Wpis z mikrobloga

Jak dla mnie to fejk, ze ludzie debilizmy wypisuja na egzaminach to wiadomo, ale nie wierze ze programista z 10-letnim stazem nie jest w stanie sensownie skonstruowac jednego fora.
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: chodzi ci o iterowanie po wejściowej sekwencji z yield return na nieparzystych?
Jak dla mnie to metoda na uzyskanie wielu FP i FN - czyli jest raczej kiepskim filtrem kandydatów.

Zamiast tego zapytałbym o to, gdzie i czemu używamy IQueryable. Od juniora oczekiwałbym kilku słów, od seniora - konkretnego omówienia. Temat możesz wtedy pociągnąć dalej, bo jest praktyczny i pozwala pochwalić się wiedzą.
  • Odpowiedz
senior będzie wiedział gdzie, ale nie będzie wiedział po co

@WyjmijKija: no to właśnie odsiałeś "seniora", który ma 10 lat doświadczenia w byciu juniorem.
Jeśli nie umie tego wyjaśnić tobie na rozmowie, to jak tłumaczy takie (i inne) rzeczy mniej doświadczonym kolegom w zespole?
  • Odpowiedz
@Krople_do_nosa: problem jest taki, że obecnie cenniejsze często na rynku jest pochwalenie się nowymi technologiami, dockerem, cloudem, pościemnianie o architekturze, pokazanie znajomości tego co popularne, ale jak się zagłębi w zasadzie w podstawy to robi się problem. Taki senior nie będzie pokazywał takich rzeczy juniorom, bo będą klepać jakiegoś cruda. Eh.
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: no ale to jest nieodłączny element "klepania cruda", więc tym bardziej nadaje się na rozmowę.
W końcu kto, jak nie taki senior, będzie odpowiadał za przygotowanie architektury, czyli między innymi tych warstw?

Nie wiem jak jest w innych firmach, ale u nas wyliczanie języków i technologii ma sens co najwyżej na rozmowie o staż, gdzie może to świadczyć o tym, że kandydat lubi uczyć się nowych rzeczy.
  • Odpowiedz
@Krople_do_nosa: u nas biorą bez patrzenia na wyliczanie technologii chyba, że akurat chwilowo jest potrzeba od klienta, żeby coś znał. Rzadko. Jednak na rynku czasem patrzę na ogłoszenia i zgłoszę się do rekrutacji to mam wrażenie, że patrzą mocno. Być może to moje wrażenie, bo uderzam zawsze w granicę widełek lub ponadto i być może chcą wtedy mieć kandydata idealnego, którym okazuję się nie być.
  • Odpowiedz