb: drugi gif coś ci nie wyszedł, to ja może pokażę, co u mnie się dzieje. Też Excel z O365. ZDZIWIONY? Na 2016/2013 też Ci to pokazać? No własnie. ;)
Serio, nie rozumiem, dlaczego nie wszyscy umieją pojąć, że ktoś może mieć inaczej niż oni. I zamiast dojść do źródła problemu i pomóc to wolą być po prostu zbędnie złośliwi.
  • Odpowiedz
@Limonene: to masz tu. Jest to nowe, dopiero co utworzone konto O365.
tu masz libre. Akurat on zachowuje format daty.
A tu masz google doc. Też zachowuje format daty.
¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Sckb: jezu człowieku, ale czego ty ode mnie chcesz? Mam to pokazać mojemu komputerowi, żeby zobaczył, że jednak ma zmieniać? Myślisz, że go tym przekonam? Mnie Excel nie zmienia, tak samo jak Google Sheets (nie docs), OPowi najwyraźniej też nie zmienia, ja mu podałam podpowiedź do rozwiązania, a ty wyzwałeś od nieuków. Jak myślisz, kto okazał się bardziej pomocny?
A w drugim i trzecim filmiku nic ci nie zmieniło, więc
  • Odpowiedz