Wpis z mikrobloga

#testowanieoprogramowania #tester
Pytanie czysto teoretyczne bo nie wiem jak wygladaja inne mozliwosci w naszej branzy i licze na Wasza doswiadczenie

slyszalem, ze mozna pracowac jako QA w oil&gas, fintech, bankowosc czy nawet machinelearning (np oprogramowanie do autonomicznych samochodow)
1. W jakich branzach sa najwieksze zarobki (caly czas mowimy o pracy jako QA)
2. Macie moze linki do jakis publikacji ktore moga przyblizyc specyfyke pracy albo mozecie sie podzielic swoim doswiadczeniem?
3. czy sa branze w ktorych studia IT sa wymagane czy w wiekszosci jednak mozna jechac a samym doswiadczeniu?

O mnie:
Tester manual w UK; doswiadczenie 2 lata; raz na jakis czas pisze automaty (caly czas sie ucze, JAVA+Selenium), moja firma zajmuje sie e-commerce; studia niezwiazane (inz buownictwa)
Narazie skupiam sie na automatach ale chcialem sie rozejrzec co mozna jeszcze ciekawego robic w przyslosci

Wybaczcie, ze Was tez wolam ale moze macie poglad jak wyglada QA w waszej branzy
#oilandgas #machinelearning #fintech #banki
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy sa branze w ktorych studia IT sa wymagane czy w wiekszosci jednak mozna jechac a samym doswiadczeniu?

@Pojedynczy: Spokojnie, w większości wystarczy doświadczenie:) Ja się czuję z moim mgr inż. z infy jak jakiś odludek:D
  • Odpowiedz
mam inz z budownictwa ale mysle, ze bede probowal zrobic sobie jakas magisterke zaoczna, zeby za bardzo nie odstawac

@diarrhoea:
jesli chodzi o branze finansowa - gdybys mogl wybierac gdzie ciekawiej pracowac to wybralbys bank czy fintech i dlaczego?
  • Odpowiedz
@Pojedynczy: Banki mają trochę minusów. Często przestarzałe technologie (np. Selenium? a co to za diaboł? pisz tu testy w HP UFT), jakieś restrykcje co do instalowanego oprogramowania albo całkowity zakaz pracy zdalnej, ale to tak ze słyszenia opowiadam, bo nie pracowałem nigdy w takim projekcie. Słyszałem też o jakimś odliczaniu czasu wyjścia na przerwę w jednym z banków ale w to ciężko mi uwierzyć:D
  • Odpowiedz
@Pojedynczy: W Bankowości zwykle największy hajs, ale wiąże się to z pracą przy kupie i przy lipnych restrykcyjnych warunkach. Miałem ofertę za dużo więcej niż obecnie, ale olałem to bo wolę pracować przy czymś przyjemniejszym.
  • Odpowiedz
@Pojedynczy: Fintech płaci naprawdę dobrze (wiem z retrospekcji) ale nie ma reguły, ostatnio dostałem ofertę z branży automotive/logistycznej sporo wyższą niż to co zarabiam w fintechu (160% moich obecnych zarobków, 120-130% tego co w najciekawszych ofertach z LinkedIna) i pomijając bardzo specyficzne oferty typu QA+Security, testy wydajnościowe itd. to chyba najlepsza oferta jaką widziałem. Jeśli natomiast porównywać Banki vs startupy Fintechowe, to nawet nie pchałbym się w te pierwsze. Zarobki
  • Odpowiedz