Wpis z mikrobloga

na szczęście w moje branży liczą się referencje i to co potrafisz

@Satanistic: u mnie też tak jest, z tą różnicą, ze oprócz umiejętności liczy się też charakter. Poza tym większość rzeczy niezbędnych od strony umiejętności uczymy podczas szkoleń.
  • Odpowiedz
Wyobraziłem sobie przez chwilę rozmowe jak jeden gość spytany czy chciałby zarabiać 500złotych mniej od innego kandydata bez wiedzy o kwocie odmawia z oburzeniem, na co rekruter odpowiada:

Czy aż tak cię to boli,
Że inny kandydat ma szansę
Dziś uczciwie zarobić?
Nierobie p--------y,
  • Odpowiedz
To, że w jakiś sposób zaakcentowała jakieś słowo, nie jest powodem samym w sobie do tego, by kogokolwiek odrzucać. Może w innej sytuacji "Ukraińcy" zaakcentowałaby inaczej, a jeszcze w innej inaczej, a to, że akurat w tej zabrzmiało to jak zabrzmiało, nie musi o niczym świadczyć. De facto odrzuciłeś ją z powodu, który nie jest związany z pracą, tylko dlatego, że ci nacisnęła na wspaniały odcisk sposobem wymówienia jednego słowa. Wpis fajny,
  • Odpowiedz
@Prezydent_Polski: bardzo fajny i ineteresujacy wpis. Podobaja mi sie odpowiedzi niektorych kandydatow.
Ponawiam jednak moj krytycyzm tej metody z powodu braku jej systematycznosci, zbyt duzej podatnosci na uprzedzenia oraz faktu ze niekoniecznie bada ona cechy ktore sa predyktorami sukcesu.
Preferencyjnie mozesz wybrac pewne typy osobowosci, to niekoniecznie oznacza ze osoba poradzi sobie dobrze w roli.
Oczywiscie pomogloby nam gdybysmy wiedzieli co to za rola, jednak wydaje sie ze ta osoba
  • Odpowiedz
mam takie jedno pytanie. Ty nagrywales tą sesje castingową drobiu, czy jesteś jakimś geniuszem który pracuje na stanowisku rekrutera żeby nocą ratować Gotham?

@caribbean: Już odpowiadałem o nagrywaniu sesji komuś innemu - nie można bez zgody kandydata. Szkoda że nie wpadłem na to, żeby tym pytaniem kogoś poddać testowi na stres. I nie, nie jestem brucem waynem HR.
  • Odpowiedz
@Moitessier:

bardzo fajny i ineteresujacy wpis. Podobaja mi sie odpowiedzi niektorych kandydatow.

Ponawiam jednak moj krytycyzm tej metody z powodu braku jej systematycznosci, zbyt duzej podatnosci na uprzedzenia oraz faktu ze niekoniecznie bada ona cechy ktore sa predyktorami sukcesu.

`żadna metoda nie
  • Odpowiedz
@Prezydent_Polski: tak poprowadziłeś rozmowę, że zasugerowałeś jej, że będzie pracowała w zespole imigrantów i to ona musi nauczyć się ich języka, a nie na odwrót albo chociaż angielski. U każdego powodowałoby reakcję oburzającą, więc nie ma w tym nic dziwnego. No chyba że stanowisko przewiduje, że w takich sytuacjach musi zachowywać się profesjonalnie, to wtedy ok, ale tak na ogół to nie.
  • Odpowiedz
tak poprowadziłeś rozmowę, że zasugerowałeś jej, że będzie pracowała w zespole imigrantów i to ona musi nauczyć się ich języka, a nie na odwrót albo chociaż angielski. U każdego powodowałoby reakcję oburzającą, więc nie ma w tym nic dziwnego. No chyba że stanowisko przewiduje, że w takich sytuacjach musi zachowywać się profesjonalnie, to wtedy ok, ale tak na ogół to nie.

@kurczaczak: jeśli mnie pamięć nie myli zadałem to samo
  • Odpowiedz
@Prezydent_Polski: To prawda, jednak jedne metody sa lepsze od innych:)
Moja uwaga polega na tym zenie koniecznie oceniasz potencjal do odnalezienia sie w roli ta strategia, mimo iz wydaje Ci sie ze tak jest.
Te pytania i problemy ktore zadajesz (jak znalezc odpowiednia osoba na stanowisko?) sa przedmiotem badan i polemiki naukowej. Dowody sa produkowane przez rygorystyczne stosowaniem metody naukowej. Twoje podejscie bazuje na wiedzy anekdotalnej i intyuicji. Nie mowie
  • Odpowiedz
@Prezydent_Polski: bardzo pozytywny akcent z tym ostatnim kandydatem. Mimo wszystko widać, że gościu nie jest nierobem tylko się stara i chcę pracować. Oby mu się udało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
bardzo pozytywny akcent z tym ostatnim kandydatem. Mimo wszystko widać, że gościu nie jest nierobem tylko się stara i chcę pracować. Oby mu się udało ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@uytx: Szczerze do dziś o nim myślę, w sensie jak by mu pomóc, ale nie mam pomysłu co jeszcze mógłbym zrobić.
  • Odpowiedz