Wpis z mikrobloga

@BDLK_IMPRTR: Przecież jest napisane tylko od, a nie ma do. Ktoś z takim doświadczeniem powinien potrafić się wycenić. W dodatku jak widzimy formą umowy jest umowa o dzieło, czy wystawianie faktur na działalność, więc nikt nie twierdzi, że to jest praca na pełny etat.
@Aerin: Myślę, że widełki od są celowo zaniżone, bo od biedy akceptują kandydatów z mniejszym doświadczeniem. Wydaje mi się, że zamysł wstawiającego ogłoszenie mógł być taki, że firma ta ma zamiar potencjalnego kandydata skusić tym, ile dostanie więcej niż zakładały widełki. Oczywiście zgadzam się z tym, że trochę przesadzili i kwota zaczynająca się od dwójki przy 8 letnim doświadczeniu od razu trąci januszerką. Żeby się dowiedzieć jak się sprawy mają, to
@nilfheimsan Ja go nie bronię, bo uważam że taka stawka jest żenująca. Z tym że ktoś zatrudniając pracowników jest raczej zorientowany w wynagrodzeniach na rynku i jestem przekonany że nawet osoba poniżej kwalifikacji dostanie więcej przy tej rekrutacji. No chyba że ten pracodawca to wybitny janusz biznesu i serio ma zamiar płacić poniżej 3 tysięcy doświadczonemu "asystentowi" architekta.
Na PŚ w Gliwicach z tego co wiem inżynierka z architektury trwa 4 lata magisterka trwa półtora roku to 5 i pół roku, dodaj jakieś praktyki za darmochę i masz z tego 6
@BDLK_IMPRTR: niestety, mimo ze jest to zawod specjalistyczny i wymaga wiedzy z wielu dziedzin to zarabiamy gorzej niż specjaliści w każdej z tych dziedzin

przykład choćby z grafika, architekt musi znac się chociaż trochę na grafice, a jakby poszedł robic prezentacje w powerpoincie w jakies firmie finansowej to by x2 zarabial albo x3
A jak wiadomo mnóstwo osob później konczy

@nilfheimsan: wlasnie z tego sie smieje ( ͡° ͜ʖ ͡°). Za 13 dni minie 10 lat jak zacząłem swoją przygodę z Architekturą (zapisanie się na rysunek). Na szczęście właśnie w tym momencie jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej więc w czerwcu zapewne wreszcie koniec.